Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek do 2017. uz termoelektranu dobiva i bioelektranu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.10.2014. 13:36 
Naslov:  Osijek do 2017. uz termoelektranu dobiva i bioelektranu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nekako u sjeni vijesti o raspisivanju natječaja za gradnju nove termoelektrane u Osijeku ostala je vijest da je nekoliko dana ranije, 10. listopada, raspisan i natječaj za isporuku i gradnju bioelektrane na istoj lokaciji, u blizini postojeće termoelektrane - toplane.

U HEP-u očekuju kako će do siječnja iduće godine potpisati ugovor o gradnji, a rok za gradnju je dvije godine. Projekt će se financirati kroz kredit njemačke razvojne banke KfW Bank.

Riječ je o projektu elektrane na obnovljive izvore energije, malom kongeneracijskom postrojenju na biomasu BE-TO Osijek, snage 2 MWe/10 MWt. Gorivo za BE-TO Osijek činit će drvena sječka koja se dobiva prilikom sječe šuma te ostaci u preradi drva u drvnoj industriji. Sadašnja lokacija osječke termoelektrane sadrži i prostor potreban za odlaganje dovoljnih količina drvne građe čiju je kupnju i isporuku HEP već ugovorio.

Proizvedena električna energija isporučivat će se u elektroenergetski sustav, dok će se toplinska energija u obliku pare isporučivati industrijskim potrošačima u blizini elektrane.

Inače, BE-TO Osijek jedna je od 40 bioelektrana na biomasu koje se planiraju graditi u sklopu nacionalnog projekta "Biotoplifikacija Hrvatske".





Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Google/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
HEP u Osijeku gradi novu elektranu do 2017. godine?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: