Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Filozofski fakultet: Otvoreni četvrtak "Nova Sfingina zagonetka glasi: Što je to informacija?"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.10.2014. 9:44 
Naslov:  Filozofski fakultet: Otvoreni četvrtak "Nova Sfingina zagonetka glasi: Što je to informacija?&q
23.10.2014. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U četvrtak, 23. listopada 2014. u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku (predavaonica 54, 2. kat) održat će se drugo predavanje Otvorenog četvrtka. Predavanje pod nazivom: „Nova Sfingina zagonetka glasi: Što je to informacija?“ održat će doc. dr. sc. Boris Bosančić.

Predavanje će se osvrnuti na dva načina pristupa definiranju fenomena informacije u različitim znanstvenim područjima i općenito znanosti. Jedan prilazi informaciji kao fenomenu koji objektivno postoji u svijetu koji nas okružuje, koji se u kvantitativnom smislu može izmjeriti te zauzima određeni odnos prema podatku kao srodnom pojmu. Drugi shvaća informaciju kao 'psihološki konstrukt' našeg uma, subjektivan entitet koji svoju vrijednost, u kvalitativnom smislu, zadobiva kroz odnos sa srodnim pojmom znanja. Jasno je da ovi pristupi, u temelju različiti, imaju za posljedicu nesumjerljive definicije kako promatranog pojma informacije tako i srodnih pojmova podatka i znanja koji se uz njega najčešće vežu.Neznanje o informaciji postaje kritično, tim više što živimo u razdoblju informacijske poplave te sve više ovisimo i o tzv. računalnom procesuiranju informacija. Je li koncept informacije doista nedostižan za bilo koju teoriju? Je li ga uopće moguće rasvijetliti? I kakve veze ima Sfinga s tim? Dođite i poslušajte!

Predavač Boris Bosančić docent je na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, a njegova područja znanstveno-istraživačkog interesa uključuju razvoj povezanih podataka (koncept u okviru semantičkog weba), podataka znanstvenih istraživanja kao i metapodataka, baza znanja, te umjetne inteligencije. Trenutno se, između ostalog, bavi interdsiciplinarnim područjem razvoja teorije informacije, a od prošle godine vodi i popularno-znanstveni blog OI-nformaciji na oinformaciji.wordpress.com.

[klik za uvećanje]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: