Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GOGO: "Zašto se neće uštedjeti novac istovremenim održavanjem mjesnih i predsjedničkih izbora?"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65776
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.11.2014. 13:43 
Naslov:  GOGO: "Zašto se neće uštedjeti novac istovremenim održavanjem mjesnih i predsjedničkih izbora?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tako je odlučilo osječko Gradsko vijeće, a za građane našeg grada to konkretno znači da će bez potrebe biti potrošeno pola milijuna kuna njihovog novca umjesto da se izbori spoje, novac uštedi, a građanima olakša glasovanje. Danas kad znamo da će izbori za Predsjednika RH biti održani samo dva tjedna nakon mjesnih izbora u Osijeku očigledan je apsurd odluke koje je donijelo Gradsko vijeće.

Poštovani, još u rujnu ove godine kao vijećnici GOGE u Gradskom vijeću Grada Osijeka pokrenuli smo inicijativu za istovremenim održavanjem predsjedničkih i mjesnih izbora.

Tada smo isticali kako za spajanje postoje bar tri važna razloga;
- prvi je financijska ušteda koja bi se neupitno ostvarila spajanjem navedenih izbora,
- drugi je odnos prema građanima, odnosno mogućnost građana Osijeka da svojim izlaskom na izbore isti dan iskažu svoje mišljenje o političkom vodstvu na državnoj i lokalnoj razini,
- treći je odaziv građana koji bi zasigurno bio daleko veći nego prethodnih godina kada su izlasci na mjesne izbore bili minimalni (na posljednjim mjesnim izborima odaziv 14,21 posto), što nameće pitanje jesu li izabrani vijećnici gradskih četvrti i mjesnih odbora u Osijeku predstavnici građana ili samo predstavnici članova stranaka koji gotovo jedini izlaze na te izbore. Spajanjem s predsjedničkim izborima na kojima je izlaznost između 45% i 50% osnažili bi se demokratski život Osijeka i pojačao demokratski legitimitet izabranim vijećnicima.

U međuvremenu smo tražili i dobili očitovanje Ministarstva uprave koje je ustvrdilo kako se izbori mogu spojiti i voditi pred istim izbornim tijelima. Na žalost prijedloge koji su bili priprema za ovakvu inicijativu svojim glasovanjem na prošloj sjednici Gradskog vijeća podržali su samo vijećnici GOGE.

Za građane našeg grada to konkretno znači da će bez potrebe biti potrošeno pola milijuna kuna njihovog novca umjesto da se izbori spoje, novac uštedi, a građanima olakša glasovanje. Danas kad znamo da će izbori za Predsjednika RH biti održani samo dva tjedna nakon mjesnih izbora u Osijeku očigledan je apsurd odluke koje je donijelo Gradsko vijeće.

Mislimo kako se u vrijeme dugotrajne krize, kada svjedočimo rezanju gradskog proračuna, smanjenju poticaja za poduzetnike, socijalnih prava građana, poskupljenju usluga, nije smjelo dopustiti trošenje ni jedne kune više od potrebnog za provođenje mjesnih izbora. Ipak bez obzira na to većina vijećnika Gradskog vijeća upravo je to dopustila. Apsurdno je da je na istoj sjednici vladajuća većina usvojila proračun kojim će smanjiti socijalna prava građana, i već par točaka nakon toga odlučila bez potrebe potrošiti pola milijuna kuna na mjesne izbore.

Tekst: Gradski vijećnici Građanske opcije Grada Osijeka- GOGO - Miroslav Šimić i Miroslav Vanek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: