Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Povjerenstvo: dozvoliti uzgoj i upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.01.2015. 19:07 
Naslov:  Povjerenstvo: dozvoliti uzgoj i upotrebu kanabisa u medicinske svrhe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe održalo je prošlog tjedna prvi sastanak na kojem su razmatrane preporuke za moguće izmjene zakonodavstva vezane uz indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Europskoj uniji.

Imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje te činjenicu da bolesnici u Republici Hrvatskoj kupuju indijsku konoplju na crnom tržištu, Povjerenstvo je utvrdilo kako je nužno regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe. Potrebno je promijeniti postojeće zakonodavstvo te uvesti efikasne mehanizme kontrole kako bi se spriječila zlouporaba indijske konoplje.

Prvi korak u tom procesu bit će dopuniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga i izmjestiti indijsku konoplju iz I. skupine droga po Konvenciji iz 1971. Po uzoru na druge EU zemlje, potrebno je indijsku konoplju izmjestiti u skupinu II ili III kako bi se ona prema članku 9. Konvencije UN o psihotropnim tvarima iz 1971. mogla izdavati ili prodavati pojedincima kao lijek, isključivo uz liječnički recept.

Povjerenstvo tumači da Zakon o suzbijanju zlouporabe droga općenito dopušta uporabu droge u medicinske svrhe uz ovim Zakonom opisanu regulaciju. Budući da uporaba indijske konoplje u medicinske svrhe nije regulirana ovim Zakonom, svako korištenje se smatra zlouporabom. Obzirom da je ovim Zakonom u Hrvatskoj dozvoljen uzgoj, prerada i promet isključivo za opijumski mak u medicinske svrhe, Povjerenstvo smatra da bi na isti način trebalo regulirati indijsku konoplju što je u skladu s čl. 28. Konvencije iz 1961. Povjerenstvo preporučuje da se generički definira ova problematika kako bi Zakon vrijedio i za druge biljke za koje se pokaže da imaju ljekovito djelovanje a nalaze se na Popisu droga.

Budući da važeći Zakon ne dopušta korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe, to je dovelo do neodržive situacije da teški bolesnici završavaju na sudu pod prijetnjom zatvorskih kazni. Povjerenstvo također upozorava da previsoka cijena indijske konoplje koja se koristi u medicinske svrhe može učiniti lijek nedostupnim pacijentima, o čemu također treba voditi računa.



Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
trenk
Offline
Ukupno postova: 55
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.01.2015. 7:32 
Naslov:  Re: Povjerenstvo: dozvoliti uzgoj i upotrebu kanabisa u medicinske svrhe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sta im to vrijedi ako dozvole? I ovdje, u Njemackjj, je dozvoljeno. Naprimjer Sativex. Dozvoljen je za multiplu sklerozu. Ja imam COPD u zadnjem stadiju. Dobijam morfijum. Molim moga lijecnika zu Sativex. O, kaze on, to je takva stvar, vi znate kako je to sa kanabisom... Toje tesko, znate, ovamo onamo... Ali ja vam mogu propisati vise morfiuma, kaze on.

Rolling Eyes

Sto se ono kaze, ja nisam znao, da li da se smijem ili da placem. Morfijum ima vise losih nego dobrih strana, to ali mogu dobiti koliko hocu. Kanabis ali, koji bi mi prosirio bronhije i tako mi zaista pomogao, to ne mogu dobiti.

I to ce isto biti u Hrvatskoj.To ce mozda biti dozvoljeno kao medikament, ali to ce im sluziti kao alibi.

prodrogen
kungfutius
kungfutius tagebuch

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: