Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u knjižnici, vol. 4/14 [nagradna igra je završena]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.04.2014. 12:15 
Naslov:  Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u knjižnici, vol. 4/14 [nagradna igra je završena]
19.05.2014. 23:59
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nedavna studija s medicinskog Sveučilišta Rush dokazala je kako koncentrirano čitanje može podmladiti vaš mozak za nekoliko godina; isto tako čitanjem smanjujete stres, poboljšavate empatiju, ali i vokabular. Iskoristite lijepe dane i čitajte u prirodi, učinit ćete dobro cijelom svom biću. Kako ne bi zaboravili koliko je važno misliti na svoje mentalno i fizičko zdravlje, Đelo od Gisko predstavlja vam nekoliko noviteta idealnih za čitanje i proučavanje na sjenovitim klupama našega grada.



Sezona kupaćih kostima, kratkih haljinica i hlača dobrano nam se približava te zato današnje predstavljanje započinjemo dvama izvrsnim naslovima koji bi nam trebali pomoći da se riješimo viška kilograma nakupljenih tijekom zime. Prva je od njih "Čaša puna zdravlja : sokovi, smoothieji i supernapitci" koja obuhvaća sve osnovne informacije kojima biste trebali raspolagati u pogledu te sjajne, životvorne hrane u čaši. Od potpunih informacija o tome koliko je dobra do samih iznimno djelotvornih recepata. Ovi su napitci bogati okusom, prepuni hranjivih tvari i u svim duginim bojama, a uskoro ćete ustanoviti koje vam voće i povrće daje ono što tražite – kondiciju, energiju ili jednostavno opće dobro zdravlje.

Druga jednako dobra, ali malo prehrambeno "konkretnija", knjiga je pod nazivom "200 rižota i jela od riže" nastala pod ravnanjem Laurenca i Gillesa Laurendona. Predstavljeno je 200 recepata i još 200 njihovih inačica koji će vam pomoći da s lakoćom pripremite ukusne i drukčije obroke s uvijek istom glavnom zvijezdom, rižom. Bogata škrobom, važan je izvor energije koju postupno otpušta u naše tijelo, a osim toga sadrži važne nutrijente poput vitamina iz skupine B, magnezij, biljne bjelančevine, željezo i kalcij.

Na redu je nešto stručnija literatura. U "Ženama diktatora 2" autorica Diane Ducret ogolila je intimni život šestorice vođa autoritarnih režima: Sadama Huseina, Homeinija, Kima Jong-Ila, Slobodana Miloševića, Fidela Castra i Osame bin Ladena. Svi oni žive u kolopletu ljubavi, smrti i egzila. Kako bi razotkrila njihovu privatnost, Diane Ducret je, nerijetko opasnom istragom, skupila svjedočanstva družica, kćeri, prijatelja, savjetnika, liječnika, tjelesnih čuvara, pa čak i ajatolaha. Ukoliko niste proučavali "Ženama diktatora 1", preporučamo to učiniti.

Kako pronaći suvislo zajedničko objašnjenje za drevne tekstove, suvremenu genetiku, legende o čudovištima i divovima, fosile, podrijetlo čovjeka i pokušaje pojedinih religija da sve to zamagle? Kako sve to sintetizirati? Je li uopće moguće u istome dahu zboriti o divovima, čudovištima, drevnim tekstovima i evoluciji? Odgovore potražite u izvrsnoj knjizi Josepha P. Farrela pod nazivom "Geni, divovi, čudovišta i ljudi : elite koje su preživjele kozmički rat i njihovi skriveni planovi".

Zanimljiva skandinavska kombinacija psihološke drame i romana ceste može se pronaći pod naslovom "Riječ Božja" Karija Hotakainena. Finski roman ceste! Zvuči nevjerojatno? Pomalo da, no ovaj je roman i mnogo više od toga: zanimljiva priča o odnosu dvojice muškaraca, velikog i moćnog gospodarstvenika i umirovljenog vozača koji je vozio još i njegova oca, zatim priča o odnosu oca i kćeri, izgubljenoj generaciji mladih koji su u visokorazvijenom zapadnom svijetu imali sve. Uz sve to pažljivijem čitatelju posebno će za oko zapeti stranice u kojima Hotakainen opisuje način na koji funkcionira ekonomija. Nije to ekonomska teorija, nije ni mogući opis rasta ili propasti neke tvrtke, već vrlo specifična filozofija kapitalizma.

Autorica Helen Fielding osigurala nam je dugo očekivani povratak omiljene "Bridget Jones", koja je ovaj put Luda za njim, stiže baš u pravom trenutku da nas osvoji svojom nježnošću, dirljivošću, duhovitošću, mudrošću te istodobno, kao i uvijek, nasmije do suza. Lagano, zanimljivo štivo koje, ukoliko sada nemate vremena, možete staviti na listu ljetnih morskih opuštajućih štiva. Je li današnja tehnologija peti element? Ili je to ipak drvo? Je li Dalaj-lama doista na Twitteru ili je to zapravo njegov tajnik? Ima li što loše u tome da lažeš o godinama tipu s kojim se družiš preko interneta? Duboko razmišljajući o tim i drugim dvojbama današnjice, samohrana majka Bridget Jones prelazi zapreke koje pred nju postavljaju tvitanje, esemesanje i ponovno otkrivanje seksualnosti.

Novinski dopisnik Eleazard von Wogau živi u golemoj oronuloj kući u Alcantari, a budući da ga je žena napustila, jedino su mu društvo brbljavi papagaj i osamnaestogodišnja služavka. Njegova glavna opsesija neobjavljen je rukopis o isusovcu Atanaziju Kircheru, neobičnom i svestranom učenjaku o kojem je nekoć davno pisao disertaciju. No u njegov svijet, sveden na posjete obližnjem restoranu i druženja s doktorom Euclidesom, iznenada ulazi tajanstvena Talijanka koja je u Brazil došla iz prilično nejasnih pobuda. Istodobno Eléazardova bivša supruga u potrazi za neotkrivenim vrstama fosila kreće na Mato Grosso, u paleontološku ekspediciju koja će u svakom pogledu postati avantura njezina života. A daleko od roditeljskog nadzora njihova kći Moéma svoju slobodu pokušava naći istražujući različite vrste seksualnosti i opojne droge... Roman "Tamo gdje su tigrovi kod kuće" Jean-Marie Blasa de Roblesa svakako vrijedi čitati.

Kada u njezin gradić u južnoj Njemačkoj dođe Aja, za Seri će se sve promijeniti: steći će prijateljicu za cijeli život. Aja živi u šarenoj, nakrivljenoj kućici na kraju grada te savršeno zna izvesti zvijezdu i mnoštvo cirkuskih trikova jer su njezini roditelji cirkusanti, koji su iz Mađarske pobjegli na Zapad. U vedrim danima njihova djetinjstva pridružuje im se i Karl te oni ostaju prijatelji zauvijek. Autorica Zsuzsa Bánk, jedna od najprevođenijih suvremenih njemačkih spisateljica, u svom romanu Vedri dani opisuje život u njegovoj punini. Dvadeset godina odrastanja, promjena, život u provincijskome njemačkom gradiću, laži, prevare, izdaje, male sreće, velika nadanja, veselja, slavlja, ljubavi...

U nevjerojatnom romanu "Privedite tijela", Bookerovom nagradom nagrađenom nastavku također Bookerom ovjenčanog bestselera Wolf Hall, Hilary Mantel istražuje jednu od najmračnijih i najstrahotnijih epizoda engleske povijesti – pad Anne Boleyn. Kao i njegov prethodnik, Privedite tijela kompleksna je, historiografski čvrsto utemeljena kostimirana freska koja govori; politički radikalan te umjetnički virtuozan pogled u tudorsku Englesku što baca svoje tamno svjetlo i na suvremeni svijet. Djelo jedne od najboljih britanskih spisateljica na vrhuncu snage, naslov koji se ne ispušta iz ruku.

Za sam kraj ovog proljetnog predstavljanja ostavili smo vam roman pod nazivom "Anna u haljini od krvi" autorice Kendare Blake. Cas je od oca naslijedio neobično zanimanje: on ubija mrtve. Naoružan očevim athame nožem, putuje svijetom s majkom koja prodaje okultne potrepštine i njihovim mačkom koji može namirisati duhove. Tragajući za duhom koji mještani nazivaju Anna u haljini od krvi, Cas pronalazi duh s kakvim se do sada nije susreo. Ona još uvijek nosi bijelu haljinu koju je imala kada je 1958. brutalno ubijena – no s nje sada kapa krv dok se kreće.

Nagradna igra
Portal Osijek031.com & GISKO poklanjaju knjigu Glavni junak - tinejdžer!: antologija hrvatske proze za mlade : 1976.-1990. & 1991.-2008. vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031.com & GISKO mi poklanjaju knjigu Glavni junak - tinejdžer!: antologija hrvatske proze za mlade : 1976.-1990. & 1991.-2008.
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretna dobitnicai je:
Vedrana Čerina

Dobitnici će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: