Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Odlagalište otpada u Sarvašu sanirat će se sredstvima Europske unije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.08.2014. 10:10 
Naslov:  Odlagalište otpada u Sarvašu sanirat će se sredstvima Europske unije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisao je zabranu odlaganja otpada na neuređenim odlagalištima. Obzirom da je odlagalište kod Sarvaša jedno od takvih neuređenih odlagališta, Grad Osijek krenuo je u akciju rješavanja problema sanacije tog odlagališta.

Odlagalište se nalazi odmah pored istoimenog prigradskog naselja, a kao odlagalište je u funkciji još od 1968. godine. Na njemu se odlaže komunalni, proizvodno neopasni otpad, a u vlasništvu je Grada koji je stoga pokrenuo postupak legalizacije odlagališta.

Dovršen je postupak procjene utjecaja na okoliš, ishođena je lokacijska dozvola te je izrađen glavni projekt za sanaciju koja će se provesti u dvije faze: u prvoj će se obaviti sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog komunalnog otpada, a u drugoj fazi će se izgraditi odlagalište inertnog otpada.

U sufinanciranju sanacije odlagališta Gradu će pomoći i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok bi glavnina sredstava za drugu fazu trebala doći iz fondova EU-a. Očekuje se kako će glavni projekt izgradnje novog odlagališta biti dovršen do kraja ove godine, a potom slijedi apliciranje prema EU.

Inače, građani mogu na odlagalište bez plaćanja naknade dovoziti građevinski otpad (beton, opeke, crijep, keramičke pločice itd.) ukupne količine od pet kubika, dok građevinske tvrtke koje otpad dovoze kamionima plaćaju naknadu od četiri kune po prostornom metru ako je riječ o sortiranom otpadu, odnosno 25 kuna po kubiku ako je riječ o miješanom građevinskom otpadu, tzv. šuti.





Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: