Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HNK u 2015. gubi čak pet milijuna kuna dotacija od Grada i Županije?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65789
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.11.2014. 10:24 
Naslov:  HNK u 2015. gubi čak pet milijuna kuna dotacija od Grada i Županije?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što je Grad Osijek u proračunu za 2015. godinu smanjio davanja za rad Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku za oko 2,5 milijuna kuna, isto će vjerojatno učiniti i Osječko-baranjska županija kao drugi osnivač i vlasnik kazališta.

U projekciji županijskog proračuna za 2015. godinu doduše nije planirano smanjenje prošlogodišnje dotacije od približno 12,5 milijuna kuna, međutim obzirom da Županija s Gradom ima potpisan sporazum o financiranju rada kazališta u omjeru 50:50%, ako Grad ostane pri odluci da svoj udio smanji na proračunom predviđenih 9,9 milijuna kuna, županija će učiniti isto

Ukoliko se to dogodi, uprava kazališta tvrdi kako će to dovesti u pitanje ne samo nove projekte, već i plaćanje "hladnog pogona" HNK. Što se smanjenja plaća djelatnika tiče, one bi bile „skresane“ za 5,5 – 8%, ovisno o tome hoće li dotacije smanjiti samo Grad ili i Županija. Veći su problem materijalni i programski troškovi jer u najcrnjem scenariju HNK ne bi imao dovoljno novca ni za plaćanje struje, vode, grijanja i drugih režija, a kamoli za realizaciju novih programa i projekata.

IZ HNK pozivaju čelnike Grada i Županije da sjednu i potpišu novi financijski i programski okvir i sporazum kojim se dotacije kazalištu ne bi smanjivale te na temelju kojega bi se ujedno raspisao i natječaj za intendanta s četverogodišnjim mandatom. No, šanse za to su male, barem ako se pita gradska uprava.

Gradonačelnik Vrkić jasno je poručio kako je financijska situacija u gradu takva da će svi biti primorani na racionalizaciju i štednju, pa tako i HNK, te da je jedini način da namaknu dodatna sredstva kroz vlastite aktivnosti.





Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: