Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Trg slobode: Svjetski dan prve pomoći [2014.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65778
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.09.2014. 13:09 
Naslov:  Trg slobode: Svjetski dan prve pomoći [2014.]
13.09.2014. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta potaknuta inicijativom Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježit će Svjetski dan prve pomoći u subotu 13. rujna 2014. godine.

Svakih 5 sekundi od posljedica ozljeđivanja u svijetu umre jedna osoba, a na ljestvici mortaliteta ozljede kao uzrok smrti zauzimaju visoko mjesto. Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku službu, već je važan početni korak u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i znatno povećava šanse za preživljavanje. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca više od 100 godina nositelj je edukacije stanovništva iz prve pomoći, ali i najveći pružatelj pomoći na mjestima nesreća diljem svijeta. Na tečajevima Crvenog križa godišnje se za pružanje prve pomoći osposobi više od 14 milijuna osoba diljem svijeta. Crveni križ smatra da je pružanje prve pomoći prvenstveno čin humanosti, a ne samo vještina zbrinjavanja ozljeda u tehničkom smislu. Ima razvijenu mrežu osposobljenih volontera na terenu i poznaje potrebe lokalne zajednice te svojim znanjem, iskustvom, mrežom iskusnih edukatora i masovnošću predstavlja vodećeg edukatora stanovništva iz prve pomoći. Naglasak stavlja upravo na educiranje i osnaživanje lokalne zajednice kako bi mogla reagirati u kriznim situacijama jer je činjenica da je 90 % spašenih života spasilo lokalno stanovništvo koje je bilo na mjestu nesreće. Treba istaknuti kako će Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca predložiti pokretanje «Globalne inicijative o prvoj pomoći 2014.-2020.» čiji je cilj povećati broj educiranih osoba za pružanje prve pomoći i pripremljenih zajednica za spašavanje života u kriznim situacijama. Očekuje se da će 2020. godine biti 200 milijuna osposobljenih osoba na tečajevima prve pomoći koje će organizirati Crveni križ. Ova će inicijativa nadopuniti već postojeće aktivnosti unutar programa «Sigurna i pripremljena zajednica za odgovor na katastrofe».

U cilju popularizacije prve pomoći Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, uz sudjelovanje Odjela prevencije Ureda načelnika PU osječko-baranjske, planira Svjetski dan prve pomoći obilježiti u subotu, 13. rujna 2014. godine na Trgu slobode nizom aktivnosti koje počinju u 10.00 sati, a koje će bit završene pokaznom vježbom prve pomoći u 12.00 sati. Pokaznu vježbu s ciljem što realnijeg prikaza nezgode organizirat će tim Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek za realistički prikaz ozljeda i tim za glumu stanja ozlijeđenih i naglo oboljelih.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći je "Budi heroj. Spašavaj živote" Kako se nesreće događaju u svakodnevnom životu, ali i u raznim kriznim situacijama, svatko može postati heroj ako spasi nečiji život ili pomogne ozdravljenju.

Za vrijeme programa dijelit će se promidžbeni materijali (pamtilice, letci i plakati) vezani za prvu pomoć i ostale programe Crvenog križa. Pored navedenog, bit će organizirana i mala škola prve pomoći u sklopu koje će svi prisutni biti upoznati s osnovnim postupcima prve pomoći koje će moći osobno i probati.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek povodom Svjetskog dana prve pomoći, ali i povodom početka školske godine tijekom ovog tjedna u sve osnovne i srednje škole postavit će plakate na temu „Kako biti siguran u prometu“.

Program:
10.00-11.30 SATI
- radionica "Mala škola prve pomoći"
- radionica realističkog prikaza ozljeda

10.00-12.00
- Info štand – Programi – podjela promidžbenih materijala i upoznavanje s programima
Gradskog društva Crvenog križa Osijek
- Info štand Odjela prevencije Ureda načelnika PU osječko-baranjske

12.00 SATI
- pokazna vježba pružanja prve pomoći

U programu će sudjelovati oko 50-tak volontera (članova mladih Crvenog križa).
Upućen je poziv na sve osnovne i srednje škole da organiziraju skupine učenika i da zajedno s nastavnicima i profesorima aktivno sudjeluju u programu i radionicama.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: