Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Crkva Sv. Mihaela: Božićni humanitarni koncert HPD Lipa [2014.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.12.2014. 10:38 
Naslov:  Crkva Sv. Mihaela: Božićni humanitarni koncert HPD Lipa [2014.]
25.12.2014. 20:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

25. prosinca 2014. godine u Crkvi Sv. Mihaela održat će se Božićni humanitarni koncert HPD Lipa. Početak je u 20 sati.

Prvi Božićni koncert u „svojoj“ crkvi sv. Mihaela Lipa je održala 1993. godine, pod ravnanjem tadašnje dirigentice prof. Vesne (Bognar) Svaline, i od tada svakoga Božića na tim koncertima okupljaju se brojni ljudi dobre volje, koji zajedno s „lipašima“ kroz glazbu sa svih strana svijeta žele proslaviti rođenje Isusovo. Zbog toga se posebno zahvaljujemo župniku vlč. Ivanu Vidakoviću koji nam svake godine, pa tako i ove, nesebično ustupi prostor crkve za Božićni koncert.

I ovaj Božićni koncert dolazi kao "točka na i" još jedne iznimno uspješne godine u dugoj i bogatoj povijesti Društva koje će u nastupajućoj 2015. godini napuniti 139 godina. Pri tome valja istaknuti nekoliko velikih postignuća i projekata. Najnovija javna priznanja na nacionalnoj i inozemnoj sceni „Lipi“ su pristigla upravo u 2014. godini. Naime, prvo priznanje „Lipa“ je zaslužila u srpnju osvojivši dvije srebrne (olimpijske) medalje u dvije različite kategorije na 8. Svjetskim zborskim igrama (Olimpijadi zborova) u glavnom latvijskom gradu Rigi, ujedno i Europskoj prijestolnici kulture 2014. Potom su lipaši osvojili i titulu pobjednika na 47. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, odnosno službenom državnom natjecanju pjevačkih zborova koje je u listopadu organizirano u istarskom Novigradu. Tamo im je pripala i posebna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, i to za atraktivnu pjesmu Slavonica koju je autor Davor Bobić posvetio „Lipi“ i dirigentici Fischbach.

Slavonica će biti ovjekovječena i u audiovizualnom izdanju jer je „Lipa“ ove jeseni za nju snimila i videospot, prvi samostalni u novijoj povijesti Društva, koji će biti objavljen početkom 2015. godine. Sama pjesma svoje će mjesto pronaći i na budućem novom nosaču zvuka koji se snima u suradnji s poznatim skladateljem Brankom Starcom. „Lipa“ je početkom srpnja, u sklopu Osječkog ljeta kulture 2014., izvela i svoj tradicionalni Godišnji koncert pod nazivom Lipine partiture za Europski grad kulture, a „kruna“ uspješne godine upravo je ovaj Božićni koncert.
Božićni koncert počinje u 20 sati, a „Lipa“ će se publici predstaviti izborom od 15-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja. Zborom će, naravno, ravnati dirigentica prof. Valerija Fischbach, a po jednu pjesmu i kodirigentice, prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović. Pojedine pjesme imat će klavirsku pratnju Igora Rončevića, a svjetski poznata skladba Stille Nacht (Tiha noć), jedina koja je dio repertoara sva 22 Božićna koncerta, imat će zvukovnu pratnju visećeg zvona koje će svirati Nives Boras. Na ovom koncertu bit će izvođene pjesme na čak sedam jezika – engleskom, njemačkom, španjolskom, latinskom, ukrajinskom, kineskom i, naravno, hrvatskom – no, zapravo preko svih njih progovara se jednim jednim univerzalnim jezikom: glazbom. "Lipaši" će već tradicionalno, na kraju koncerta, svoju vjernu publiku u crkvi darivati sitnim poklonom, od srca. Detalji neka ostanu malo iznenađenje za posjetitelje 22. Božićnog koncerta.

Valja istaknuti da Božićni koncert Lipe ove godine, po sedmi put, ponovno ima i humanitarnu namjenu. Nakon što smo u proteklih šest godina pomogli osječkim udrugama "Novi dan", "Moje dijete", Udruzi za promicanje inkluzije - Organizirano stanovanje Osijek i Udruzi obitelji djece s autizmom DAR, zatim Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama Osijek te Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku, ovaj put smo se odlučili za Caritasov Centar za prihvat beskućnika u Osijeku.

Centar za prihvat beskućnika osnovan je u suradnji s gradom Osijekom 1999. godine jer su se pojavile naznake da u gradu postoje beskućnici koji trebaju prenoćište. Od samog osnutka prihvatilište se nalazi u Strossmayerovoj ulici te u neprekidnom radu od 15 godina kontinuirano zbrinjava beskućnike koji nisu samo iz Osijeka, nego s područja cijele Osječko-baranjske županije. Smještajni kapacitet sastoji se od 24 ležaja, a osim noćenja u čistim i dezinficiranim prostorijama korisnicima su osigurana i tri osnovna dnevna obroka. Sve usluge u Centru besplatne su i sva novčana pomoć ostaje korisnicima. Trenutno u prihvatilištu boravi 19 osoba: dvije žene i 17 muškaraca.

Ulaz na sam koncert već je uobičajeno slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju. Predstavnici Centra bit će posebni gosti Božićnog koncerta Lipe. Prikupljene novčane donacije bit će iskorištene za financijsku pomoć CPB u različite svrhe jer mu je pomoć prijeko potrebna.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: