Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Pjena zbog piva

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.04.2014. 19:16 
Naslov:  Pjena zbog piva
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Posebna je ovo nogometna godina - godina Svjetskog prvenstva i još jedna od onih u kojoj će, usprkos besparici, zadovoljno trljati ruke proizvođači i prodavači piva. Pivo je i kod nas i šire postalo jedan od sinonima za nogomet. Štono bi se reklo gastronomskim jezikom: pivo i nogomet savršeno se sljubljuju. Pritom kada se kaže nogomet, misli se na čitav navijački cirkus oko njega.

Pivo je ulitmativno navijačko piće. Loče se prije i poslije i za vrijeme utakmica; podjednako neumjereno na stadionima, po kafićima, a i kod kuće pred televizorima. Kada nekoga za vrijeme Svjetskog ili Europskog prvenstva, Lige prvaka ili finala domaćeg kupa pozoveš na zajedničko gledanje, podrazumijeva se da si ga pozvao i na pivsku pijanku, a ne čajanku. Kada dođe vrijeme spomenutim natjecanjima, kavrtovske birtije pretvaraju se u "petu tribinu" i ne d'o bog nekome da za vrijeme gužve u šesnaestercu uleti tamo onako bezveze i naruči kavu.

Pivo se posredstvom nogometa i nacionalne reprezentacije uspješno sljubljuje i s domoljubljem, a preko lokalnih klubova s lokalpatriotizmom. Ima li neki grad sreću da u njemu postoji pivovara, opet ne d'o bog da pred lokalnim šovenima naručiš neko drugo pivo osim svetog lokalnog bućkuriša. Tako će vas u Osijeku, a bogme i u Splitu ekipa za šankom poprijeko gledati, u krajnjim slučajevima i iscipelariti, naručite li Žuju. Ako je uopće ima u ponudi. Sve u svemu, to s pivom zna biti krajnje ozbiljna, skoro pa životno važna stvar za lokalne jebivjetre koji lokalpatriotizam prakticiraju uglavnom po lokalima i povremeno na stadionima.

Ne čudi onda ni što se osječka frakcija takve vrste lokalpatriota zborno nakostriješila kada su u osječkoj Pivovari sklopili poslovni ugovor sa splitskim Hajdukom o pravljenju i punjenju tzv. "Hajdučkog" piva. Takvo se donedavno punilo u koprivničkoj ispostavi danskog Carlsberga. Ugovor je istekao, pa su čelnici Hajduka potražili novog partnera za proizvodnju tog hmeljskog pogona navijačkom ludilu. Pali tako potpisi, srdačno se protresle ruke, zasjali obostrani osmijesi... I neka su! Neka radi pivovara i u tri smjene, neka joj pogoni ne staju kad već skoro sve ostalo lipše pod teretom krize. Neka se bar nešto događa na ovom čemernom istoku gospodarski posrnule države!

E, ali, proradio istovremeno i šovenski lokalpatriotski živac, nabubrila u mnogih ona žila sera na čelu, i skočio tlak. Sram ih bilo! Jebena sramota! Svi u bojkot! Dotaknuli smo dno! – to je tek sukus stavova ovdašnjih lokalpatriota, uglavnom kohortaša iziritiranih izdajom njihove (naše) lokalne pivovare. Nek' odsele u Split! – poručuju takvi razmišljajući po običaju krivim organom.

A da to kavzilokalpatriotsko navijačko reketarenje nije bezazleno govori i sitni detalj, točnije jedna rečenica izgovorena na potpisivanju partnerskog ugovora Pivovare Osijek i NK Hajduka. Tom je prigodom – kako su prenijeli mediji - direktor Pivovare Antonio Drobina kazao sljedeće: "Budući da Pivovara Osijek dugi niz godina podržava hrvatski nogomet, u skoroj budućnosti mogući su slični ugovori sa ostalim nogometnim klubovima diljem Hrvatske, a posebice sa NK Osijekom".

Biznis je biznis, ali nad njega se nadvio strah kako će reagirati ovi naši. Pitanje je bi li se u normalnim okolnostima direktor neke tvrtke pivovare morao ovako uvijeno opravdavati i ispričavati zbog sklopljenog posla da nema tog iracionalnog mentalnog presinga lažnih lokalpatriota. Umjesto toga trebao je poručiti: Pa već imate pivo, brate! Osijeku Osječko, Hajduku Hajdučko. Evo, nek' dođe i Mamić pa ćemo praviti i Purgersko!

Skroz je treća stvar, ali to već ako razmišljamo u zadravorazumskim kategorijama, kakve to veze uopće trebaju imati alkoholno piće i bilo koji sportski kolektiv? No, pivo je odavno, vještim spinom na globalnoj razini, proglašeno prehrambenim proizvodom. A sportski klubovi postali su tvrtke, tvornice profita ili, u gorem slučaju, podružnice političkih stranaka. U svakom slučaju, pjene neće uzmanjkati. Ni pivske, ni navijačke.



Tekst: Jaroslav Bradica
Foto: Hajduk.hr/Foto-arhiv031





Pročitajte i ostale tekstove Jaroslava Bradice u kolumni Lijeva obala

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
partwish
Offline
Ukupno postova: 516
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.04.2014. 20:47 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ali ako pogledamo s druge strane, Osječka pivovara nije u stanju dati koju kunu za Zimko ili Ljetko i tu ih šiša gle čuda, PAN pivo... Ali su zato potrčali Hajduku u naručje, a do jučer se pričalo kako se Osječko ne prodaje na moru zbog toga što je transport skup, pa nisu konkurentni. Mene na kraju krajeva to ne dira previše, ali ipak bi mi bilo draže da ulažu u lokalnu zajednicu jer lokalna zajednica je ta koja je godinama jedina kupovala to pivo.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
inspektormaska
Offline
Ukupno postova: 343
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.04.2014. 9:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sve ok, samo management je napravio glupi gaf, što se brate slikaju sa takvim projektom po lokalnim medijima, i to oni "objavljuju" da će raditi dotično pivo.
Za mene je to očiti nedostatak poslovne inteligencije.
Radi al nemoj to onda objavljivat ko debil po novinama da nam kohortaše strefi herz.
Inače ta tvrtka prednjači u debilizmu, od rata sa "radnicima" do selidbe centrale tvrtke u Vk pa sad do ove "hajdučije"!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Carobnica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 599
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 28.04.2014. 10:43 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ako je istina da su Kohortaši odlučili bojkotirati Osječko pivo zbog ovog poteza, onda su oni doista glupi kako se o njima i priča.

Trebamo svi skupa biti ponosni što je netko prepoznao kvalitetu u onome što se proizvodi u ovom gradu.

Protiv ovog poteza nešto imaju samo oni koji nisu zaradili i ne znaju kako se zarađuje za život.

Jako sam razočarana što se o ovome uopće mora pričati.

_________________
Ignorance is bliss!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.04.2014. 13:36 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

u pičku materinu, sva sreća da nisu potpisali ugovor sa crvenom zvezdom, pa osijek bi gorio.

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: