Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HNS: Čuraj: "Ovim zakonom je za Osječko-baranjsku županiju i Slavoniju napravljeno više nego što je bilo tko drugi napravio u zadnjih 24 godine"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65827
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.11.2014. 10:04 
Naslov:  HNS: Čuraj: "Ovim zakonom je za Osječko-baranjsku županiju i Slavoniju napravljeno više nego š
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas su se na konferenciji za medije vodstvo Slavonsko-baranjskog i Osječko-baranjskog HNS-a gospodin Ivica Mandić, HNS-ov saborski zastupnik i predsjednik Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza HNS-a te Stjepan Čuraj, predsjednik županijske organizacije HNS-a Osječko-baranjske županije i predsjednik kluba vijećnika HNS-a u Županijskoj skupštini, osvrnuli na prijedlog novog zakona o regionalnom razvoju gdje je Čuraj istaknuo kako je ovim zakonom učinjeno za Slavoniju i Baranju više no što je itko učinio u zadnje 24 godine.

Gospodin Čuraj je u analizi stanja u Osječko-baranjskoj županiji objasnio kako su do sada u Osječko-baranjskoj županiji bile 22 jedinice lokalne samouprave koje su imale status potpomognutih područja, a prema novom zakonu, taj bi se broj popeo na 37, što iznosi gotovo sedamdeset postotno povećanje. Konkretno za Osječko-baranjsku županiju to znači 57 milijuna kuna direktne financijske pomoći iz državnog proračuna.

“Na konkretnim primjerima Koške i Feričanaca, Čuraj je istaknuo kako kod tih općina , koje i onako imaju male proračune, sredstva koja trebaju dobiti prema novom zakonu predstavljaju više od četvrtine nenamjenskih sredstava s kojima raspolažu, a koja su manja od 2 miliona. Za ove dvije općine, novi zakon donosi preko pola milijuna kuna dodatnih sredstava iz državnog proračuna. Nadalje je naglasio, kako novi zakon donosi i pravedniju klasifikaciju jedinica lokalne samouprave koja utječe i na brojna poduzeća donoseći im značajne porezne olakšice. Ovim zakonom je za Osječko-baranjsku županiju napravljeno više nego što je bilo tko drugi napravio u zadnjih 24 godine. 37 općina će ovim zakonom dobiti više sredstava iz državnog propračuna te će biti konkurentniji na tržištu, spremniji za prijavljivanje za projekte EU te moći pomoći svojim socijalno ugroženim kategorijama stanovnika.“ U Osječko-baranjskoj županiji novi zakon će donijeti oko 58 milijuna kuna sredstava iz proračuna RH, a velike prihode će donijeti i oslobođenje poreza na dohodak na koje će pravo ostvariti mnoga poduzeća.

Gospodin Mandić se nadovezao na gospodina Čuraja i rekao kako će svakako podržati ovaj zakon, te je naglasio veliku nepravdu počinjenu prema Slavoniji te kako se HNS zalaže za ravnomjeran razvoj svih županija u RH. Proširio je značaj ovoga zakona na ostale županije u Slavonsko-baranjskoj regiji te naglasio da se broj jedinica lokalne samouprave koje prema novom zakonu imaju pravo na pomoć povećava u svih pet županija naše regije. Kaže kako će se HNS boriti za to da se dobivena sredstva utroše u kvalitetne projekte, infrastrukturne investicije te na taj način oplemene i donesu dugotrajnu korist cijeloj Slavoniji i Baranji. Ovim zakonom mnoge od jedinica lokalne samouprave ostvarit će pravo na značajno financijsko pojačanje svojih proračuna što otklanja mogućnost isprike kako ne postoji dovoljno sredstava. Mandić je izjavio kako je ovim zakonom načinjen prvi korak ka ispravku brojnih nepravdi koje su kroz zadnje 24 godine, i pod nekim drugim vlastima, nanesene Slavoniji i Baranji te izrazio vjeru kako će ova vlada donijeti i druge kvalitetne mjere za razvitak ove regije.





Tekst i foto: Marijana Bošković, Glasnogovornica ŽO HNS-a OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: