Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GOGO: "Nova/lošija definicija vizije: Osijek - grad po mjeri čovjeka"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.10.2014. 11:50 
Naslov:  GOGO: "Nova/lošija definicija vizije: Osijek - grad po mjeri čovjeka"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

GOGO je iznenađen najavama davanja u koncesiju GPP-a, Športskih objekata i 50% dječjih vrtića.

Izvori iz Grada Osijeka kažu kako razlozi za takve najave leže u sve težem poslovanju navedenih pravnih osoba, no svi znamo da su se upravo uz te gradske tvrtke vezale najveće afere oko zapošljavanja osoba temeljem političke podobnosti, bez javnih natječaja ili suprotno rezultatima testiranja, a u GPP-u su provođene sistematizacije i povećavane plaće prema subjektivnim kriterijima, stranačkim i prijateljskim vezama.

Na sve to GOGO je već nekoliko puta javnu upozoravao, i upravo zbog takvog ponašanja izašli smo iz vladajuće koalicije

Donedavno su iz gradske uprave dolazila objašnjenja kako je takvo zapošljavanje bilo normalno i „sukladno koalicijskim dogovorima“. Danas su te pravne osobe u problemima i traži se rješenje u privatnom partneru.

Navedene gradske tvrtke, objektivno, ne mogu raditi po važećim cijenama bez gradskih subvencija. To je potpuno prirodno. Ali, nije prirodno da se takva poduzeća dodatno opteretite političkim kadroviranjem i plaćama od 15.000 kn bruto na izmišljenim i nepotrebnim radnim mjestima. Taj način ponašanja doprinio je teškoj situaciji u kojoj se gradska poduzeća nalaze i potencijalno rezultira lošijom uslugom koju bi građani mogli dobiti od privatnog koncesionara.

Kako drugačije objasniti da nešto što Gradu nije isplativo, može biti isplativo privatniku?

Od gradske uprave tražimo da navedena trgovačka društva prvo očisti od „političkih podobnika“ s visokim plaćama, na izmišljenim radnim mjestima, a tek nakon toga pokrene širu stručnu raspravu o mogućim privatnim partnerima. Racionalnije ponašanje će sigurno pomoći u rješavanju poteškoća, ali bez smanjenja kvalitete usluga prema građanima.

S druge strane, i u mandatu ove gradske uprave imali smo prigodu vidjeti kako ni oni ne izrađuju kvalitetne ugovore s potencijalnim koncesionarima kojima bi se štitili interesi građana, a ne koncesionara, što je zorno vidljivo u slučaju koncesije za gradski parking. Svaki ugovor koji izradi ova gradska uprava potencijalni je ZOIS koji nije usmjeren na rješavanje problema i kvalitetne pomake u pružanju usluga za dobrobit građana Osijeka, nego upravo suprotno, a posljedice takvih ugovora građane Osijeka u konačnici koštaju jako mnogo.

Zato nas najava davanja u koncesiju ni malo ne raduje, nego duboko zabrinjava.

Prihvaćanje GOGO pravila da sposobne i kompetentne osobe koje žele i znaju raditi dobiju radna mjesta u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama, uvjereni smo, možda bi dovelo do povlačenja i određenih nepopularnih koraka do stabiliziranja stanja, no nikako ne bi završilo u prepuštanju gradske infrastrukture privatnicima kojima socijalna osjetljivost i društveno odgovorno poslovanja nisu glavni motivi poslovanja. Nemamo ništa protiv profita, ali ne može baš sve biti vođeno profitom, osobito ne cijene vrtića za djecu ili učeničke i umirovljeničke karate za tramvaj.

GOGO ima ozbiljnih problema razumjeti ovu logiku ponašanja i ovakve odluke prvog čovjeka Grada Osijeka.

Tekst: Gradski vijećnici GOGE - Miroslav Šimić i Miroslav Vanek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: