Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ništa od pojeftinjenja plina do daljnjeg

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65866
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.01.2015. 14:55 
Naslov:  Ništa od pojeftinjenja plina do daljnjeg
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako je cijena prirodnog plina vezana uz naftu, a cijene nafte na svjetskom tržištu padaju i trenutno barel košta 45 dolara, cijene prirodnog plina ne prate takav trend i čini se kako hrvatski građani za sada ne trebaju očekivati pojeftinjenje plina.

Naime, na cijenu plina koju plaćaju domaći potrošači utječe cijena na svjetskim tržištima, ali i tarifna politika države u čijoj je nadležnosti formiranje cijene za domaće tržište. Ipak, ako se zadrže niske cijene nafte, plin bi mogao pojeftiniti, što ovisi o dvije okolnosti. Prva je zadržavanje niskih cijena nafte, a druga je zadrška s kojom cijene drugih energenata prate cijene nafte koja je konkretno kod plina nekoliko mjeseci, pa bi tako za četiri do šest mjeseci moglo doći i do pada cijene plina.

Cijene plina za potrošače jednim dijelom će također ovisiti o planovima Vlade o značajnom povećanju domaće proizvodnje plina, kao i opskrbe plinom iz više izvora (LNG terminal, Jadransko-jonski plinovod te dosadašnji izvori domaćeg plina i nova nalazišta u Hrvatskoj) kako bi se napustio stari model ovisnosti cijene plina o kretanju cijene naftnih derivata te postiglo da plin bude sam sebi konkurencija, odnosno da razni izvori plina mogu konkurirati jedni drugima.

Iako se u Europi sve više cijena plina odvaja od cijene naftnih derivata, u Hrvatskoj to još uvijek nije slučaj i zato se u ovom trenutku čini kako neće biti pojeftinjenja plina za građane čime bi se bar donekle rasteretio već odavno prenapregnuti kućni budžet.





Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
partwish
Offline
Ukupno postova: 516
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.01.2015. 15:13 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ali kad se nafta ponovno digne na 100$, onda će plin poskupiti...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: