Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Više od 50% građana je alergično na pelud ambrozije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65646
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.08.2014. 18:26 
Naslov:  Više od 50% građana je alergično na pelud ambrozije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na osječkom području tek se očekuje vrhunac koncentracije peludi ambrozije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na pelud tog korova alergično je više od 50% građana.

Prema posljednjim mjerenjima koncentracija peludi ambrozije u Osijeku iznosi 144 zrnca po prostornom metru čime je višestruko premašen broj od 30 zrnaca koliko iznosi granica tolerancije na pelud tog korova - istaknula je uime Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zdenka Šušić. Zbog razdoblja bez kiše očekuje se daljnje povećanje koncentracije peludi čime bi se, statistički gledano, uklopili u prognozu prema kojoj su 35 i 36 tjedan u godini vrijeme najveće zastupljenosti zrnaca ambrozije u zraku.

Od peludi tog korova najviše pate alergičari na rubnim dijelovima grada uz neodržavane kanale i u korov obrasle parcele. Iz Zavoda za javno zdravstvo stoga još jednom pozivaju građane da uništavaju stabljike ambrozije gdje god ih zateknu. Osobama s alergijskim reakcijama na ambroziju savjetuje se, da ukoliko su u mogućnosti, izbjegavaju aktivnosti na otvorenom u prijepodnevnim satima jer tada je dnevna koncentracija peludi najviša. Nakon svakog boravka u prirodi preporučuju se tuširanje, redovito umivanje i pranje ruku, nošenje zaštitnih naočala, te redovito održavanje okućnica i drugih travnatih površina.





Tekst i foto: Hrvoje Šimunović/Radio Osijek

Pročitajte i..
200 odnosno 1000 kuna za građane koji ne uklone ambroziju sa svojih parcela

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Optimist
Offline
Ukupno postova: 10
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.08.2014. 20:18 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Primjetio sam ambroziju kod pružnog prijelaza između HEP-a i Toplane na Zelenom polju. Da imam tisuću ruku i deset dana na raspolaganju ne bih ju počupao. Visoka je kao kukuruz i nikom ništa a tu se prijete sirotinji da će ih kažnjavati ako ne počupaju dvije tri stabljike ispred svoje kuće. A kolika je tek u Tvrđavici pored igrališta na mjestu bivšeg smetlišta.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: