Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[FOTO + VIDEO] Osijek Đoletovim koncertom za 9.000 posjetitelja najavio kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Foto 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 702
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.09.2014. 2:52 
Naslov:  [FOTO + VIDEO] Osijek Đoletovim koncertom za 9.000 posjetitelja najavio kandidaturu za Europsku prij
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


[14.09.2014. 11:51] Čak oko 9.000 raspjevanih i nasmiješenih posjetitelja iz više zemalja, orkestar sastavljen od dvadesetak izvrsnih svirača, impozantna pozornica širine 20 metara, sjajno ozvučenje i rasvjeta, lijepa scenografija, posebno uređen i osvijetljen trg kao koncertni prostor, zvjezdano nebo i, naravno – Đole. Sve navedeno i mnogo još toga dogodilo se u subotu navečer na koncertu godine u Osijeku i regiji, gostovanju Đorđa Balaševića i njegovih vrhunskih pratećih glazbenika nazvanih Ujedinjeni Mangupi Vojvodine na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, pod nazivom "Pa, tamburama mangupi prepreče put", koji je bio i svojevrsna premijera novog koncertnog prostora na otvorenom u najvećem slavonskom gradu, čime je ujedno i simbolično najavljena njegova kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Da Osijek ima veliku šansu i mogućnost to postati dokazuje i činjenica da je, prema procjeni organizatora, više od 50 % posjetitelja pristiglo izvan Osijeka, automobilima, vlakovima, zrakoplovima i organiziranim autobusima iz cijele Slavonije i Baranje, ali i Zagreba, Makarske, Splita, Istre, Sarajeva, Novog Sada, Subotice, Slovenije, Njemačke, čak i iz dalekih SAD-a i Australije. Zbog toga u Osijeku danima prije koncerta nije bilo slobodnog smještaja, svi su kapaciteti bili popunjeni, što je značilo i izravnu korist za grad. Kako je Osijek spreman i pogodan za Europsku prijestolnicu kulture, u više je navrata na koncertu naglasio i sam Đole, za što je također nagrađen velikim pljeskom.

Galerija 031: Tvrđa: Đorđe Balašević
[Foto: Dino Spaić][13.09.2014. Tvrđa]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

LIVE: Đorđe Balašević - Svirajte mi jesen stiže dunjo moja


Video: Tomislav Matanović

Već od prvih taktova uvodne pjesme "Poluuspavanka" i vriske oduševljenja kojim su brojni obožavatelji dočekali Đoletov izlazak na scenu, bilo je jasno kako je riječ o nesvakidašnjem i iznimnom glazbenom događaju sa svjetskom produkcijom kakvu je Osijek rijetko doživio.Ugođaju je znatno pridonijela i činjenica da su se organizatori, agencija Luminis u suradnji s Udrugom "Grupa građana" Osijek i Balaševićevim menadžmentom, potrudili cijeli trg preurediti u stilu koncerta. Tako su novo ruho, sa zelenilom i cvijećem, dobile fontane, prigodno preimenovane u "zdence želja", drvo ginko ukrašeno je oblačićima sa Đoletovim stihovima, tamošnjim ugostiteljskim objektima privremeno su nadjenuta nova imena po naslovima i izrazima iz Balaševićevih pjesama (Bezdan, Take It Easy, Boža zvani Pub, Na pola puta i Bela lađa), krošnje okolnog drveća pomoću svjetlosti "okupane" su u šarene boje, a na okolne zgrade projicirane su različite slike i motivi.

Đole je, u majici sa stiliziranom slikom supruge i producentice Olivere (i ona je bila na koncertu, zajedno sa sinom Aleksom) te natpisom "Angelo di Salayca", pak publici zorno pokazao zašto ove koncerte smatra vrhuncem svoje dosadašnja karijere. Okupivši sjajan sastav raznovrsnih glazbenika koje je nazvao "Panonskom filharmonijom", uključujući i posebnog gosta, Nikšu Bratoša na gitari - tamburaški sastav, klavir (nezaobilazni profesor Aleksandar Dujin), gitare, bas gitara, bubnjevi, violina (legendarni Ignac Šen), saksofon, klarinet, truba – "prošetao" je kroz svoju bogatu karijeru dugu već tri i pol desetljeća, a između pjesama nazočnima se obraćao u svojem klasičnom stilu, punom duhovitosti i sentimenta. Posebno je bilo za vrijeme pjesme "Ljerka (Korzo)", kada je pozornicom prošetalo tridesetak mlađih i starijih građana, izabranih na audiciji, a čija su imena kasnije bila i projicirana na zgradi Ekonomske i upravne škole Osijek.

Publika je odlično prihvaćala i starije i novije hitove, što je i sam Đole u šali prokomentirao: "Jednom je jedan narodnjak rekao: 'Lako je Balaševiću raditi koncerte. On svira 50 pjesama koje svi znaju'". Tako je otprilike i bilo, a kad je prvi put pokušao otići sa scene nakon tri sata s pjesmom "Kao rani mraz", to mu naravno nije dopušteno i publika ga je vratila klicanjem i skandiranjem "Hoćemo još". Svi zajedno potom su se vratili i izveli polusatni bis koji su zaključili s neizbježnom "Odlazi cirkus". "Eto, iako je cijeli dan prijetila kiša, ipak nije pala za vrijeme koncerta. Znao sam ja da predobro kotiram tamo gore, na nebu", pokazao je Balašević, a kad su posjetitelji zatražili još, odgovorio je sa smiješkom: "Ima još puno pjesama koje nismo svirali, ali – kako i zašto ću ponovno doći ako danas sve izvedemo? Ostajte mi dobro i jako mi je drago vidjeti da vas ima. Prebrojte se i ne dajte se ako do sada niste", poručio je Đole, pokupio bijele plišane zečeve koji su doletjeli za vrijeme pjesme "Neki novi klinci", i otišao uz gromoglasni pljesak.

Ovim putem organizatori ovog zbilja jedinstvenog i spektakularnog koncerta zahvaljuju se svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji. U prvom redu Gradu Osijeku, koji je od početka maksimalno podupro ovaj veliki projekt, svim gradskim i komunalnim službama, Sveučilištu Josipu Jurja Strossmayera u Osijeku i Studentskom zboru. Potom, zahvaljujemo se Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek, Rektoratu osječkog Sveučilištu i Odjelu za kulturologiju, čije su prostorije korištene za vrijeme koncerta. Nadalje, zahvaljujemo se Muzeju Slavonije, u kojemu je 3. rujna održana Balaševićeva konferencija za novinare, te Poljoprivrednom fakultetu, gdje je 4. rujna organizirano njegovo predavanje studentima i srednjoškolcima pod nazivom "Kad sam prvi put pao u školi" te Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek i Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, u kojima su održavane probe statista za pjesmu "Ljerka (Korzo)". Posebna zahvala ide HEP-u, Unikomu, policiji, vatrogascima, zaštitarskoj službi i svim ugostiteljskim objektima na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi.

Tekst: Tomislav Levak, PR koncerta


[14.09.2014. 10:13]Održao se i, po najavama organizatora, koncert godine u osječkoj Tvrđi. Novosadski kantautor i panonski mornar Đorđe Balašević sa svojim je big bendom Ujedinjeni mangupi Vojvodine održao koncert pod nazivom "Pa, tamburama mangupi prepreče put".

Da je riječ o velikom koncertu pokazala je prepuna Tvrđa s parkiranim automobilima splitskih, zagrebačkih, dubrovačkih i novosadskih registracija čiji su vlasnici još jednom pokazali koliko brojnu i vjernu publiku Balašević ima na ovim prostorima. U večernjim satima širi centar grada bio je pod pravom opsadom automobila koji su očajnički tražili mjesto za parkiranje u nekoj od obližnjih ulica obzirom da je Tvrđa bila zatvorena za promet, no mnogi su na kraju morali parkirati kod kampusa ili na Sjenjaku pa onda pješačili do odredišta.

Trg svetog trojstva u staroj osječkoj jezgri Tvrđi nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta, ali okupilo se oko 10.000 posjetitelja što ovaj koncert čini jednim od najvećih koncerata u Osijeku posljednjih godina, posebice kada je riječ o onima na kojima se ulaz naplaćivao.

Organizatori koncerta, koncertna agencija Luminis i Udruga "Grupa građana" Osijek, osigurali su i produkcijke uvjete da koncert bude na najvišoj razini uz spektakularnu 20-metarsku binu i kvalitetan razglas. Binom je dominirao veliki motiv stare osječke Tvrđe, a glazbenici su sjedili za stolovima prigodno ukrašenim slavonskim motivima čime se htio stvoriti ugođaj opuštene svirke lokalnih „osječkih mangupa“. Ono na što nitko nije mogao utjecati je vrijeme, no kiša se ispadala poslijepodne i odlučila se „smilovati“ Osječanima tu večer.

S akademskih četvrt sata kašnjenja na binu se popeo 16-člani Balaševićev orkestar za ovaj koncert pojačan tamburaškim bendom i uz vrisak publike započelo je još jedno glazbeno putovanje bivšim panonskim morem. Od uvodnog „Remorkera“ pa do pjesme s kojom tradicionalno završava nastupe, „Odlazi cirkus“, uguralo se više od 30 pjesama. Pored neizostavnih hitova za zborno pjevanje poput „Jesen stiže dunjo moja“ („jesen je ove godine rano stigla“, Đole je sarkastično dobacio u uvodu), „Priče o Vasi Ladačkom“ ili „Neki novi klinci“ (uključujući i sada već tradicionalno bacanje bijelih zečeva iz prvih redova publike), našlo se tu mjesta i za dvije nove pjesme: „Berba '59“ i „Ljubav ne pobeđuje“ s njegovog nadolazećeg albuma.

Za starije fanove stiglo je lijepo iznenađenje u obliku kultnog „Ratnika paorskog srca“ koju godinama nije izvodio uživo kao ni „Oliveru“, posvećenu njegovoj supruzi i njegovom anđelu, kako ju je sam nazvao, koja je bila negdje u publici. Mnogim Osječanima highlight cijelog koncerta je bila „Ljerka“, odnosno „Korzo“, tijekom koje se velikom binom prošetalo 20-ak Osječana svih generacija pokušavajući rekreirati kako je to nekoć izgledao osječki Korzo.

Po završetku „Cirkusa“ spustio se zastor na još jedan Balaševićev osječki koncert, prvi u četiri godine od rasprodanog nastupa u dvorani „Gradski vrt“. Publika je otišla s koncerta zadovoljna u nadi da neće morati na sljedeći koncert starog „namćora“ čekati sljedećih četiri ili pet godina...

Tekst: M.M./Osijek031.com


[14.09.2014. 02:52]Sinoć je na prepunom Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, održan koncert Đorđa Balaševića. Unatoč kiši koju su najavljivali cijeli tijedan, ona se ispadala tijekom dana, te je za vrijeme koncerta bilo suho. Uz naše sugrađane, veliki broj posjetitelja stiglo je iz Varaždina, Novog Sada, Čakovca i drugih gradova.

Nekoliko dana unaprijed sve je već bilo pripremljeno, a vrhunski glazbeni spktakl u kojemo su uživali stari i mladi.

Kako je bilo pogledajte u galeriji fotografija..

Galerija 031: Tvrđa: Đorđe Balašević
[Foto: Dino Spaić][13.09.2014. Tvrđa]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)





Najava 031: Balašević u Osijeku! [2014.] (open-air)

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Ed Wood
Offline
Avatar

Ukupno postova: 144
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.09.2014. 11:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mesija je napokon stigao u nas grad! Narode, poklonite mu se i zahvalite (ustvari to vec jeste sa 150kn).

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.09.2014. 13:00 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Thompson je zakon ah..hah..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
partwish
Offline
Ukupno postova: 516
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.09.2014. 13:18 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čekaj, kakve veze ima ovaj koncert sa prijestolnicom kulture?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.09.2014. 14:12 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

lehi je napisao/la: ›
Thompson je zakon ah..hah..

ako ništa drugo, barem je jeftiniji Razz

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
SrodnaDuša
Offline
Ukupno postova: 168
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 14.09.2014. 20:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Koliko "Hoćeš li se udati za mene?" puta se ovaj put čulo na koncertu? Njegovi koncerti valjda ne mogu bez toga.

_________________
"Gospodine, čuvaj nas... od svojih 'sljedbenika'!" (s jednog grafita u Londonu)
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PsychoSoldier
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1719
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 15.09.2014. 7:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

*nekulture

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
anakonda
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6288
Lokacija: ...tu sam....
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 15.09.2014. 10:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

...kakva vrazja kultura, gledam malo FB komentare na nekim stranicama i cudom se ne mogu nacuditi "finim i kulturnim gradjanima" kojima su primitivno zasmetali cak i kemijski toaleti pored trga....s takvim gradjanima svakako zasluzujemo i vise nego titulu grada kulture....

_________________
Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Frost
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6403
Lokacija: EU
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 17.09.2014. 19:05 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

anakonda je napisao/la: ›
...kakva vrazja kultura, gledam malo FB komentare na nekim stranicama i cudom se ne mogu nacuditi "finim i kulturnim gradjanima" kojima su primitivno zasmetali cak i kemijski toaleti pored trga....s takvim gradjanima svakako zasluzujemo i vise nego titulu grada kulture....

Bolje organizaciju i titulu dati mjestu gdje će se to napraviti kako spada. U glavi mi je još uvijek Pečuh i ludilo koje je tamo bilo dok je grad bio prijestolnica kulture. Performansi na svakom koraku, izložbe, predstave, radionice, navečer koncerti... nema čega nije bilo. I to svaki dan!

_________________
When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Prizma
Offline
Ukupno postova: 61
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.09.2014. 8:38 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zmisli da kod nas organiziraju događaj koji će zauzeti tvrđu ili centar grada na 15 dana Smile pa ovi iz Vox populi teksta će mlade dobiti! Very Happy

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: