Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ponovno kreću istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Slavoniji

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.07.2014. 11:11 
Naslov:  Ponovno kreću istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Slavoniji
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vlada je jučer donijela odluku o provedbi međunarodnog javnog natječaja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Natječaj će biti objavljen ovih dana, a riječ je o prvoj od ukupno tri faze istraživanja i moguće eksploatacije ugljikovodika u kontinentalnoj Hrvatskoj: natječaj za područja uz rijeku Dravu i u istočnoj Slavoniji slijedit će za nekoliko mjeseci natječaj za ostatak srednje i sjeverne Hrvatske, a 2015. godine bit će raspisan i natječaj za Dinaride.

U Agenciji za ugljikovodike početkom lipnja otvorena je i tzv. podatkovna soba (data room) s podacima za kontinentalni dio Hrvatske koji uključuju 2D i 3D seizmičke podatke te podatke o 500 istražnih bušotina iz ranijih godina snimljenih na području Drave i istočne Hrvatske. Za uvid u tu dokumentaciju ponuditelji će morati uplatiti 5.000 eura, a uz ponudu će morati dostaviti i 'zadovoljavajuće jamstvo za ozbiljnost ponude' u iznosu od pola milijuna eura, bez kojeg se njihove ponude neće niti razmatrati.

Da je kontinentalna Hrvatska, posebice njezin podravski i istočni dio, potencijalno veliko nalazište ugljikovodika u Hrvatskoj, svjedoči činjenica da se na ovom području prijašnjih godina crpilo više od milijun tona nafte i velike količine plina. U vrijeme 70-ih i 80-ih godina o Jadranu se praktički nije niti razmišljalo već su se iskorištavali resursi u kontinentalnom dijelu Hrvatske na dubini do 5.000 metara dok se postojeće bušotine jednostavno nisu iscrpile.

Tijekom 90-ih potpuno se prestalo raditi na novim istraživanjima na dubinama preko 5.000 metara, a posljednjih godina u centru pozornosti je Jadran i njegove potencijalno velike zalihe ugljikovodika. Procjene su da će za kopno zanimanje ulagača biti znatno manje nego za Jadran, gdje je zabilježen interes svih velikih europskih, američkih i azijskih naftnih tvrtki.





Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.07.2014. 19:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ima da postanemo kao venezuela Smile

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
magmetos
Offline
Ukupno postova: 5
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.07.2014. 20:58 
Naslov:  Re: Ponovno kreću istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Slavoniji
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ista priča za vrijeme vlade Jadranke Kosor 2012.Vjerojatno nastoje podiči vrijednost dionica, ali nažalost Ina više nema snage niti stručne niti financijske za daljni rad.Nije se ulagalo u znanje i stručno osoblje.Sve ovo je preživljavanje na staroj slavi.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: