Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



ORaH: "Prijedlog obrazovne i znanstvene politike ORaH"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.10.2014. 9:57 
Naslov:  ORaH: "Prijedlog obrazovne i znanstvene politike ORaH"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prijedlog obrazovne i znanstvene politike ORaH-a usklađen je se s prioritetima Strategije Europa 2020 te ulogu obrazovanja i znanosti vezuje uz usvojene ciljeve i vrijednosti pametnog, održivog i uključivog rasta. Provedena analiza identificira problemska žarišta cijeloga sustava, od ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, preko osnovnog, srednjeg visokoškolskog i cjeloživotnog obrazovanja, pa sve do znanosti, tehnologije i inovacija. Rezultati detaljno provedene analize upozoravaju na nedovoljnu pripremljenost hrvatskog odgojnog, obrazovnog i znanstvenog sustava za ostvarenje ciljeva europske razvojne strategije. ORaH predlaže niz proaktivnih mjera koje trebaju doprinijeti popravljanju takva stanja među kojima su: povisivanje obveznog obrazovanja s 8 na devet godina kroz sustavno i cjelovito uvođenje obvezne i besplatne predškole uz plansko osiguravanje prostornih i kadrovskih uvjeta; viši stupanj prilagođavanja sustava strukovnoga obrazovanja potrebama tržišta rada; revizija načina implementacije Bolonjskog procesa; povisivanje vlastitih ulaganja u istraživanja; razvijanje disciplina i studijskih programa relevantnih za održivi razvoj; internacionalizacija studiranja i znanstvenoga rada; poticanje i razvijanje inovacijske kulture i samoga inovatorstva; uvođenja čitavoga niza socijalno inkluzivnih mjera itd. U iznijetom se prijedlogu posebno upozorava na potrebu obuzdavanja nefunkcionalnoga širenja administrativnog aparata, a na štetu prohodnosti i funkcionalne usmjerenosti cijeloga sustava.

Glavne pokretačke poluge ORaH-ove politike obrazovanja i znanosti čine tzv. implementacijski programi. Riječ je o pet programa koji nose nazive SAPERAUDE, PLURALIS, ORION, NIKOLA TESLA i GALILEO, pri čemu se svaki pojedini program strukturira kroz pakete međusobno usuglašenih mjera i aktivnosti. Osnovu za razvijanje svakog programa čine strateški prioriteti predstavljene politike: skrb o kvaliteti, funkcionalnosti i odgovornosti u obrazovanju i znanosti; povisivanju standarda socijalne osjetljivosti; razvijanje i mobiliziranje ljudskih resursa; aktivno uvođenje inovacijskoga pristupa te dinamizacija i fleksibilizacija cijeloga sustava. Sinergijskim djelovanjem svih pet programa teži se ostvarenju osnovne svrhe predložene politike, a to je stvaranje kvalitetnog, socijalno inkluzivnog, funkcionalnog, fleksibilnog i dinamičnog sustava kao trajnog generatora vrijednosti koje će doprinijeti održivom razvoju Hrvatske.

Tekst: prof. dr. sc. Marina Biti

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: