Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GOGO: Zabrinjavajuće ponašanje gradske administracije: Nebriga, nezainteresiranost i rastrošnost

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65830
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.11.2014. 18:27 
Naslov:  GOGO: Zabrinjavajuće ponašanje gradske administracije: Nebriga, nezainteresiranost i rastrošnost
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

GOGO je očekivao da će Gradsko vijeće Grada Osijeka danas donijeti odluku kojom će obvezati gradsku administraciju da zatečeno stanje u Lončarici Velikoj popravi u roku 7 dana, no pokazalo se da vladajuća koalicija u Gradu Osijeku i dalje okreće glavu od ekološkog problema odlagališta Lončarica Velika. U znak prosvjeda što GOGO prijedlog Informacija o stanju gradskog odlagališta otpada Lončarica Velika, nije uvršten u dnevni red, što je bila vrlo jasna poruka nebrige za zdravlje građana, gradski vijećnici GOGE nisu htjeli sudjelovati u daljnjem radu današnje sjednice Gradskog vijeća.

Poštovani,
Na početku današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Osijek, na inicijativu kluba vijećnika Građanske opcije grada Osijeka GOGO, a uz pisanu potporu vijećnika HDSSB-a i HSP-a Dr. Ante Starčević, zatraženo je uvrštavanje točke dnevnog reda: Informacija o stanju gradskog odlagališta otpada Lončarica Velika.

Gradonačelnik Ivan Vrkić očitovao se kako za raspravu o toj temi nisu pripremljeni podaci kao i da će to biti tema na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća nakon što se naprave nove analize vode na odlagalištu.

Miroslav Šimić, predsjednik kluba vijećnika GOGE, naveo je kako je GOGI to neprihvatljiv odgovor jer je gradska uprava prije 10-tak dana osječku i hrvatsku javnost uvjeravala kako su sva mjerenja osim jednoga pokazala da je sve uredu, što se pokazalo netočnim.

GOGO smatra kako je Lončarica Velika trenutno jedno od najvažnijih pitanja za građane Osijeka jer su mjerenja pokazala kako je u podzemnim vodama ispod Lončarice u 2012. godini izmjerena koncentracija olova 9900 % veća od dozvoljene, u 2013. 7200 % veća od dozvoljene, a u 2014. 900% . Mjerenja su pokazala kako je koncentracija žive u 2013. bila 400% veća od dozvoljene, i to u podzemnim vodama za koje se ne zna gdje otječu. U posljednjem mjerenju očitavanje koncentracije žive nije zatraženo.

U hitnost rasprave gradski vijećnik GOGE Miroslav Šimić uvjerio se nakon što je u utorak osobno posjetio odlagalište otpada, i uvjerio se da ono ne radi u skladu s Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša donesenim prije 13 godina.

U Lončarici Velikoj nije izgrađen protupožarni put, obodni kanali nisu betonirani, nije postavljena pokretna zaštitna ograda, a jedan od dva uređaja koji pomažu u analizi podzemnih voda (piezometar), bio je zatrpan otpadom do prije nekoliko dana. Otkopan je nakon što su mediji prenijeli uznemirujuća upozorenja na koja je GOGO upozorio na konferencijama za medije.

GOGO je očekivao da će Gradsko vijeće Grada Osijeka danas donijeti odluku kojom će obvezati gradsku administraciju da zatečeno stanje popravi u roku 7 dana, kad već nije u proteklih 13 godina.

GOGO je ostao neugodno iznenađen jer je izostao politički konsenzus svih stranaka o pitanju Lončarice Velike i problema koji ona predstavlja za građane Osijeka.

Vijećnici Šimić i Vanek izrazili su veliko nezadovoljstvo ponašanjem stranaka vladajuće koalicije (SDP, HNS, HDZ, LABURISTI i NL ANTO ĐAPIĆ), koji se svojim glasovima nisu željeli podržati uvrštavanje teme Lončarice Velike u dnevni red sjednice Gradskog vijeća i nisu željeli sudjelovati u raspravi. Time su pokazali nezainteresiranost i nebrigu za potencijalno veliku opasnost za zdravlje građana Osijeka.

Ni jedan vijećnik ne može reći kako nisu imali dovoljno informacija jer su svi rezultati analiza rađenih u proteklih nekoliko godina, te fotografije Lončarice Velike od utorka, 11. studenog 2014. godine, dostupni na web stranicama gogo.hr i na našem Facebook stranicama.

Drugi prijedlog GOGE koji nije uvršten u dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća bio je prijedlog kojim bi se omogućilo održavanje mjesnih izbora na dan održavanja izbora za Predsjednika RH, čime bi se ostvarila ušteda do približno pola milijuna kuna, za što je dobiveni pozitivno mišljenje Ministarstva uprave, a taj je dopis također moguće vidjeti na Facebook stranicama GOGE. Za racionalnu potrošnju novca građana grada Osijeka glasovali su samo gradski vijećnici GOGE.

Sredstvima koja su se mogla uštedjeti spajanjem izbora mogli su biti plaćeni radovi na saniranju odlagališta otpada Lončarica Velika, na što čekamo već 13 godina i na taj način umanjiti i prevenirati štetne utjecaje na zdravlje građana Osijeka, a mogućnosti kako korisnije uložiti novac koji bi bio ušteđen u gradu Osijeku su neiscrpne.

Miroslav Šimić, predsjednik kluba vijećnika GOGE, obavijestio je Gradsko vijeće Osijeka da u znak prosvjeda što GOGO prijedlog Informacija o stanju gradskog odlagališta otpada Lončarica Velika, nije uvršten u dnevni red, što je vrlo jasna poruka nebrige za zdravlje građana, gradski vijećnici GOGE nisu htjeli sudjelovati u daljnjem radu današnje sjednice Gradskog vijeća, te su napustili sjednicu.


Tekst: Miroslav Vanek, Predsjednik GOGE

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: