Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Održana radionica u sklopu projekta "Razvoj prekogranične biciklističke rute Pečuh-Osijek-Ivanovac-Antunovac"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.04.2014. 11:52 
Naslov:  Održana radionica u sklopu projekta "Razvoj prekogranične biciklističke rute Pečuh-Osijek-Ivano
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Druga u nizu radionica u sklopu projekta "Razvoj prekogranične biciklističke rute Pečuh-Osijek-Ivanovac-Antunovac" održala se 16. travnja 2014. u Pečuhu. Mađarski susjedi predstavili su se prezentacijama na teme: "Planiranje biciklističke infrastrukture", "Uloga biciklizma u razvoju turizma" te glavna tema "Socio-ekonomski učinci razvoja biciklističke infrastrukture", a cijela radionica prezentirana je na mađarskom i hrvatskom jeziku.



U sklopu ovog hvale vrijednog projekta Udruga Zeleni Osijek i Urbana razvojna agencija Pečuha zajedno sa biciklističkim udrugama kreiraju rutu koja će biti obilježena znakovima, a partneri se pripremaju i na organizaciju nekoliko biciklističkih manifestacija i treninga na kojima će grupe biciklista i rekreativaca imati priliku saznati nove informacije o toj vrsti sporta te upoznati turističke atrakcije i zanimljivosti uz novu rutu od Osijeka do Pečuha dužine 90 km. Nositelj projekta je Općina Antunovac, a projekt sufinancira Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska- Hrvatska.

Na radionici su, pri planiranju biciklističke infrastukture, između ostalog istaknuti važnost i karakteristike dobre rute te uključivanje biciklistima najatraktivnijih "zelenih puteva"- starih poljoprivrednih puteva i sporednih cesta kroz ruralni krajolik. Većina prisutnih se složila sa izjavom da je kod obiteljskog i turističkog biciklizma važnija sigurnost nego kvaliteta na cesti i da, s obzirom na nedostatak biciklističke edukacije s obje strane, svi mi imamo odgovornost odgajati svjesne bicikliste.



Naši susjedi Mađari ističu da treba promijeniti razmišljanje ljudi i pridobiti društvo da više koristi biciklističke staze. Biciklistički turizam mogao bi imati važnu ulogu u tome ako ga se prihvati kao vrstu turizma u kojem se uspostavlja bolji kontakt s prirodom. Oni već imaju odličan primjer biciklističkog turizma; prikaz mape od Harkanja do Mohača na kojoj postoji jako puno kulturnih i povijesnih znamenitosti lako dostupnih biciklom.



Harkanj i Balaton također su odlična odredišta koja su opremljena za smještaj biciklističkih turista, a kako se trendovi mijenjaju mogli biste ovoga ljeta umjesto automobilom kao '70-ih i '80-ih godina prošlog stoljeća otići tamo na par dana biciklom.



U neformalnom dijelu radionice moglo se saznati da u Pečuhu studira dosta inozemnih studenata koji se aktivno služe biciklom kao prijevoznim sredstvom i zahtijevaju poboljšanje biciklističke infrastrukture što im Grad Pečuh i ispunjava u granicama svojih mogućnosti.

Je li Grad Osijek sposoban napraviti isto za svoje studente i za svoje građane? Vrijeme će pokazati...











Tekst i foto: Tatjana Ivegeš - Wilhelm

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: