Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Plesni ansambl Step Afrika ra-stepao osječki HNK

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65789
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.04.2014. 11:14 
Naslov:  Plesni ansambl Step Afrika ra-stepao osječki HNK
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sinoć je u osječkom HNK u sklopu zajedničkog projekta Osječke muzejske glazbene srijede i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, u Osijeku gostovao po mnogo čemu jedinstven američki plesni ansambl "Step Afrika!", prva profesionalna skupina na svijetu posvećena tradiciji stepanja.



Tijekom svog nastupa 9-člani ansambl sastavljen isključivo od afričko-američkih plesača osječkoj je publici približio stepanje, a tijekom izvedbe pojasnili su kako je stepanje nastalo u afričko-američkim bratstvima i sestrinstvima američkih sveučilišta početkom 19. stoljeća. Sam ansambl osnovan je 1994. godine i do sada su gostovali diljem svijeta sa svojim iznimno atraktivnim i uzbudljivim nastupima gdje je ljudsko tijelo jedini instrument za stvaranje ritmova i zvukova kroz kombinacije stepanja, pljeskanja i izgovorene riječi.



Kroz nešto više od sat vremena ovi nadareni mladići i djevojke uspjeli su ostvariti odličan kontakt s osječkom publikom koja je pljeskanjem i glasnim odobravanjem i sama sudjelovala u programu, a u jednom trenutku nekoliko momaka i djevojaka pozvani su da se popnu na binu i zastepaju s gostima kroz svojevrsni "tečaj stepanja za početnike".



Po mnogima najdojmljiviji dio nastupa bila je posveta afričkoj kulturi plemena Zulu tijekom koje su plesači nastupili odjeveni u plemenske kostime Zulu domorodaca uz snažnu ritmičnu glazbenu pratnju dvojice bubnjara, a potom je uslijedila također efektna točka gumboot dancea, plesa južnoafričkih rudara gdje se dodatni efekt postiže udaranjem o gumene rudarske čizme. Ta je točka bila posvećena prošle godine preminulom južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mandelli.



Na samom kraju nastupa izvođači su dobili zvučne ovacije osječke publike koja je imala rijetku prigodu uživati u poliritmičnoj i zahtjevnoj plesnoj vještini stepanja s kojom se jako rijetko imamo prilike sresti uživo.









Tekst i foto: M.M./Osijek031.com

Najava: HNK u Osijeku: Step Afrika - Američki plesni ansambl

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: