Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hrvatskim kulturnjacima na raspolaganju 1,46 milijarde eura u sklopu programa Kreativna Europa

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65890
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.03.2014. 13:14 
Naslov:  Hrvatskim kulturnjacima na raspolaganju 1,46 milijarde eura u sklopu programa Kreativna Europa
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Velik broj osječkih kulturnjaka okupio se danas u Svečanom foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku na predstavljanju EU programa Kreativna Europa (2014. - 2020.) i projekta Europske prijestolnice kulture.

Predstavljanje su održali predstavnici Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture Ana Perišić Mijić i Mladen Špehar. Ana Perišić Mijić iznijela je osnovne informacije o ciljevima i prioritetima samog programa i upoznala sudionike s njegovim glavnim karakteristikama. Radi se o projektu Europske komisije koji će se provoditi u razdoblju od sedam godina (2014. - 2020.) tijekom kojeg će kulturnim ustanovama na raspolaganju biti ukupno 1,46 milijarde eura što predstavlja najviši iznos institucionalne potpore kulturi u svijetu.



Projekt ima dva potprograma: Kultura i Mediji, a naglasak je bio na predstavljanju potprograma Kulture. Hrvatske kulturne organizacije mogu prijaviti svoje projekte u četiri kategorije: projekti suradnje, projekti književnih prijevoda, projekti EU mreže i projekti EU platformi.



Mladen Špehar je iznio detaljnije informacije o pisanju i prijavljivanju projekata. Najvažnije je da se na njih mogu prijaviti isključivo pravne osobe koje se bave nekim vidom kulture (film, televizija, kazalište, književnost, video igrice, prekogranićna suradnja itd.). Natječaj za sljedeću godinu bit će objavljen u srpnju ove godine, a rok za podnošenje prijava bit će u listopadu, dok će se odluka o odobrenju projekata donijeti u ožujku iduće godine.



Špehar je također naglasio kako EU neće sudjelovati sa 100% u financiranju već s maksimalno 60% za male projekte (najviše 200.000 EUR), odnosno 50% za velike projekte (najviše 2 milijuna EUR), dok će ostatak morati namaknuti nositelji projekta i njihovi partneri. Sve informacije o ovom projektu mogu se dobiti na web stranici Ministarstva kulture



Jedna od posebnih aktivnosti programa Kreativna Europa je i projekt Europske prijestolnice kulture, o čemu je govorila Anera Stopfer, predstavnica Ministarstva kulture. Ona je rekla kako se Hrvatska uspjela izboriti da jedan od njezinih gradova ponese titulu Europske prijestolnice kulture u 2020. godini što će tom gradu otvoriti brojne mogućnosti. Natječaj za nominaciju gradova bit će otvoren u svibnju, a jedan od kandidata je i Grad Osijek. Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka, u svom je pozdravnom govoru potvrdio kako će se Grad kandidirati za ovu prestižnu titulu te je izrazio nadu da će kandidatura Osijeka biti uspješna.



Tekst i foto: M.M./Osijek031.com

Najava031: HNK u Osijeku: Predstavljanje potprograma Kultura programa EU Kreativna Europa i projekta Europske prijestolnice kulture

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
rockeros
Offline
Avatar

Ukupno postova: 661
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 18.03.2014. 13:49 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

stvarno ne kuzim ovakve vijesti...toliko senzacionalisticki napisano kao da je hnk sam dobio 1.47 milijardi eura...
koliko ima 28 clanica koliko gradova....
osijek ak dobije 100 000 eura to je vrh

_________________
crk'o nam Marshall-mislim na pojačalo
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: