Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HUP Reg. ured: Savjetovanje "Novi Zakon o zaštiti na radu i pripadajući pravilnici"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.11.2014. 9:07 
Naslov:  HUP Reg. ured: Savjetovanje "Novi Zakon o zaštiti na radu i pripadajući pravilnici"
21.11.2014. 11:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Savjetovanje u sklopu PUMA programa na temu: "Novi Zakon o zaštiti na radu i pripadajući pravilnici". Savjetovanje će se održati u petak, 21. studenog 2014. godine u HUP Reg. ured Osijek, Trg Lj. Gaja 6, Osijek od 11:00 sati do 14:00 sati

Predavači su predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Službe za zaštitu na radu:
- Zdravko Muratti, voditelj službe
- Ivica Orač-Šukelj, viši stručni savjetnik

U Narodnim novinama br. 71/14, objavljen je novi Zakon o zaštiti na radu, te podzakonski akti (npr. Pravilnik o izradi procjene rizika, Pravilnik o obavljanju poslova zaštite na radu, i dr.) objavljeni u Narodnim novinama br. 112/14. Izmjenjenim propisima svrha je daljnje unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i osoba na radu, sprječavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i drugih bolesti u vezi s radom. Radi unapređivanja sigurnosti i zaštite zdravlja na radu propisuju se opća načela sprječavanja rizika na radu i zaštite zdravlja, pravila za uklanjanje čimbenika rizika i postupci osposobljavanja radnika te postupci obavješćivanja i savjetovanja radnika i njihovih predstavnika s poslodavcima i njihovim ovlaštenicima. Neke od novina: isključene su samozaposlene osobe, propisuju se nove obveze u vezi sa stresom radnika koji je uzrokovan radom, u vezi s korištenjem nadzornih uređaja u radnim prostorijama i na radnim prostorima, uvode se ovlaštenja fizičkim osobama za obavljanje poslova zaštite na radu i drugo. Pojedine obveze propisuju drugačije nego što su to bile propisane „starim propisima“, primjerice obveze u vezi odgovornosti ovlaštenika, u vezi zapošljavanja stručnjaka za zaštitu na radu, u vezi procjenjivanja rizika na mjestu rada, u vezi s pružanjem prve pomoći na radu, u vezi s obvezama investitora, vlasnika, izvođača i drugih osoba kod izvođenja radova na gradilištu, šumarskom radilištu i drugim radilištima.

Na traženje članova HUP-a, a s ciljem da isti dobiju sve potrebne informacije i objašnjenja nejasnih zakonskih odredbi, HUP Reg. ured Osijek organizira ovo savjetovanje, koje je zamišljeno kao interaktivno predavanje tijekom kojega će se moći postavljati pitanja i dobivati odgovori.

Ovo je četvrti u nizu seminara koji će se u okviru novog ciklusa PUMA programa odvijati u HUP-u Reg. uredu Osijek, a PUMA program već deset godina za redom sufinancira Osječko-baranjska županija.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: