Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GOGO: Inicijativa za uvrštenje točke "Informacija o stanju osječkog odlagališta otpada Lončarica Velika"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65827
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.11.2014. 10:05 
Naslov:  GOGO: Inicijativa za uvrštenje točke "Informacija o stanju osječkog odlagališta otpada Lončaric
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovim putem predlažemo Vam da „Informaciju o stanju osječkog odlagališta otpada Lončarica Velika“ uvrstite kao treću točku dnevnog reda 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka koja će se održati 14.11.2014.

Pod navedenom točkom gradski vijećnici trebali bi dobiti cjelovitu informaciju o stanju odlagališta i mjerama koje se provode kako ono ne bi ugrožavalo zdravlje građana. Osim toga predlažemo da pod navedenom točkom vijećnici budu upoznati i s “izlaznom strategijom“ saniranja postojećeg odlagališta te izgradnje novog u skladu sa standardima Europske unije.

Mislimo da je uvrštavanje navedene točke nužno iz razloga što smo kao gradski vijećnici dobili analize kvalitete vode provedene od 2011. do 2014. koje u minimalno dvije godine ukazuju na visoke koncentracije teških metala (olova i žive) te na prisutnost koliformnih i enterokoknih bakterija koje su indikatori fekalnog onečišćenja vode.

Ovom prilikom osvrnut ćemo se samo na analize podzemne vode koja se nalazi u dubini od nekoliko metara, ne bi trebala biti u kontaktu s odlagalištem, i nikako ne bi smjela biti zagađena:

- u 2012. godini koncentracija olova bila je 99 puta iznad maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK),
- u 2013. godini koncentracija olova bila je 72 puta iznad MDK,
- Koncentracija žive u 2013. godini bila je 4 puta iznad MDK a u 2014. godini nije uopće provedena analiza koncentracije žive u podzemnim vodama.

Mislimo da rješavanje problema postojećeg odlagališta u ovom trenutku treba biti jedan od prioriteta gradske uprave ali i Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela građana našeg grada. Ovim putem pozivamo na politički konsenzus svih aktera osječke politike kako bi se o problemu odlagališta moglo argumentirano raspraviti te donijeti najbolja rješenja za građane.

Tekst: Gradski vijećnici Građanske opcije grada Osijeka- GOGO - Miroslav Šimić i Miroslav Vanek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: