Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HEP u Osijeku gradi novu elektranu do 2017. godine?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.10.2014. 18:12 
Naslov:  HEP u Osijeku gradi novu elektranu do 2017. godine?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer je u osječkoj Termoelektrani-toplani ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ponovo predstavio projekt “KKE Osijek 500” o kome se već dulje vrijeme priča – projekt gradnje nove elektrane u Osijeku vrijednosti 450 milijuna eura.

Radi se o novoj, modernoj plinskoj kombi kogeneracijskoj elektrani snage 450 MW električne i 160 MW toplinske energije, što znači da će ova elektrana na jednom mjestu istovremeno proizvoditi i električnu i toplinsku energiju te će imati visok stupanj iskoristivosti energije plina od preko 58%.

Očekuje se kako će nova elektrana koristiti 85.000 kubika plina u sat vremena, odnosno 700 milijuna kubika na godišnjoj bazi te kako će se na taj način popraviti loša trenutna situacija gdje se tek 5% električne energije kojom se napaja Osijek proizvodi na ovom području, a ostalih 95% dolazi iz proizvodnih objekta iz drugih dijelova Hrvatske.

Hrvatska elektroprivreda će osigurati polovicu potrebnog iznosa, dok će ostatak osigurati strateški partner, najvjerojatnije dobavljač plina. Novo će se postrojenje nalaziti na istočnoj strani postojeće elektrane, radovi bi trebali započeti iduće godine, a puštanje u pogon planira se za 2017. godinu.

Ministar Vrdoljak nedavno je naglasio kako je gradnja novog postrojenja prijeko potrebna jer jer će sadašnje postrojenje biti aktivno do 2017. te bi bez izgradnje zamjenskog objekta Osječani mogli ostati bez grijanja, a industrija tog dijela Hrvatske bez tehnološke pare. Citirao je i izvješće HERE za 2013. godinu gdje stoji da će do 2025. godine zbog starosti i neekonomičnosti iz pogona izići termoelektrana ukupnog kapaciteta oko 1000 MWe te da Hrvatskoj nedostaje visokoučinkovitih elektrana. Ako se još dogodi loša hidrološka godina, bez novih termoelektrana sustav opskrbe električnom energijom će biti ozbiljno ugrožen.

Međutim, struka ne dijeli ministrov optimizam i zagovara oprez oko postrojenja ovog tipa iz više razloga. Cijena električne energije trenutačno je niska, cijena plina je visoka, a postoji i potencijalno povećanje rizika dobave plina zbog situacije s Rusijom i Ukrajinom.





Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Google

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
efreeti1
Offline
Avatar

Ukupno postova: 37
Spol: Muško Muško
Post Postano: 17.10.2014. 9:43 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nevjerojatno je da ovaj projekt ide dalje!

Da budem slikovit, to je kao da želiš štedjeti na gorivu, a kupiš američki muscle car od 6000 ccm koji troši 20 l.

_________________
1f u c4n r34d th15 u r34lly n33d t0 g37 l41d
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: