Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[FOTO ] Vodni val ide prema Osijeku, Drava se prelila na lijevoj obali

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65734
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.09.2014. 13:34 
Naslov:  [FOTO ] Vodni val ide prema Osijeku, Drava se prelila na lijevoj obali
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


Raste vodostaj Drave u Slavoniji. Vrh vodnog vala Drave prolazi kroz virovitičko područje gdje je vodostaj u posljednja 24 sata narastao za oko 35 centimetara. Takav vodostaj nije zabilježen u posljednjih 40 godina.

Najkritičnije je u Novom Gradcu gdje je proglašeno izvanredno stanje. Ipak, vodostaji Drave na tom području u laganom su opadanju jer vodni val ide prema Osijeku.

Galerija 031: Drava se izlila [rujan, 2014.]
[Foto: Teuta Stazić][19.09.2014.]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)




Tako je jutros Drava narasla s jučerašnjih 330 cm na 360 cm i prelila se na šetnicu na lijevoj obali (Trenutno, u 13 sati, razina Drave popela se na 365 cm). Inače, u samom gradu se ne očekuju veći problemi: vrhunac vodnog vala u Osijeku se očekuje u subotu 20. rujna navečer, no procjenjuje se kako će ovogodišnji vodostaj Drave kod Osijeka doseći između 410 i 440 cm što je znatno niže od prošlogodišnjih 514 cm



Niti ove godine Drava neće prijeći krunu nasipa u Osijeku, no prošle je godine dio Donjeg grada kod Banove ulice ipak bio ugrožen zbog izlijevanja kanalizacijskih cijevi pa su poduzete potrebne preventivne mjere te neće biti potrebe za većim zahvatima.

Iz službe za zaštitu od poplava u Osijeku i Županijskog stožera zaštite i spašavanja stižu umirujuće vijesti kako je sve pod kontrolom te podsjećaju na to da Osijek rijetko bude poplavljen od rijeke Drave. Uvijek je veći problem Dunav, kada visoke vode Dunava djeluju na Dravu što u ovom trenutku nije slučaj.



Ipak, Županijski stožer je utvrdio mjere zaštite određenih mjesta koja mogu biti ugrožena. Tako je proglašeno pripremno stanje obrane od poplave na području od Osijeka do ušća Drave u Dunav te za cijeli tok Dunava. Dogovoreno je da se pojača nasip te izgradi još kilometar nasipa uz Dravu kod vikend-naselja Karašice, gdje zbog naglog rasta Drave prijeti opasnost od poplave. U tom vikend naselju, u kojem inače živi stotinjak stalnih stanovnika, vrhunac vodenog vala očekuje se u petak, a predviđa se da će biti kao 2013. godine ili čak i viši. U obranu Karašice uključeno je stotinjak pripradnika Hrvatske vojske i mehanizacija, bit će postavljeno dvadesetak tisuća vreća s pijeskom, a ukoliko bude potrebe organizirat će se evakuacija ljudi.



Također je počela zaštita Svetog Đurđa, naselja u blizini Donjeg Miholjca, kako bi se zaštitile kuće blizu rijeke te spriječila poplava državne ceste od Osijeka do Donjeg Miholjca.













[klik za uvećanje]


Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Krešimir Strahonja, Dino Spaić/Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: