Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GOGO: Prijeti li Osijeku ekološka bomba?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65895
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.11.2014. 20:25 
Naslov:  GOGO: Prijeti li Osijeku ekološka bomba?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Koncentracija žive u procjednim vodama Lončarice Velike je 217 puta iznad maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK), kroma 8 puta iznad MDK, te nitrata 10 puta iznad MDK, rezultati analize dva uzorka potvrđuju onečišćenje tla i voda nitratima i teškim metalima u okolici odlagališta, odnosno o ulasku navedenih kontaminata u prehrambeni lanac što može imati negativne posljedice za zdravlje građana. Duža izloženost toksičnim koncentracijama teških metala i nitrata može rezultirati oštećenjima živčanog sustava i organa, te može imati kancerogeno djelovanje.



"Poštovani,
Vijećnicima GOGE obratili su se brojni građani koji žive u okolici osječkog odlagališta otpada „Lončarica velika“. Riječ je o građanima iz MO Brijest, Stadionskog naselja i Industrijske četvrti koji u svojim upitima i pritužbama ukazuju na mogućost negativnog utjecaja na okoliš spomenutog odlagališta.

Na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode dostupan je Elaborat zaštite okoliša iz 2013. godine koji sadrži rezultate analize uzoraka vode s odlagališta otpada Lončarica Velika.

Analiza je provedena na dva uzorka koji su uzeti tijekom veljače 2013. godine. Riječ je o uzorku vode iz piezometra, odnosno naprave pomoću koje se prikupljaju uzorci vode, te mora biti postavljena na odlagalištu otpada. Nadalje, analiziran je i uzorak vode koja se procjeđuje kroz tijelo odlagališta i putem drenažnih cijevi sakuplja u vodonepropusnom bazenu.

Rezultati su pokazali kako uzorak procjedne vode sadrži nitrate, zatim potencijalno toksične teške metale - krom i živu u koncentraciji koja je višestruko iznad maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK) propisanih Uredbom o opasnim tvarima u vodama (NN 78/98, NN 137/08 ) za vode I-II vrste. Konkretno, koncentracija žive je 217 puta iznad maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK), kroma 8 puta iznad MDK, te nitrata 10 puta iznad MDK.



Uredba o opasnim tvarima u vodama u Hrvatskoj definira kakvoću vode, odnosno razinu dopuštenih vrijednosti teških metala na odlagalištima komunalnog otpada. Ukoliko govorimo o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, ona mora biti u skladu s Pravilnikom o zdravstveno ispravnosti vode za piće (NN 47/08 ).

U konkretnom slučaju, uzorak podzemne vode iz piezometra sadrži nitrate, te olovo i živu iznad referentnih vrijednosti propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Koncentracija žive je 4 puta iznad MDK, a olovo je 72 puta iznad MDK. U oba uzorka vode utvrđena je i prisutnost koliformnih bakterija što predstavlja indikaciju onečišćenja vode bakterijama fekalnog porijekla.

Rezultati ovlaštenog laboratorija upućuju na kemijsku i mikrobiološku kontaminaciju vode oba uzorka i ukazuju na potreban oprez i nužnost sustavnog praćenja stanja jer ukoliko dođe do perkolacije, odnosno procjeđivanja otpadnih voda kroz profil tla sve do podzemnih voda, bit će riječi o značajnom ekološkom opterećenju okoliša na lokaciji Lončarica Velika.

Hipotetski govoreći, u tom slučaju bi se moglo raditi o onečišćenju tla i voda nitratima i teškim metalima u okolici odlagališta, odnosno o ulasku navedenih kontaminanata u prehrambeni lanac što može imati negativne posljedice za zdravlje građana. Duža izloženost toksičnim koncentracijama teških metala i nitrata može rezultirati oštećenjima živčanog sustava i organa, te može imati kancerogeno djelovanje.

Kao Građanska opcija grada Osijeka pozivamo nadležne institucije da iznesu činjenice i ponude javnosti odgovore kako bi se izbjegle špekulacije.

S obzirom da je u ovom slučaju prisutna šutnja administracije, te građani ne dobivaju odgovore na svoja pisano postavljena pitanja, gradski vijećnici GOGE uputit će Gradonačelniku dopis sa sljedećim pitanjima:

- Je li izvedba i rad odlagališta u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima RH o očuvanju okoliša i zaštite zdravlja ljudi?
- Provode li se sustavna mjerenja o utjecaju odlagališta na okoliš? Ako se provode, koliko ih je provedeno od donošenja Studije utjecaja na okoliš (2001. godine) koja definira obaveznu dinamiku analiza?
- Jesu li nakon mjerenja iz veljače 2013. godine izvršena nova mjerenja, ako jesu koji su rezultati dobiveni?
- Koje su mjere poduzete nakon mjerenja iz veljače 2013. kako bi se sanirali utvrđeni negativni rezultati?

Odgovori na navedena pitanja nužni su zbog umirivanja javnosti, odnosno otklanjanja zabrinutosti u pogledu mogućeg utjecaja na zdravlje naših sugrađana.

U Osijeku na žalost imamo apsurdnu situaciju da se s jedne strane provodi hvalevrijedan projekt „Osijek“ koji bi građanima, između ostalog, trebao ponuditi kvalitetniju pitku vodu dok s druge strane imamo potencijalnu ekološku bombu na poziciji odlagališta."


Tekst: Miroslav Vanek, Predsjednik Udruge GOGO

U nastavku se nalazi pismo gradonačelniku:

"Poštovani gradonačelniče Vrkić,

GOGO vijećnicima obratili su se brojni građani koji žive u okolici osječkog odlagališta otpada „Lončarica velika“ poglavito iz MO Brijest, Stadionskog naselja i Industrijske četvrti. Građani u svojim upitima i pritužbama ukazuju na mogućost negativnog utjecaja na okoliš spomenutog odlagališta.

U sklopu Elaborata zaštite okoliša iz 2013. godine objavljeni su rezultati analize uzoraka vode s odlagališta. Analiza je provedena na dva uzorka koji su uzeti tijekom veljače 2013. godine. Riječ je o uzorku vode iz piezometra odnosno naprave pomoću koje se prikupljaju uzorci vode, te mora biti postavljena na odlagalištu otpada. Nadalje, analiziran je i uzorak vode koja se procjeđuje kroz tijelo odlagališta i putem drenažnih cijevi sakuplja u vodonepropusnom bazenu. Rezultati analize pokazuju kako uzorak procjedne vode sadrži nitrate, te potencijalno toksične teške metale, krom i živu, u koncentraciji koja je nekoliko puta iznad maksimalno dopuštenih koncentracija propisanih Uredbom o opasnim tvarima u vodama (NN 78/98, NN 137/08 ) za vode I-II vrste.

Koncentracije žive je 217 puta iznad maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK), krom 8 puta iznad MDK, te nitrati 10 puta iznad MDK. U Hrvatskoj Uredba o opasnim tvarima u vodama definira kakvoću vode odnosno razinu dopuštenih vrijednosti teških metala na odlagalištima komunalnog otpada. No, ukoliko govorimo o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće ona mora biti u skladu s Pravilnikom o zdravstveno ispravnosti vode za piće (NN 47/08 ). U konkretnom slučaju uzorak podzemne vode iz piezometra sadrži nitrate, te olovo i živu iznad referentnih vrijednosti propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Konkretno, živa je 4 puta iznad MDK, a olovo 72 puta iznad MDK. U oba uzorka vode utvrđena je i prisutnost koliformnih bakterija što predstavlja indikaciju onečišćenja vode bakterijama fekalnog porijekla.

Rezultati ovlaštenog laboratorija upućuju na kemijsku i mikrobiološku kontaminaciju vode oba uzorka.
Ovakvi rezultati ukazuju na potreban oprez i neophodnost sustavnog praćenja stanja jer ukoliko dođe do perkolacije, odnosno procjeđivanja otpadnih voda kroz profil tla sve do podzemnih voda, bit će riječ o značajnom ekološkom opterećenju okoliša na lokaciji Lončarica Velika.

Hipotetski govoreći, u tom slučaju bi se moglo raditi o onečišćenju tla i voda u okolici odlagališta nitratima i teškim metalima, odnosno o ulasku navedenih kontaminanata u prehrambeni lanac što može imati negativne posljedice za zdravlje građana. Duža izloženost toksičnim koncentracijama teških metala i nitrata može rezultirati oštećenjima živčanog sustava i organa te može imati kancerogeno djelovanje.
Stoga kao vijećnici Gradskog vijeća Grada Osijeka, a u skladu s Poslovnikom Gradskog vijeća, postavljamo sljedeća pitanja:
- Je li izvedba i rad odlagališta u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima RH o očuvanju okoliša i zaštite zdravlja ljudi?
- Provode li se sustavna mjerenja o utjecaju odlagališta na okoliš? Ako se provode, koliko ih je provedeno od donošenja Studije utjecaja na okoliš (2001. godine), koja definira obaveznu dinamiku analiza?
- Jesu li nakon mjerenja iz veljače 2013. godine izvršena nova mjerenja, ako jesu koji su rezultati dobiveni?
- Koje su mjere poduzete nakon mjerenja iz veljače 2013. kako bi se problem sanirao?
Odgovori na navedena pitanja nužni su zbog umirivanja javnosti, odnosno otklanjanja zabrinutosti u pogledu mogućeg utjecaja na zdravlje naših sugrađana pa Vas molimo za što hitnije odgovore.
"

Vijećnici Građanske opcije Grada Osijeka, Miroslav Šimić i Miroslav Vanek



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: