Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GOGO: Proširenje odlagališta otpada Lončarica Velika bez nove Studije utjecaja na okoliš!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65767
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.08.2014. 12:59 
Naslov:  GOGO: Proširenje odlagališta otpada Lončarica Velika bez nove Studije utjecaja na okoliš!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Poznato je kako je odlagalište otpada Lončarica Velika bilo privremeno nužno rješenje uslijed ratnih djelovanja. Najavljeno proširenje odlagališta stvara strah kod velikog broja građana Osijeka nastanjenih u blizini odlagališta da je ono usmjereno na trajno rješenje zbrinjavanja otpada čime je ugroženo njihovo pravo na zdrav život i zdrav okoliš, tim više što se elaborat o proširenju, koji je naručio Grad Osijek, temelji na procjeni Studije utjecaja na okoliš iz 2001. godine, prije 13 godina, a autori zaključuju kako ne treba izraditi novi!

Građanskoj opciji grada Osijeka obratili su se građani Osijeka nastanjeni u blizini gradskog odlagališta otpada Lončarica Velika. Građani su zabrinuti za zdravlje svojih obitelji ukoliko dođe do proširenja odlagališta što je najavila gradska uprava. Upoznali su nas s njihovom tužbom Upravnom sudu u Osijeku povodom planirane sanacije, a koja će u stvari biti proširenje postojećeg odlagališta, te s prosvjedima građana koje su održali i peticijom koju trenutno provode kroz građansku inicijativu „Za čišći Osijek“.

Također su nas obavijestili kako razgovori s predstavnicima Grada nisu bili uspješni, a građani nisu naišli na razumijevanje gradske uprave.

Građani su nas upoznali i s nizom drugih nepravilnosti kao što su kršenje Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (NN 117/07, 111/11, 17/13, 62/13), nepostojanje potrebnih dozvola, korištenjem čestica koje nisu u vlasništvu Grada, ali i šutnjom administracije jer nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kao i ministar, nisu odgovorili na upite i prigovore građana Osijeka o ovom pitanju.

Elaborat zaštite okoliša Sanacija odlagališta otpada „Lončarica Velika“ iz rujna 2013. godine (http://puo.mzoip.hr/default.aspx?id=7764), čiji je naručitelj Grad Osijek, u zaključku navodi „Temeljem svega navedenog može se zaključiti da za zahvat Sanacija odlagališta otpada Lončarica Velika Grad Osijek, uz provođenje svih propisanih mjera zaštite okoliša i propisno praćenje stanja okoliša, nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš“.

Međutim zabrinjavajuće je kako je iz Elaborata vidljivo da je sanacija zapravo proširenje postojećeg odlagališta površine od 7,5 ha na nova 3,5 ha stoga je vrlo čudno kako za takvo veliko proširenje odlagališta nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš, odnosno Elaborat je temeljen na procjeni Studije utjecaja na okoliš iz 2001. godine, od prije 13 godina.

Zabrinutost je tim veća ukoliko se uzme u obzir kako se odlagalište u sadašnjim okvirima nalazi od prvih kuća udaljeno samo oko 300 metara, do prvih kuća u dijelu grada Brijest oko 780 metara, do prvih kuća u dijelu grada Uske njive oko 1130 metara, do Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek oko 640 metara, do vrtića na Bosutskom naselju oko 1600 metara, a navedenim proširenjem navedene udaljenosti se smanjuju.

Poznato je kako je odlagalište otpada Lončarica Velika bilo privremeno nužno rješenje uslijed ratnih djelovanja. Međutim navedene aktivnosti izazivaju strah velikog broja građana Osijeka nastanjenih u blizini odlagališta kako su navedene sanacije/proširenja usmjereni na trajno buduće rješenje zbrinjavanje otpada čime je ugroženo njihovo pravo na zdrav život i zdrav okoliš. Posebno jer se već sada u medijima pojavljuju informacije kako Centri za gospodarenjem otpadom neće proraditi do 2018. godine.

Pozivamo Gradsku upravu na informiranje svih građana Osijeka o planiranom razdoblju korištenja odlagalište otpada Lončarica Velika, navedenom proširenju odlagališta kao i o utjecaja zahvata sanacije/proširenja na zdravlje i okoliš. Građane Osijeka također zanima postoji li u okolini Osijeka moguće drugo rješenje za izgradnju trajnog odlagališta otpada?

Tekst i foto: Miroslav Vanek, Predsjednik Građanske opcije Grada Osijeka


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: