Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



UNICEF-ovo istraživanje: 60.000 djece u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65969
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.10.2014. 12:29 
Naslov:  UNICEF-ovo istraživanje: 60.000 djece u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Istraživanje UNICEF-a o siromaštvu i materijalnoj dobrobiti djece predškolske dobi (mlađe od 6 godina) u Hrvatskoj, predstavljeno prije nekoliko dana, pokazuje dramatične rezultate, jer je u 2012. bilo 20,5%, odnosno 60 tisuća djece koja žive ispod praga siromaštva, a od tog broja njih 40% ne može ni svaki drugi dan dobiti obrok s mesom ili ribom.

U istraživanju, u kojem je korištena baza podataka Državnog zavoda za statistiku, odnosno anketa o potrošnji kućanstava i dohotku stanovništva, sudjelovalo je i 1139 roditelja djece predškolske dobi, kao i centri za socijalnu skrb.

Istraživanje je pokazalo kako 65% djece iz siromašnih obitelji živi na selu, a od njih 47% nema svoj krevet. Čak 68% obitelji s djecom predškolske dobi koje dobivaju socijalnu pomoć izjavilo je kako nemaju dovoljno novca za hranu, a 30% njihove djece nemaju pedijatra u blizini.

Nadalje, istraživanje je također pokazalo kako 95% djece živi u obiteljima koje si ne mogu priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan doma, dok jedna četvrtina djece živi u obiteljima koje ne posjeduju automobil.

No, posebno su poražavajući podaci koji se odnose na uvjete života djece predškolske dobi. Tako gotovo jedna četvrtina siromašne predškolske djece živi u kućanstvima u kojima nitko nije zaposlen. Gotovo petina djece živi u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti grijanje tijekom hladnih mjeseci, trećina djece živi u vlažnim i neadekvatnim stambenim prostorima. dok više od polovine djece živi u kućanstvima koja kasne s plaćanjem režija, najamnina ili kredita za stan.

Podaci iz UNICEF-ovog istraživanja su zabrinjavajući jer zbog nezaposlenosti roditelja siromaštvu su izložena i djeca koja ne pripadaju tzv. rubnim skupinama, odnosno djeca koja bi u drugačijim ekonomskim okolnostima imala sve uvjete za uspješan život i razvoj. Stoga iz UNICEF-a još jednom apeliraju da se učini sve što je moguće kako bi što više djece imalo sretno djetinjstvo.





Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: