Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Galerija Vernissage: Otvorenje izložbe "Zlatko Prica, izložba crteža"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.09.2014. 21:06 
Naslov:  Galerija Vernissage: Otvorenje izložbe "Zlatko Prica, izložba crteža"
19.09.2014. 18:30
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Otvorenje izložbe "Zlatko PRICA, izložba crteža" održat će se u petak, 19. rujna 2014. godine, s početkom u 18:30h, u Galeriji Vernissage, Trg A. Starčevića bb

Crteži Zlatka Price
Skriveno: 
Slikarski talent može se uočiti na svakom umjetničkom djelu koje nadareni umjetnik stvara, bez obzira na to o kojoj se vrsti ili temi umjetničkog djela radi. On je prepoznatljiv u svojoj autentičnosti, on je neponovljiv u svojoj spontanosti. Ne mogu ga osporiti ni godine ni stilovi, umjetničke epohe i tendencije ili slikarske tehnike.

Izložba crteža Zlatka Price u Galeriji Vernissage prikazuje samo mali dio slikarske ostavštine velikog slikara, onaj segment u kojem se autor izražavao kroz crtež olovkom, tušem, perom ili kombinacijom i sublimacijom ovih tehnika. Nekada ti crteži predstavljaju „samo“ pripreme za autorova monumentalnija djela (ulja, akvareli), a nekada su „mala“ modernistička remek-djela odnosa figuracije i apstrakcije, stvarana s određenom umjetničkom tendencijom i credom. Neka su „zaboravljene“ skice iz autorskih ciklusa, a neka antologijska djela hrvatskog slikarskog moderniteta koja su zauzela svoje mjesto i u brojnim monografskim djelima o samom slikaru ili umjetničkom dobu njihova stvaranja. Ali sva su neponovljiva i podjednako zavodljiva u svojem izrazu kao i u vrijeme kada su nastajala. Ona svjedoče o autorskoj namjeri, traganju za drugim i drugačijim vlastitim umjetničkim iskazima, o želji za istraživanjem i eksperimentiranjem, kao i o sretnom povratku vlastitim umjetničkim porivima. Nekada su ti crteži odraz slikarskih tendencija i stilova vremena i umjetničkih razdoblja u kojima su nastajali, a nekada prisjećanjana vlastite slikarske preokupacije i protežu se na gotovo četiri desetljeća Pricina slikarskoga poziva. Neki slikarski motivi su ekspresivni i prepoznatljivi za Pricu (kišobrani, aktovi, anatomija ljudskog tijela, estetika ženske ljepote), a neki su začudni i začuđujuće stilizirani na granici eksperimenta u proučavanju odnosa pokreta i stature, ravne i zaobljene linije, figuracije i apstrakcije, svjetla i tame.

Elegancija i gracioznost u prikazu anatomije ženskog tijela kao neraskidive estetske poveznice s vječnošću doživljaja, toplina i sjeta, strastvenost duše u njenoj dubini provocira oko promatrača i raduje naša osjetila. Prica je neponovljivi slikar svakodnevne ljepote (i ružnoće!) svijeta oko nas čiji smo akteri i žrtve i svi mi sami.

Nebojša Janić



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: