Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



"Od industrijskog do inteligentnog grada" - strategija razvoja grada Osijeka do 2020.godine

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65825
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.05.2014. 9:44 
Naslov:  "Od industrijskog do inteligentnog grada" - strategija razvoja grada Osijeka do 2020.godin
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

"Od industrijskog do inteligentnog grada - strategija razvoja grada Osijeka do 2020.godine" - pod ovim se naslovom ujedno kriju dvije bitne teme jučerašnje sjednice Gradskoga vijeća.

Vijećnici su raspravljali o strategiji razvoja kulture, čiji su prijedlog sačinili predstavnici Umjetničke akademije u suradnji s gradskim Uredom za društvene djelatnosti i osječkom Regionalnom agencijom.

Dogradonačelnik Vladimir Ham rekao je kako nacrt strategije, među ostalim, sadržava mjere kulturne politike radi poticanja umjetnosti i umjetničke izobrazbe te omogućavanja razvoja kreativnih industrija. Dodao je kako je ključni cilj strategije pozicionirati Osijek kao otvoren i napredan grad te središte šire regije, atraktivan za život i zapošljavanje, među ostalim, kandidiranjem za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Ostali su ciljevi poticanje kreativnosti na osječkome Sveučilištu te razvoj sektora kreativne industrije i nezavisne izvaninstitucionalne kulturne scene u Osijeku, rekao je Ham i dodao kako to ne znači samo osnaživanje kulturnih institucija, nego i osnutak novih.

Vijećnici oporbenoga HDSSB-a smatraju da strategija nije točno definirala što će gradske kulturne institucije i udruge raditi u idućih šest godina, da investicije u kulturi treba rangirati po važnosti, a primjećuje se i nedostatak kulturnih brendova budući da grad nema nijednu priredbu koja bi imala nacionalni značaj.

Strategija je, rekao je vijećnik HDSSB-a Karlo Šatvar, trebala odgovoriti na pitanje "u koju ćemo manifestaciju uložiti financijska sredstva i organizacijske kapacitete kako bismo od nje stvorili nacionalni kulturni brend".

Vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik rekao je kako se iz nacrta strategije "ne vidi koji je prvi korak u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture", pri čemu je upozorio da je Rijeka prije dvije godine osnovala odbor koji se bavi samo tim aktivnostima.

Dogradonačelnik Ham zaključio je kako je najveći dio primjedaba bio konstruktivan, dodajući kako vjeruje da će biti uvrštene u izradu konačnog prijedloga strategije. Nakon ove strategije, vijećnici Gradskoga vijeća raspravljali su i o gospodarskoj strategiji razvoja do 2020. godine. Cilj je na temelju bogate industrijske prošlosti od prije 30-tak godina razvijati nove tehnologije, obnovljive izvore energije te privući investitore. Obje su strategije objavljene na internetskim stranicama gradske uprave čime su ujedno stavljene na javnu raspravu.

Poslušajte i..








Tekst: Ksenija Zelenić/Radio Osijek
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031





Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: