Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hoćemo li zbog nanosa pijeska i sedimentacije ostati bez Kopačkog rita?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.10.2014. 13:57 
Naslov:  Hoćemo li zbog nanosa pijeska i sedimentacije ostati bez Kopačkog rita?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Odgovor na katastrofično pitanje iz naslova je: Kopački rit neće nestati, ali nestat će ovakav kakav je sad ne bude li se nešto učinilo i to pod hitno.

U čemu je problem? Svake godine tijekom poplava nanose se velike količine pijeska u vodne putove i kanale Kopačkog rita. Pronos je manji od donosa pa dolazi do sedimentacije i Kopački rit raste svake godine po centimetar i pol iznad razine Dunava. Ne učini li se ništa po tom pitanju, struka i istraživači kažu da ćemo za 30 godina i dalje imati zaštićeno područje, ali tu neće biti vode već samo poplavljena šuma.

Problem je tim veći obzirom da je Kopački rit zakonom zaštićen od bilo kakve intervencije, pa stoga nije nemoguće da će za 30 godina, bez čišćenja kanala ili uklanjanja trske, ostati vrlo malo vode, a time i živopisne flore i faune ovog rezervata prirode.



Već sada postoji problem zbog tog rasta sedimentacije jer se stvaraju veliki sprudovi što otežava prometovanje vodom brodovima i čamcima. Bijelo jezero je praktički nestalo, zatrpano je pijeskom, a smanjuje se dobrim dijelom i Kopačko jezero.

U tijeku su radovi na studiji revitalizacije kojom bi se osigurala obnova i produbljenje postojećih kanala i prevenirao problem isušivanja čime bi se omogućio održivi razvoj Kopačkog rita.





Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Hrvoje Domazetović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: