41-om obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu na glavnoj su osječkoj tržnici uručeni certifikati kojima se jamči da na svojim štandovima nude domaće proizvode.
Riječ je o projektu "Certificiranje seljačke tržnice" koji su pokrenuli Udruga hrvatskih tržnica i Zajednica udruga hrvatskih povrćara radi očuvanja i poticanja tradicionalnog načina izravne prodaje.
Projektom se želi ojačati povjerenje kupaca u domaće, svježe i zdravo voće i povrće koje na tržnici nude certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva.
- To su naši susjedi, prijatelji koji u krugu od 20 kilometara oko Osijeka proizvode svoje proizvode i prodaju ih na osječkim tržnicama. Proizvodi na stolove naših građana dolaze izravno s njive, domaći su, provjereni, bez posrednika i nema „zidanja“ cijena – kaže direktor Tržnice, Ante Šimić.
Nije najvažnije samo da su proizvođaći domaći. Važno je da su domaći, ali pod ekološkim nadzorom.
Mnogi "proizvođaći" su prijavili komadić zemlje radi potvrde, a preprodaju povrće koje (punim kolicima) kupuju u robnim centrima na večernjoj rasprodaji.
Koji ekološki proizvođać ima vremena svakog dana prodajući provesti na tržnici 7-8 sati?
_________________ Ljudi su stvoreni da se vole. Stvari su stvorene da se koriste. Svijet je u neredu zato što se stvari vole, a ljudi koriste!