Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Praizvedba Vinske simfonije Enjingi Davora Bobića oduševila Osječane

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66012
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.11.2014. 10:30 
Naslov:  Praizvedba Vinske simfonije Enjingi Davora Bobića oduševila Osječane
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sinoć je u sklopu Osječke muzejske glazbene srijede u Atriju Glavne straže Muzeja Slavonije (bivši Arheološki muzej) Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda, izveo slavonsku praizvedbu Vinske simfonije "Enjingi" za tamburašku filharmoniju Davora Bobića.

Nakon što je Tamburaški orkestar HRT-a prošle godine u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu praizveo „Vinsku simfoniju“, a zatim je izveo i HRT-ovom ciklusu „U ozračju tambure“, sada je došao red i na Slavoniju, točnije Osijek.

Prostor Arheološkog muzeja bio je premalen da primi sve zainteresirane koji su došli po prvi put čuti djelo Davora Bobića, profesora na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i nagrađivanog skladatelja koji je četverostavačnu „Vinsku simfoniju Enjingi“ napisao kao posvetu vinaru Ivanu Enjingiju iz Hrnjevca kraj Kutjeva, svom prijatelju i jednom od vodećih hrvatskih vinara.



Posebnost ove simfonije je u tome što je to prva simfonija napisana za tamburaški orkestar u povijesti hrvatske i svjetske glazbe i prva simfonija o vinu te je po tome jedinstvena u svijetu. Ujedno je i napisana za neuobičajen sastav – tamburaški orkestar, puhački korpus i udaraljke, što sve čini tamburašku filharmoniju.



Na samom početku tamburaški orkestar izveo je nekoliko djela iz klasičnog svjetskog i hrvatskog repertoara (L. Van Beethoven, Johann Strauss, I. Sarkočević, S. Albini, S. Leopold itd.) pokazavši kako se tamburom može dočarati ljepota klasične glazbe i različitih žanrova, da bi potom uslijedila izvedba same „Vinske simfonije Enjingi“ kroz četiri stavka gdje su se tamburaškom orkestaru na bini pridružili puhački orkestar i udaraljkaši. Upraso su udaraljkaši bili posebno dojmljivi obzirom da se dio simfonije izvodi na flašama, čašama i lupanjem čekićem po bačvama.



Pljesak se orio još dugo nakon završetka posljednjeg takta Simfonije, publici su se izašli pokloniti i autor Bobić i vinar Enjingi, da bi potom bila održana i degustacija Enjingijevih nagrađivanih vina.

Izvrsna večer vina i glazbe u Muzeju Slavonije.









Tekst i foto: M.M./Osijek031.com

Najava: Muzej Slavonije: Koncert "Tamburaškog orkestara Hrvatske radiotelevizije"

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mm12345
Offline
Ukupno postova: 18
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.11.2014. 12:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Lijepo je vidjeti kako se u našem gradu dogodilo tako nešto lijepo kao što je "Večer vina i klasične glazbe"!Al nije li trebalo sve to najaviti barem večer prije na portalu Osijek 031 kako bi što više ljubitelja takvih događanja još više ispunili atrij Arheološkog muzeja Osijek!???Mira Marić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66012
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.11.2014. 12:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Poštovana,

najava događanja je objavljena odavno na portalu: Muzej Slavonije: Koncert "Tamburaškog orkestara Hrvatske radiotelevizije"

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: