Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mali pokret za čovjeka, veliki za čovječanstvo

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Bojana
Offline
Avatar

Ukupno postova: 142
Lokacija: CKT Gea, Šamačka 11
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.12.2014. 10:27 
Naslov:  Mali pokret za čovjeka, veliki za čovječanstvo
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Da je naslov ovog teksta „Kako do nove godine sinuti kilograme“ ili možda „Vježbe za povećanje grudi“ sigurno bi intenzivnije zapinjao za oko prosječnom čitatelju ili čitateljici, no činjenica je kako je još uvijek puno manje onih zainteresiranih za temu pravilnog držanja, kralježnice, posture tijela ili npr. zdjelice. Činjenica je također kako zapravo više ljudi ima problema s nekim od navedenih (ujedno i središnjih i najvažnijih) dijelova lokomotornog sustava, nego s primjerice skidanjem kilograma.

Vježbanje i rekreaciju općenito mnogi, a naročito mlađe generacije, doživljavaju kao nešto s prvenstveno estetskim ili trendovskim, a tek onda zdravstvenim predznakom. Slažem se kako estetika ima veliki značaj u ljudskoj percepciji i životu općenito i ne želim umanjiti važnost utjecaja tjelesne aktivnosti na lijepe noge, trbuh ili stražnjicu, no također mislim kako bi ispred svega toga prvenstveno trebalo stajati zdravlje i funkcionalnost tijela. Iako se javno mnijenje puževim korakom kreće u tom smjeru, još smo uvijek kilometrima daleko od pravog stanja stvari.


Zdrava kralježnica za lijepo tijelo
Iako mnogi rađe biraju vježbe za oblikovanje tijela i skidanje kilograma ispred medicinske gimnastike, korektivnih ili fizio vježbi, često se ispostavi kako je upravo ova potonja grupacija ono što mnogima nedostaje na putu ka tijelu iz snova, jer jedno bez drugoga ne ide, naročito kada se radi o mlađim generacijama koje su sve iskrivljenije, pogrbljenije i u jačoj fleksiji trupa.

Zdrava, funkcionalna kralježnica i pravilna tjelesna postura zapravo su temelj zdravlja cjelokupnog lokomotornog sustava, ali i njegovog izgleda! Upravo položaj i funkcionalnost zdjelice i kralježnice utječu na funkcionalnost, i vizualni dojam čitavoga tijela, a time neizravno i na izgled primjerice stražnjice ili trbuha.

Neaktivna vs. obla stražnjica
Čvrsta, obla i lijepo oblikovana stražnjica san je većine žena, no kretanje, čučnjevi i rješavanje celulita nisu jedini čimbenici za postizanje ovog dičnog atributa. Ono što većina ne zna je kako trajno podvučena zdjelica i trup u fleksiji (slika 1) utječu na smanjenje funkcionalnosti gluteusa, a vrlo često i na gubitak mišićnog tonusa - spuštenu i neaktivnu stražnjicu. Jednostavnije rečeno - samo su funkcionalni ekstenzori trupa (mišići leđa i stražnjice) i zdjelica u pravilnom neutralnom položaju temelj za lijepo oblikovanu stražnjicu!

Slika1: podvučena zdjelica, trup u fleksiji i smanjena aktivacija gluteusa


Kod vrlo velikog broja žena, a naročito djevojaka viđam sindrom trajno podvučene zdjelice, a u tom slučaju nikakav Butt Lift neće pomoći pri podizanju stražnjice, ukoliko se prije toga temeljito ne poradi na ekstenziji trupa te funkcionalnosti i aktivaciji zdjelice, leđa i gluteusa.

Pogrbljena leđa
Brojni trbušnjaci, sklekovi, skokovi i razne vježbe oblikovanja i učvršćivanja tijela također su čisto gubljenje vremena, ako su pritom mišići gornjeg dijela leđa slabi, ramena pogrbljena i glava spuštena prema naprijed. Možete napraviti tisuće čučnjeva koje će otići u vjetar ukoliko ste ih radili pogrbljenih leđa, oslabljenog trupa i ukočenih ramena.

Vježbe za otvaranje prsnog koša i ramena te one za jačanje mišića gornjeg dijela leđa i ispravljanje držanja trebale bi biti temelj i osnova svakog treninga prije nego se krene na vježbe s krajnjim estetskim učinkom.

Slika 2: pravilan položaj leđa i zdjelice, aktivna stražnjica


Upravo su pravilno držanje, funkcionalna, zdrava i uspravna kralježnica i podignuta glava osnova lijepog izgleda tijela, ali i pravilnog izvođenja svih ostalih vježbi! (Slika 2) Pri pogrbljenom držanju tijela, trbuh je znatno ispupčeniji, a ženske grudi i stražnjica spuštaju se i ističu znatno manje.

Mali pokret za čovjeka, veliki za čovječanstvo
Pokušajte sa ovim malim testom: stanite bočno pred ogledalo, tako da vidite tijelo iz profila. Pogledajte se pri svom uobičajenom držanju, a zatim zabacite ramena prema natrag, malo podignite bradu i izdužite vrat (vrh glave) prema stropu, potisnite pupak malo prema naprijed uz aktivaciju trbušnih mišića, a trticu malo prema natrag i pogledajte se ponovno.



Osim što djelujete višlji, trbuh je naočigled manji, a grudi i stražnjica izraženiji. Ako nikako drugačije, ovaj test obično ima vrlo povoljan učinak u osvještavanju pogrbljenog nasuprot uspravnog držanja. Pravilno držanje i svijest o istom pola su puta ka zdravijoj kralježnici, a linija između korektivnih vježbi i estetike zapravo je mnogo tanja nego što ste mislili.



Bojana Muačević Gal, prof. diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, na usmjerenju Kineziterapija. Prije odlaska u Zagreb godinama se bavila plesom, a kao voditeljica rekreativnih programa radi punih 19 godina. Iza sebe ima nekoliko natjecateljskih uspjeha na državnoj razini (prvo mjesto na prvenstvu RH u Fitnessu, drugo u Show danceu i treće u natjecateljskom Aerobicu). Posljednjih sedam godina radi kao koordinator i voditelj programa u Centru kulture tijela GEA u Osijeku, objedinjujući u svom radu dugogodišnje iskustvo, znanja stečena u struci i povratne informacije o potrebama vježbača u dvorani. Kao stručni suradnik zagrebačkog Učilišta Magistra predaje osnove Teorije treninga na edukaciji za voditelje aerobika i fitnesa.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: