Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uskoro će se plaćati trošarina na svaku litru ispečene rakije?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.04.2014. 9:10 
Naslov:  Uskoro će se plaćati trošarina na svaku litru ispečene rakije?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Potencijalno loša vijest stigla je prošlog tjedna iz Mađarske. Europski sud usvojio je tužbu Europske komisije te donio presudu prema kojoj će svi mali proizvođači rakije za osobne potrebe od voća iz vlastitog uzgoja u Mađarskoj morati plaćati trošarinu na svaku litru ispečene rakije.

Mađarska je htjela izaći u susret svojim poljoprivrednicima te je malo "olabavila" pravila oslobodivši proizvođače rakije za osobne potrebe od obveze plaćanja trošarine na alkohol, no Europska komisija ih je zbog toga tužila pred Sudom u Luxemburgu koji je presudio na štetu Mađarske.

Ta je vijest dočekana s velikim zanimanjem i u najnovijoj državi članici EU, Hrvatskoj, a posebice u slavonsko-baranjaskoj regiji gdje je pečenje rakije (o konzumiranju iste da ne govorimo) dio tradicije i načina života. Odmah se postavilo i pitanje hoće li se zbog ove presude Mađarskoj morati mijenjati zakoni o trošarinama i u Hrvatskoj.

Naime, već samim činom ulaska u EU zakonski propisi su pooštreni pa tako hrvatski zakon definira malog proizvođača jakog alkoholnog pića kao osobu čija proizvodnja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje, odnosno 50 litara rakije s 40 posto alkohola, i koji ne smije prodavati svoju rakiju. Takvi mali proizvođači po sadašnjem zakonu plaćaju trošarinu u obliku godišnjeg paušala u iznosu od 100 ili 200 kuna, ovisno o obujmu kotla u kome se rakija peče. Prethodno moraju carinskom uredu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika i to najkasnije osam dana prije pečenja rakije, neovisno o tome je li proizvođač rakije vlasnik kotla ili ga je unajmio od nekog..

Ako bi se ova presuda Suda EU primijenila i u Hrvatskoj, mali proizvođači rakije na svaku litru ispečene rakije za vlastite potrebe morali bi platiti oko 21 kunu trošarine. Znači, ako neki proizvođač godišnje ispeče maksimalno dopuštenih 50 litara rakije s 40 posto alkohola, umjesto 100 ili 200 kuna plaćao bi preko 1.000 kuna.

No, kako stvari stoje promjene trošarina kod nas, barem za sada, ne bi trebalo biti jer sustav trošarinskog oporezivanja malih proizvođača jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj i Mađarskoj nije jednak. U slučaju Mađarske spor je nastao zbog oslobođenja proizvođača od plaćanja trošarine na jako alkoholno piće za osobne potrebe, dok u Hrvatskoj postoje gore navedeni trošarinski paušali od 100, odnosno 200 kuna. K tomu, mali proizvođači jakog alkoholnog pića proizvedenog za vlastite potrebe u Hrvatskoj, ukoliko proizvedu više od 20 litara čistog alkohola godišnje, uz godišnji paušal na razliku moraju platiti puni iznos trošarine koji je propisan za etilni alkohol, a on iznosi 53 kune po litri čistog alkohola.

Dakle, proizvođači rakije barem za sada mogu odahnuti, ali pitanje je do kada...





Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
andjusticeforall
Offline
Avatar

Ukupno postova: 214
Lokacija: D.G.O.
Spol: Muško Muško
Post Postano: 18.04.2014. 11:50 
Naslov:  Re: Uskoro će se plaćati trošarina na svaku litru ispečene rakije?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
BARTLEBY
Offline
Avatar

Ukupno postova: 116
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.04.2014. 6:21 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

To kod nas neće proći. Ako se narod otrijezni mogli bi početi biti nezadovoljni ovima što nas vode na dno dna. Stoga, politici ne odgovara da je narod trijezan i nema bojazni od ovakvih trošarina Mr. Green Popoij Pivo

_________________
"Od svega što sam izgubio, razum mi najviše nedostaje" Glavom o zid osijek031.com smile

"Nije li politika zapravo samo vještina da se laže u pravom trenutku...” :->o=
Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
 



 Skoči u forum: