Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uskoro fotonaponske elektrane na krovovima Zrinjevca, Pampasa i triju osječkih škola

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65875
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.12.2014. 11:09 
Naslov:  Uskoro fotonaponske elektrane na krovovima Zrinjevca, Pampasa i triju osječkih škola
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uskoro bi trebala započeti realizacija javnog natječaja kojim će Grad dati u zakup krovne površine javnih zgrada radi postavljanja fotonaponskih sustava, odnosno solarnih elektrana.

Grad je za tu namjenu ukupno ponudio 52 krova, uključujući sve zgrade osnovnih škola, dječjih vrtića, sportskih dvorana, pa i tržnice. Natječaj je zaključen u lipnju prošle godine, a najpovoljnije ponude dale su dvije tvrtke – austrijski PVI i osječko Moje sunce.

Nakon toga uslijedili su pregovori za kvote s HROTE-om, nacionalnim regulatorom tržišta energije. PVI je stekao kvote za 300 kW i pet elektrana te kreće u njihovo postavljanje. Za početak će na krovovima triju osnovnih škola - Ljudevita Gaja, Tina Ujevića i Vijenac biti postavljene elektrane pojedinačne snage 30 kilovata, dok će na krovu dvorane Zrinjevac i streljane Pampas biti postavljene elektrane snage sto kilovata.

U Gradu očekuju kako će elektrane biti montirane do ljeta iduće godine. Za preostale krovove, odnosno elektrane, čekaju se nove kvote HROTE-a. Ideja cijelog projekta je da Grad dobije određena sredstva na ime zakupa krovova, investitor će proizvoditi struju koju će po povlaštenoj cijeni prodavati regulatoru, a školama će se smanjiti režijski troškovi jer će od elektrana dobivati toplu vodu za grijanje. Dakle, što bi Ameri rekli, „win-win-win situation“...





Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: