Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Branimir Glavaš u Osijeku: rasprava završila nakon samo 45 minuta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.10.2014. 13:35 
Naslov:  Branimir Glavaš u Osijeku: rasprava završila nakon samo 45 minuta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zbog zahtjeva za izuzećem Općinskog suda u Osijeku, što je nakon početka rasprave zatražila obrana okrivljenog Ivana Vrkića,osječkom je gradonačelniku odgođeno suđenje za klevetu Branimira Glavaša koje je danas trebalo biti održano po njegovoj privatnoj tužbi. Osim pravnog prepucavanja dviju odvjetničkih timova o tomu kako bi Sud trebao reagirati na zahtjev za izuzećem - s obzirom na velike troškove dovođenja tužitelja Glavaša iz mostarskog zatvora - puno je zanimljivije bilo ozračje u sudnici u kojoj se upravo Glavaš nametnuo kao „meštar od karnevala“.

Vrkićeva braniteljica, Ksenija Vržina, iz odvjetničkog ureda Hanžeković iz Zagreba, kao razlog nepovjerenja u osječki Općinski sud navela je prihvaćanje optužnice koja, prema njezinoj ocjeni, nije sastavljena u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku. Tužitelj je i netočno naveo ime okrivljenika, a Sud propustio obavijestiti obranu o dodatnom svjedoku kojega je pozvao na raspravu, zbog čega joj nije ostavljeno dovoljno vremena za pripremu njegova ispitivanja.

Uz još neke razloge za sumnju u nepristranost Suda, koje se obvezala navesti u pismenom obliku, Vrkićevoj braniteljici i sam je sudac koji vodi postupak, Ivan Sajter, dao dovoljno povoda za sumnju u, ako ne nepristranost, a onda doraslost vođenju tako zahtjevnog postupka.

Naime, premda je raspravu otvorio upozorenjem sudionicima da mogu govoriti samo kada im on to odobri, vrlo brzo Branimir Glavaš počeo je učestalo upadati s komentarima i sugestijama kako bi sudac trebao postupiti o određenom trenutku, a da mu on to prethodno nije odobrio. Tako je preuzeo ulogu središnje figure rasprave, zbog čega je zastupnica okrivljenog od Suda zatražila da je zaštiti od protivničkog tabora, jer se nije došla „prepucavati s njima“.

Tako su predlagali da Sud prekine raspravu – Glavaš je više puta inzistirao da to bude na pola sata – kako bi predsjednik Županijskog suda mogao odmah odlučiti o zahtjevu za izuzećem suda; da braniteljica odmah napiše razloge zbog kojih traži izuzeće i preda ih sudu; da komentari uneseni u optužnicu kojima ondje nije mjesto nisu dio nje, jer su odvojeni zagradama; da je svejedno je li ime okrivljenog Vrkića Ivan, kako je službeno, ili Ivica, kako je umjetničko i kako ga zovu prijatelji…

Nakon svega, sucu Sajteru nije ostalo ništa drugo nego da odgodi nastavak suđenja nakon što viši Županijski sud odluči o zatraženom izuzeću, što znači da je Branimir Glavaš već vjerojatno dobro odmakao na putu povratka u svoju mostarsku ćeliju. U slučaju negativnog rješenja, obvezao je okrivljenog Vrkića da snosi sve troškove ponovnog zakazivanja rasprave.

A troškovi su izrazito visoki, jer osim uobičajenih, pokrivaju i kompleksnu organizaciju Glavaševa dovođenja u Osijek, trodnevne aktivnosti specijalne policije i sigurnosnih službi, zbog ocjene kako je riječ o događaju najvišeg stupnja rizika.

Upadajući sucu u riječ - ovoga puta bez isprike, kao kada je to učinio prvi put – Glavaš je podsjetio kako jamči da će osobno pokriti troškove svoga dovođenja u Osijek na svaku raspravu, bez obzira na to koliko ih bilo, te da ga ne zanima koliko to stoji njega, Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu. Dodao je i da je siguran kako će to na kraju platiti okrivljenik.

Sudac Sajter u pravilu ga nije sprječavao da govori, niti mu je to prethodno odobravao. Da je svjestan političke dimenzije i javnog interesa za suđenje, rekao je odmah nakon početka rasprave, no očito se nije znao nositi s agresivnošću tužitelja i njegovih branitelja, Dražena Matijevićai Radana Kovača, od kojih je Glavaš ubrzo preuzeo riječ i bio središnja figura u sudnici.

Na sud je došao sa štapom, kojega je nakon dužeg vremena ponovno izvadio iz ostave, premda je u međuvremenu i pred kamerama pokazao da hoda vrlo sigurno i bez ikakvih problema. Ovoga puta štap je očito imao funkciju sprječavanja stavljanja lisičina na ruke, što sugerira njegovu kriminalnu hipoteku, a namjera mu je u ovome postupku da ulogom kriminalca optereti Ivana Vrkića.

Na rever tamnoplavog odijela stavio je značku u obliku hrvatske zastave, a čim je ušao u sudnicu glasno je pozdravio posjetitelje u gledalištu i nekome od čelnika HDSSB-a (a bili su ondje gotovo svi iz Predsjedništva i Glavnog odbora) dobacio: „Dabog da ti Andrija Jarak bio ispod prozora“.

Bila je to tek predigra onomu što slijedi, ali dovoljno da sudac i mlada odvjetnica shvate s kime imaju posla i što sve mogu očekivati u nastavku postupka.

Tekst: Goran Flauder




Rasprava pred Općinskim sudu u Osijeku u kojoj je Branimir Glavač kao privatni tužitelj tužio gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića zbog klevete završila je nakon samo 45 minuta jer je Vrkićeva odvjetnica Ksenija Vržina zatražila izuzeće općinskog suda zbog sumnje u pristranost.

Odvjetnici Branimira Glavaša, kao i on sam, usprotivili su se tom zahtjevu obrane, no sudac Ivan Sajter odlučio je odgoditi raspravu, naglasivši da će troškove odgode, uključujući prijevoz Glavaša iz Mostara u Osijek uz oštre sigurnosne mjere, snositi okrivljenik Vrkić.

Obrana je dobila rok od osam dana za dostavu pisanog obrazloženja zahtjeva za izuzećem suda, o čemu će odlučivati Županijski sud u Osijeku.

Inače, Branimir Glavaš je uz velike sigurnosne mjere stigao je nešto iza 11 sati u Osijek. U osječki zatvor ušao je u jednom od tri policijska vozila, čuvan od specijalaca, nakon što ga je hrvatska policija oko 10 sati preuzela na graničnom prijelazu sa BiH. Zgrada Suda bila je pod nadzorom policije koja je bila raspoređena ispred zgrade u ulici Europske avenije.

Ispred zgrade Suda u Osijeku okupilo se 100-ak Glavaševih simpatizera i pristaša, uključujući Glavaševog sina Filipa, čelnike Glavaševe stranke, te saborske zastupnike HDSSB-a predvođene županjom Vladimirom Šišljagićem.

Suđenje je pratio i velik broj novinarskih ekipa, a velik interes medija posljedica je činjenice da je ovo prvi Glavašev dolazak u Osijek nakon pet i pol godina provedenih u zatvoru u Mostaru gdje izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu za počinjene ratne zločine.



Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Goran Flauder/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
Glavašu bi moglo “pozliti” na suđenju Vrkiću, kako bi u Osijeku ostao do Izbornog sabora HDSSB-a

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.10.2014. 17:31 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pih, ja se nadao nekom fightu...

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
anonimac
Offline
Ukupno postova: 14
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.10.2014. 17:31 
Naslov:  Re: Branimir Glavaš u Osijeku: rasprava završila nakon samo 45 minuta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Stigao cirkus u grad, misija obavljena. Al najači su mi ovi poslušni kerići koji su dovedeni ispred suda da laju kad gazda kaže, a sve kao ozbiljni ljudi. KAko ih nije sramota, jbt. mislim ono, ko Pyong Yang. Sve tobože puno ljudi,a da nisu pilići iz sekte došli i novinari ne bi bilo 10 ljudi, Glavaševa najveća noćna mora- nikog nije briga!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
gladnikruha
Offline
Avatar

Ukupno postova: 213
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 02.10.2014. 18:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Potpuno se slažem sa anonimcem....Ovo je napravljeno za početak medijske kampanje Glavaševog povratka u Osijek za koju godinu....Možemo očekivati sve više i više medijske torture od strane Glavaša i njegovih pristalica.
Najjači mi je Burić koji kao ćuko slini nad Glavašem...Smile

Osječani nisu više tako naivni(mada ih ima još podosta) da ne znaju kakvu je štetu nanieo Glavaš Osječkoj industriji.To se neće lako zaboraviti,ali na žalost njihove trupe su opasne i aktivne i kada bi se dogodilo da HDSSB ikada ponovno zasjedne na vlast,ovaj grad je otpisan...

Počinje vrijeme Al Caponea i straha...

Kakva god bila ova vlast ili ova neprirodna koalicija i bio Vrkić 100 puta Bilošev lutak na koncu,sve je bolje nego povratak čovjeka koji je osiromašio Osijek za sljedećih 100 godina !!!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
mariox
Offline
Avatar

Ukupno postova: 685
Spol: Muško Muško
Post Postano: 03.10.2014. 9:44 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer je bilo natjecanje u ulizivanju velikom vođi od vrhuške Hdssb-a. Zamislite da netko slučajno nije došao dočekati velikog vođu ispred sudnice ? Džaba im funkcije i novci kada su se poput pasa morali pokloniti vođi čopora.
Ponos nema svoju cijenu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: