Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko-baranjska županija u samom vrhu po sezonskim poslovima u mjestu prebivališta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.08.2014. 15:34 
Naslov:  Osječko-baranjska županija u samom vrhu po sezonskim poslovima u mjestu prebivališta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako se o sezonskom zapošljavanju preko ljeta u Hrvatskoj obično misli na sezonske poslove na moru, postoji još jedan segment koji je manje izražen, a to je zapošljavanje u mjestu prebivališta na sezonskim poslovima.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ukupno 13.066 osoba zaposleno je na sezonskim poslovima u mjestu prebivališta, a prednjači upravo Osječko-baranjska županija. Razlog su naravno sezonski poslovi u poljoprivredi što je dominantna djelatnost u Slavoniji koja zapošljava dosta ljudi, barem na određeno vrijeme.

To Slavoniju, a posebice Osječko-baranjsku županiju, stavlja u vrlo zanimljivu poziciju, u sam vrh na popisu županija koje najviše sezonaca daju, ali istovremeno ih najviše i primaju. Naime, prema podacima HZZ-a O-B županija u vrhu je po broju zapošljavanja sezonaca, odmah iza neupitnih šampiona - „morskih“ županija poput Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko–neretvanske, Istarske, Šibensko–kninske, Primorsko–goranske i Zadarske.

Inače, u prvih sedam mjeseci ove godine uz posredovanje HZZ-a zaposleno je 37.265 sezonaca, najviše naravno u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (nešto više od 20.000 ljudi) te trgovini na veliko i na malo. U toj brojci iz evidencije osječkog zavoda HZZ-a na sezonskim poslovima zaposleno je 2711 osoba, a zanimljivo, većinu sezonaca čine žene (1629 žena naspram 1082 muškarca).





Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: