Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kino Urania: IV. Modern Silence Film Festival [2014.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65644
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.11.2014. 20:18 
Naslov:  Kino Urania: IV. Modern Silence Film Festival [2014.]
Od 22.11.2014. 21:00 do 23.11.2014. 23:58 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U subotu, 22. i nedjelju, 23. studenoga 2014. godine, od 21sat vraćaju vas u doba prvih filmova - crno bijela slika popraćena instrumentalnim nastupom uživo ponovno će oživjeti u našem kinu u sklopu 4. Modern Silence Film Festivala. Uz izvrsne filmove velikana filmske umjetnosti Georges Jean Méliès-a moći ćete uživati u retro štihu, a glazbenu podlogu izvest će No Jazz Band (jazz i blues) i Slavon Batorek & Kiril Naumov (klasična instrumentalna). Ulaznice po cijeni od 20 kuna možete kupiti neposredno prije programa na blagajni kina.

Film i filmska industrija stvorena je u Europi: od camere obscure Leonarda da Vincija preko braće Lumiere do dvadesetih godina 20. stoljeća kada filmskom palicom dominiraju velikani nijemoga filma Sergei Eisenstein, F. W. Murnau i Fritz Lang.

U svojim počecima film je bio senzacija i atrakcija, a nijemi film osigurao je epitet nove umjetnosti te je i danas inspiracija velikom broju redatelja. Cijelu filmsku povijest, kroz oba razdoblja nijemog i zvučnoga filma, više od 100 punih godina kino Urania neprekidno prikazuje filmske projekcije.

Razdoblje nijemog filma nipošto nije podrazumijevalo tišinu, nego je glazba bila sastavni dio performansa kao cjeline. Kamera se slobodno kretala neopterećena drugim efektima seta elegantno pripovjedajući svoju vlastitu priču.

U vrijeme kad su slike prohodale, a još nisu znale govoriti, zvučna kulisa je bila glazba koja je dopirala od pijanista iz kuta naše kinodvorane. Glazba je bila magična sastavnica koja je gledateljima pružila mogućnost potpunog uživljavanja u zadivljujući svijet pokretnih slika.

Prvi Modern Silence Film Festival održan je u rujnu 2009. Iz teško dostupne filmske građe prikazani su prvi filmski zapisi iz fundusa kinematografije Nizozemske, dijela Njemačke i Francuske, kao kolijevkama filma i filmske umjetnosti uopće.

Drugi Modern Silence Film Festival održan je u listopadu 2010., a bio je posvećen doajenu hrvatske kinematografije- Oktavijanu Miletiću.

Treći Modern Silence Film Festival trebao se održati u listopadu 2011.projekcijama filmova Charlie Chaplina. Filmovi i jesu prikazani, ali umjesto na festivalu, na Cinema closing party-ju. Festival se ipak održao i to neposredno prije ponovnog otvorenja kina Urania 2013. godine.

Nijemi film iz doba procvata filmske industrije, vjerno prikazujući duh tog vremena te tadašnji odnos prema novom mediju, prenoseći dio povijesti i čari nijemog filma u sadašnjost, uz zvuk moderne glazbe i neponovljiv audiovizualni užitak možete pogledati i ovaj vikend.

U programu IV Modern Silence film festivala koji će se održati dana 22. i 23. studenog s početkom u 21 sat prikazat ćemo 38 izvornih filmskih zapisa. Prvi dan programa, u subotu, bit će prikazani nijemi filmovi iz njemačke, nizozemske i francuske kinematografije. Glazbenu pratnju izvest će Slaven Batorek (klavijature) i Kiril Naumov (violina), a uz koje će se izvesti i filmsko-scenski performans „Thrift shop“ plesnog studija Shine.

Drugi dan programa, u nedjelju 23.studenog filmski naslovi bit će posvećeni doajenu francuske kinematografije Georges Méliès-u, u pratnji Davora Dedića (klavijature) i Vedrana Zeca na gitari.

Filmsko- scenski performas bit će posvećen Michaelu Jacksonu u izvedbi Borisa Morovića. Cijena ulaznice iznosi 20 kuna.

Program idealno spaja filmsku, glazbenu i plesnu umjetnost te se kao takav uklapa u programe kandidature Grada Osijeka kao prijestolnici europske kulture 2020. godine.

Osim toga, imat ćete priliku pogledati prvo glumačko iskustvo učenika 5. b razreda OŠ Mladost, koji su snimili svoju verziju nijemog filma: Bez daha!




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: