Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



BikeMyDays predavanje: "Bicikli imaju višestruke prednosti u odnosu na automobile"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65705
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.09.2014. 10:15 
Naslov:  BikeMyDays predavanje: "Bicikli imaju višestruke prednosti u odnosu na automobile"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Drugog dana BikeMyDays festivala održano je predavanje pod nazivom „Prednosti i osnove bicikliranja, prometna pravila i bonton“.

Članice Udruge BikeMyDay Ana Marija Kramer i Bogdanka Dimitrijević kroz sat su vremena govorile okupljenima o prednostima bicikliranja te su ih podsjetile na važeće prometne propise kojih se biciklisti, ali i ostali sudionici u prometu, moraju pridržavati.



Ana Marija Kramer govorila je ukratko o povijest biciklizma od 19. stoljeća do danas ukazavši pri tome i na društvene, kulturne i druge promjene koje je bicikl donio sa sobom. Opisala je i prednosti bicikliranja podijelivši ih u četiri kategorije: zdravstvene prednosti (smanjenje bolesti srca i krvnih žila, smanjenje pretilosti...), psiho-socijalne prednosti (smanjenje stresa, bolja koncentracija, opuštenost, razvijenija interakcija s drugim ljudima...), ekološke prednosti (manje zagađenja prirode, manje buke itd.) te ekonomske prednosti (manji troškovi vožnje, održavanja, servisiranja...).



Diplomirana pravnica Bogdanka Dimitrijević ukratko je predstavila dijelove Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se odnose na bicikliste, od definicije bicikla kao prijevoznog sredstva, definicije biciklističkih staza i biciklističkih traka, pravilne vožnje po javnim površinama itd. Upozorila je i na obaveznu opremu koju bicikl mora imati (bijelo svjetlo naprijed, crveno svjetlo otpozadi, katadiopteri, zvono, fluorescentni prsluci za vožnju cestama po mraku itd.), a podsjetila je i na nedavno usvojene izmjene Zakona po kojima biciklisti više ne smiju koristiti mobitel za vrijeme vožnje.



Također je preporučen U-lock kao jedan od najsigurnijih načina zaštite bicikla od krađe uz podatak kako je ove godine u Osijeku prijavljeno 111 krađa bicikala od čega je tek 10% (11) pronađeno i vraćeno vlasnicima. Naravno, to je samo vrh ledenog brijega obzirom da velika većina vlasnika krađe niti ne prijavljuje, posebno ako je riječ o starim ili jeftinim biciklima.



Upozoreno je i na pitanje slušanja glazbe tijekom vožnje bicikla te je preporuka svim biciklistima da to ne rade obzirom na mogućnost smanjene koncentracije u vožnji i obzirom na važnost zvučnih signala u prometu.

Dva zanimljiva predavanja koja možda nisu otkrila mnogo toga novog ali su još jednom ukazala na nemjerljive koristi vožnje bicikla u odnosu na automobil te na neka osnovna prometna pravila kojih bi se trebali pridržavati svi sudionici u prometu.





Tekst i foto: M.M./Osijek031.com

Najava: BikeMyDays festival [2014.] [program]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: