Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tko je otjerao OLT u stečaj?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.03.2014. 19:21 
Naslov:  Tko je otjerao OLT u stečaj?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Porezna uprava, najveći vjerovnik OLT-a s 29 milijuna kuna potraživanja za neplaćene poreze i doprinose, odbila je predstečajnu nagodbu s jedinim hrvatskim proizvođačem poljoprivrednih priključaka i alata poslavši ga tako u stečaj, a 90-tak zaposlenih na ulicu. Jedinstven je to slučaj u dosadašnjoj praksi, jer OLT je solventan, nema blokirane račune, redovito isplaćuje plaće, ima jedinstvenu proizvodnju, opremu i stručni kadar, a više od polovice izvozi.

Porezna uprava mogla se naplatiti i prodajom šezdesetak tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta OLT-a u širem središtu Osijeka, prema procjeni Nikole Matijevića, stručnjaka za vrijednost nekretnina, vrijednog između šest i osam milijuna eura. No, Ministarstvo financija, koje nad tim atraktivnim zemljištem s brojnim objektima i plaćenim komunalnim doprinosom, smještenim neposredno uz studentski Campus ima razlučno pravo, nije ga ponudilo na prodaju.

Radije je stoljetnu tvornicu poljoprivredne opreme smještenu u srcu poljoprivredne regije poslalo u stečaj i iz samo njegovim čelnicima poznatih razloga dovelo je korak do gašenja. Zastupnik Ministarstva na stečajnom je vijeću pokazao odluku svojih pretpostavljenih i podigao ruku – protiv. Ostale vjerovnike nije se ni pitalo, jer potraživanja Ministarstva čine približno 95 posto ukupnih dugovanja OLT-a, koja iznose cca 32 milijuna kuna.

Udar na cijelu regiju

Već je sve preliminarno bilo dogovoreno, kaže nam predsjednik uprave OLT-a, Ante Ćerluka.

S Predstečajnim vijećem dogovorili otpis kamata i 45 posto glavnice te plaćanje devet milijuna kuna kreditom Zagrebačke banke. Sve je izgledalo da vodi prema povoljnom rješenju i neometanom nastavku proizvodnje kako bi se zadovoljile narudžbe inozemnih kupaca. Jer OLT izvozi osim u zemlje bivše Jugoslavije, u Rusiju i Ukrajinu, a s naručiteljima iz Nigerije je u posljednjoj fazi dogovora.

Kako bi ubrzali predstečajnu nagodbu, Uprava OLT-a pozvala je inspekcije Ministarstva u nadzor poslovanja. I dok su jedni provjeravali kako se poslovalo posljednjih pet godina, stigla im je i izvanredna kontrola kako bi utvrdila je li točno da je OLT u blokadi godinu i pol dana, da radi na crno te da postoji sumnja u kriminal, o čemu su dobili prijavu. Istodobno, po dokumente je dolazio i USKOK! Nakon što su svi utvrdili da je poslovanje posljednjih pet godina bilo uredno te da kriminala nema, očekivao se samo potpis na predstečajnu nagodbu. Njezino odbijanje zato je odjeknulo kao grom iz vedra neba.

Devedeset zaposlenih na jučerašnjem sastanku s upravom i predstavnicima sindikata ogorčeno je odlukom Stečajnog vijeća, odnosno Ministarstva financija, koje je bez obrazloženja odbilo nagodbu. Najavili su žalbu na to rješenje i odlazak u Ministarstvo po objašnjenje takve odluke, zbog koje ne samo što će oni završiti na ulici, nego će i stati proizvodnja za koju već imaju potpisane ugovore i pripremljene nove.

Čuvši što se dogodilo, jučer je intervenirao i gradonačelnik Ivan Vrkić, najavljujući oštro pismo svim nadležnim institucijama u kojemu će upozoriti na stoljetnu tradiciju metalne industrije u Osijeku koja bi ovom odlukom mogla biti zatrta.

- Posljednjih mjeseci intenzivno primam razna međunarodna gospodarska izaslanstva i svima im govorim o našoj dugoj metaloprerađivačkoj tradiciji, te obrazovnom sustavu koji za ta zanimanja priprema mlade ljude. Gašenjem OLT-a sve to gubi smisao i nestaje, a smanjuje se i investicijski potencijal cijele regije. To moramo zaustaviti pod svaku cijenu - odlučan je Vrkić.



Je li u pitanju osveta USKOK-a?

Iz Ministarstva financija i Porezne uprave nisu nam mogli poslati obrazloženje odluke o odbijanju predstečajne nagodbe. Očekujemo ga narednih dana, kao i radnici OLT-a i osječki gradonačelnik koji se nadaju promjeni odluke i prihvaćanju nagodbe.

Kada bi se prodalo zemljište OLT-a u središtu grada po procijenjenoj vrijednosti, bila bi dovoljna polovica dobivenog novca za pokriće svih dugova OLT-a, a tvornica ionako namjerava preseliti u industrijsku zonu na rubu grada prema Nemetinu. Ondje bi podignuli halu od pet tisuća četvornih metara, što bi bilo dovoljno za postavljanje suvremenih strojeva za njihove potrebe, jer desetak puta veći prostor više im ne treba i samo poskupljuje proizvodnju.

Ćerluki nije jasno zašto Ministarstvo financija gasi tvornicu koja je samo prošle godine u državni proračun uplatila cca tri i pol milijuna kuna poreza i doprinosa te koja ima dobru razvojnu perspektivu, poznati brend i položaj na vanjskim tržištima. Sluti i da je pravi razlog obračun s bivšim većinskim vlasnikom i trenutačnim vlasnikom deset posto dionica, Željkom Bilošem.

Njegov Osimpex je donedavno bio većinski vlasnik OLT-a (65 posto dionica), no prodao ih je osječkoj Gradnji. Ministarstvo je vlasnik 24 posto dionica, što je razlog više da budu zainteresirani za spašavanje proizvodnje, a ne za njezino gašenje.
Biloš je poznat i po tomu što ga je USKOK lani spektakularno priveo na saslušanje zbog curenja informacija o prisluškivanju. Držali su ga cijeli dan i pustili bez ikakve potpisane izjave i bez privođenja sucu istrage. Nakon toga nikakva prijava nije mu stigla, ali je stiglo odbijanje predstečajne nagodbe tvrtki koje je njegov Osimpex bio većinski, a sada je manjinski vlasnik.

Stoga u osječkim krugovima prevladava uvjerenje da je to osveta osobno Željku Bilošu, zbog čega je obrazloženje Ministarstva zašto je odbilo predstečajnu nagodbu posebno važno čuti.

Ministarstvo iznenada blokiralo račun OLT-a

Znakovito je i da je odluka Predstečajnog vijeća donesena posljednjeg dana isteka svim zakonskih rokova.

Vijeće je osnovano 27. svibnja prošle godine i po zakonu je trebalo donijeti odluku u roku 120 dana. Nakon toga ima pravo produženja za još 90 dana, postoje li zakonski uvjeti. Našli su ih u provedbi nadzora, a dok postupak traje, rokovi stoje. Postupak je trajao 80 dana i kada se sve zbroji, odluka je donesena točno na 290. dan nakon osnivanja Vijeća.

I najsvježije informacije koje smo upravo dobili, govore o sumnjivim namjerama Ministarstva financija u cijelom priči. Naime, danas je Uprava OLT-a trebala isplatiti plaće radnicima za siječanj, no neposredno prije toga stigla im je blokada računa. Ministarstvo je time spriječilo isplatu plaća, premda je rok za žalbu na odluku o odbijanju predstečajne nagodbe osam dana, a prolazi tek drugi dan…





Tekst i foto: Goran Flauder

Pročitajte i...
Država tjera OLT u stečaj [Vijesti Osječke TV]
Počeo je postupak predstečajne nagodbe za OLT, sudbina tvrtke neizvjesna

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
rockeros
Offline
Avatar

Ukupno postova: 661
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.03.2014. 19:49 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

pa to je uprava i ocekivala da ce se dati zemljiste na prodaju....e moj biloš....
nije mi jasno kako on ne odgovara kazneno kao vlasnik olta?

_________________
crk'o nam Marshall-mislim na pojačalo
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.03.2014. 22:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Od sutra prestajem
Offline
Avatar

Ukupno postova: 206
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.03.2014. 9:12 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Skroz jednostran članak, autor očito puše u samo jednu trubu, čim nije dao prostora alternativnim objašnjenjima, kao npr.
http://www.vecernji.hr/crna-kronika/uskok-otvara-istragu-protiv-sefice-porezne-u-osijeku-stopirala-naplatu-poreznog-duga-925285

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
OLT
Offline
Ukupno postova: 4
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.03.2014. 10:05 
Naslov:  Re: Tko je otjerao OLT u stečaj?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Geneza najvećeg dijela današnjeg duga OLT-a:

- Odvjetnik Marko Dumančić postaje stečajni upavitelj OLT-a
- Ante Ćerluka, Dumančićev kum, se predstavlja i djeluje kao stečajni upravitelj OLT-a, iako tu funkciju nominalno obavlja odvjetnik Marko Dumančić?!
- Ćerluka poklanja cca 10% dionica radnicima, te ih od istih otkupljuje preko javnobilježničkog ureda Dragice Dumančić, inače supruge Marka Dumančića
- Porezna uprava estimira vrijednost poklonjenih dionica i potražuje porez na tu transakciju - to je ujedno i glavnina današnjeg duga. Da su dionice prodane za 1 kn porez bi se naplatio za tu jednu kunu. Pretpostavka da je poklanjanje dionica smišljeno radi dovođenja OLT-a u financijski lošu situaciju s razlogom lakšeg i jeftinijeg otkupa ostalih dionica od države i Hypo banke
- Ćerluka smijenjen s funkcije direktora OLT-a radi poreznog duga (promjena vlasti), ali mu dionice ostaju
- Biloš kupuje OLT
- Biloš postavlja ponovo Ćerluku za direktora.........

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.03.2014. 13:54 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovakve igre uništavanje privrede kriminalnom privatizacijom -poduzeća koje traju od 90-tih dobro su poznate u gradu Osijeku. Dakle u zdravom društvu takve igre nazivamo kriminal..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
wilko
Offline
Avatar

Ukupno postova: 201
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.03.2014. 7:39 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pa šta onda ne napraviš nešto, ako sve to znaš?

OLT je napisao/la: ›
Geneza najvećeg dijela današnjeg duga OLT-a:

- Odvjetnik Marko Dumančić postaje stečajni upavitelj OLT-a
- Ante Ćerluka, Dumančićev kum, se predstavlja i djeluje kao stečajni upravitelj OLT-a, iako tu funkciju nominalno obavlja odvjetnik Marko Dumančić?!
- Ćerluka poklanja cca 10% dionica radnicima, te ih od istih otkupljuje preko javnobilježničkog ureda Dragice Dumančić, inače supruge Marka Dumančića
- Porezna uprava estimira vrijednost poklonjenih dionica i potražuje porez na tu transakciju - to je ujedno i glavnina današnjeg duga. Da su dionice prodane za 1 kn porez bi se naplatio za tu jednu kunu. Pretpostavka da je poklanjanje dionica smišljeno radi dovođenja OLT-a u financijski lošu situaciju s razlogom lakšeg i jeftinijeg otkupa ostalih dionica od države i Hypo banke
- Ćerluka smijenjen s funkcije direktora OLT-a radi poreznog duga (promjena vlasti), ali mu dionice ostaju
- Biloš kupuje OLT
- Biloš postavlja ponovo Ćerluku za direktora.........

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
OLT
Offline
Ukupno postova: 4
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.03.2014. 8:56 
Naslov:  Re: Tko je otjerao OLT u stečaj?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Paaaa, nisu to nepoznate i nove informacije. Samo sam iznio ono što se već zna. Možda se zaboravilo. Postoje sve informacije na netu. Koga zanima može naći. Problem je što brzo zaboravljamo, ali i ne zanima nas baš previše.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
wilko
Offline
Avatar

Ukupno postova: 201
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.03.2014. 12:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Za ovakve stvari nitko ne želi prosvjedovat?

Bitno da se žestoko bori koga trebat vjenčat, da imamo parole dolje rubnjaci, da nam mljekomat diže tlak što ga je neki baja odlučio maknuti itd....

eh, osječe....

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
 



 Skoči u forum: