Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HNS: "Svaki tjedan projekt jedan"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65788
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.09.2014. 12:32 
Naslov:  HNS: "Svaki tjedan projekt jedan"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U prostorijama HNS-a u Osijeku u sklopu ciklusa konferencija za novinare „Svaki tjedan projekt jedan“, vijećnici Županijske skupštine HNS-a Osječko-baranjske županije ovoga tjedna predložili su dva projekta iz sfere gospodarstva. Govornik na današnjoj konferenciji za novinare bio je Stjepan Čuraj, predsjednik ŽO HNS-a OBŽ i predsjednik Kluba vijećnika HNS-a Županijske skupštine.

Prvi od najavljenih bio je projekt javno privatnog partnerstva koji bi posebno bio usmjeren na područje obrazovanja. Čuraj je istaknuo kako bi glavni cilj županije trebao biti omogućiti jednosmjensku nastavu u školama. Takav ustroj nastave, vidljivo iz primjera škola koje tako rade, donosi smanjenje troškova te povećanje kvalitete samog obrazovanja.

„Model javno privatnog partnerstva omogućava učinkovit način provedbe infrastrukturnih projekata i pružanja javnih usluga te promiče inovativan pristup u primjeni mjera gospodarskog oporavka“, citirao je iz priopćenja Europske komisije gospodin Čuraj.

Javno privatno partnerstvo smanjuje troškove za 8%, a vrijeme od 25 godina na koliko se partnerstvo sklapa osigurava kvalitetu izvedbe projekta. Ovakvi modeli primjenjuju se u županijama Republike Hrvatske i pokazuju izvrsne rezultate. U troškovima Vlada sudjeluje sa 55% a gradovi sa 10% tako da bi županija trebala sudjelovati sa 35% što je više nego ostvarivo jer ta sredstva već postoje i troše se na škole po modelu javne nabave, istaknuo je Čuraj. Također je naglasio da ovakav model znači i poticaj gospodarstvu jer potiče otvaranje novih radnih mjesta te nove infrastrukturne projekte.

Drugi projekt koji je Čuraj predložio jest fond za EU projekte. Naime, ovaj projekt je već duže vrijeme projekt HNS-a, ali njegova dosadašnja implementacija te sredstva i način rada za koji se Županija odlučila nije ostvarila željene efekte.

U dosadašnjih 300-tinjak projekata koji su odobreni sa područja Osječko baranjske županije, Županija je nositelj samo njih 8. Čuraj je naglasio da nositelji tih projekata trebaju pomoć Županije da bi savladali brojne financijske prepreke koje usporavaju cijeli proces kroz koji projekt mora proći od dobre ideje do odobrenog i od strane EU financiranog projekta. Sredstva koja bi nositelji projekata dobili iz ovoga fonda omogućili bi njihovo financijsko rasterećenje po pitanjima troškova pripreme, provođenja, međufinanciranja te udjela u financiranju projekta. Ovakav fond značio bi veliki poticaj projektima koji bi unaprijedili naš turizam, školstvo i gospodarstvo, a sredstva uložena u njega bi se vratila po odobrenju projekata od strane EU, istaknuo je Čuraj.



Tekst: Bojan Tojagić v.r./ Tajnik HNS-a ŽO Osječko-baranjske županije

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: