Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Želite li se u ovoj godini osjećati bolje?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Bojana
Offline
Avatar

Ukupno postova: 142
Lokacija: CKT Gea, Šamačka 11
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 10.01.2015. 10:44 
Naslov:  Želite li se u ovoj godini osjećati bolje?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Blagdani, kolači, domjenci, francuska salata te povećane količne alkohola i slobodnih dana su iza nas. Barem veći dio toga. U proteklom je mjesecu, u razdoblju cimeta i lampica, minimalni postotak ljudi razmišljao o bilo kakvoj rekreaciji i pokretanju organizma, no mnogi su tu odluku ipak zakazali za početak siječnja.

Pa, siječanj je tu, vrijeme je da se zasuču rukavi… i nogavice. Povećan broj rekreativaca početkom nove godine standardna je pojava u svim fitness kalendarima, no već u veljači otkriva se surova realnost – tko će ustrajati u svojoj odluci o pozitivnim promjenama, a tko neće. Iako još uvijek u manjini, broj rekreativaca koji 12 mjeseci u godini ostaju vjerni svojoj trkaćoj stazi, kućnoj teretani ili fitness centru sve je veći, što znači da je u porastu i kolektivna svijest o važnosti bavljenja nekom sportskom aktivnošću.

Pozitivni učinci tjelesne aktivnosti

Razloga za ustrajnost u zdravijem načinu života ima više nego dana u godini, no kao i u svemu ostalom, ostat će oni najuporniji, najorganiziraniji, najodlučniji, ali i oni koji su po pitanju zdravlja dotaknuli dno i shvatili da jednostavno nemaju više drugog izbora.

Čovjekov sustav za pokretanje stvoren je i namijenjen isključivo i samo za pokret, a što se ne koristi s vremenom počinje propadati. Mnogi toga postanu svjesni kada na vlastitoj koži osjete bolna i ukočena leđa, trnjenje prstiju, išijas, otežano disanje, lupanje srca, povišeni tlak ili kolesterol u krvi. Uzrok navedenih oboljenja vrlo je često upravo zapostavljanje vlastitoga tijela i nedostatak fizičke aktivnosti, a koji su, u kombinaciji s lošom prehranom, i vodeći uzroci bolesti, oboljenja pa i smrtnosti u velikom broju zemalja zapadnoga svijeta.



Čak i samo nekoliko sati rekreacije tjedno može učiniti drastične zdravstvene promjene, u što se osobno uvjerio vrlo veliki broj rekereativaca, kako onih koji su aktivni godinama, tako i onih koji tek otkrivaju blagodati umjerenoga vježbanja, čak i u poodmakloj dobi. Tjelesna aktivnost poboljšava cirkulaciju, vitalizira i osvježava tijelo na nebrojene načine, čini ga čvršćim i gipkijim, umanjuje ili čak potpuno uklanja bolove, ukočenost i umor, vraća energiju, popravlja raspoloženje i imunitet organizma. Pozitivne učinke vježbanja mogla bih nabrajati danima, od produbljenog disanja, preko pravilnijeg držanja, do povećane količine energije i „ponovnog osjećaja mladosti“ kako to zadovoljni vježbači znaju reći.

Udahnite punim plućima

Mogućnosti za bavljenje rekreacijom nebrojene su, i pritom ne mislim samo na fitness ili grupne rekreativne programe u dvorani. Uz trčanje koje mnogi odavno prakticiraju na srednjoškolskom igralištu ili promenadi, sve veći broj Osječana otkriva i blagodati brzoga hodanja. Potpuno nevažno imate li štapove za hodanje ili ne, planirate li se priključiti nekom planinarskom društvu, sami krenuti put pješačkoga mosta ili otići na skijanje, udahnite punim plućima. Svjež zrak i tjelesna aktivnost neki su od najboljih prirodnih recepata protiv zimske depresije i letargije. Važno je kretati se, samo 3 ili 4 sata tjedno na svježem zraku mogu učiniti prekretnicu u vašem životu.



Rekreacija za svakoga

Ukoliko ste zimogrozni i treba vam dodatni poticaj, iznenadit ćete se brojem mogućnosti. Naime, rekreacija je u posljednjih desetak godina znatno evoluirala i od aerobik programa visokog intenziteta i složenih koreografija krenula sigurnim putem ka velikom broju statičnih programa za učvršćivanje i oblikovanje tijela, fizio programa baziranih na korektivnim vježbama za kralježnicu i medicinskoj gimnastici te velikom broju inačica i hibrida pilates i joga koncepta, koji tijelu pristupaju na funkcionalan, cjelovit te vrlo temeljit način, aktivirajući i najdublje mišiće.

Neovisno o tome imate li višak kilograma, slaba ili bolna leđa, odnosno želite li samo učvrsititi i oblikovati tijelo, savjet stručnog i educiranog voditelja usmjerit će vas u pravome smjeru. Neovisno o dobi i prethodnom (ne)iskustvu, za svakoga postoji idealan program i intenzitet vježbi, modificirane varijante položaja ukoliko originalan ne možete ili ne smijete raditi te aktivnost koja će vas ispuniti, zadovoljiti i najvažnije, dovesti do željene promjene.

Budite pažljivi i odgovorni prema svome tijelu, naročito prema njegovom najvažnijem nosećem stupu – kralježnici. Krećite se samostalno na svježem zraku, uz trenera u dvorani ili šetajući sa psom, tjelesna aktivnost je jedna od najosnovnijih komponenti ljudskoga zdravlja. Manje je bitno jeste li startali s prvim prvim ili ćete to učiniti jednog od nadolazećih ponedjeljaka, važno je zaista donijeti odluku i početi. Svaki sljedeći korak ka zdravlju, vitalnijem tijelu i zadovoljstvu neusporedivo je lakši.



Bojana Muačević Gal, prof. diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, na usmjerenju Kineziterapija. Prije odlaska u Zagreb godinama se bavila plesom, a kao voditeljica rekreativnih programa radi punih 20 godina. Iza sebe ima nekoliko natjecateljskih uspjeha na državnoj razini (prvo mjesto na prvenstvu RH u Fitnessu, drugo u Show danceu i treće u natjecateljskom Aerobicu). Posljednjih osam godina radi kao koordinator i voditelj programa u Centru kulture tijela GEA u Osijeku, objedinjujući u svom radu dugogodišnje iskustvo, znanja stečena u struci i povratne informacije o potrebama vježbača u dvorani. Kao stručni suradnik zagrebačkog Učilišta Magistra predaje osnove Teorije treninga na edukaciji za voditelje aerobika i fitnesa.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: