Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Lazanje, Garfield day

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.03.2014. 10:47 
Naslov:  Lazanje, Garfield day
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Probudih se tako lijepo naspavana, dignem rolete i ugledam stakleno blještavilo. Toliko mi je bilo ugodno gledati tu ljepotu sjaja koja se stakli, da sam čaj pila uz prozor. Tako opuštajući se razmišljam što bih mogla kuhati?. Zimski dani me vuku na ukusnu hranu koja će nas zagrijati od glave do pete. Ovo je poseban, stakleno blještavi dan i odlučujem se za extra Garfield day Pogađate…Lazanje!

Volite li i vi lazanje? Mi da!



Lazanje, Garfield day
Trajanje pripreme 60 min. - za 6 osoba

Potrebno:
- svježi listovi za lazanje
- mesni umak;
- 600g mljevenog mesa(svinjetina/junetina)
- 100ml crnog vina
- 200 ml mesnog temeljca(ili voda + vegeta)
- 1 crveni luk
- 1 mala žlica vegete
- 1 mala žlica bosiljka
- 1 mala žlica majčine dušice
- 1 mala žlica origana
- 1 velika vrhom žlica koncentrata rajčice
- maslinovo ulje
- bešamel;
- 3 režnja bijelog luka
- 50 g maslaca
- 2 velike žlice brašne
- 1 mala žlica šećera
- sol
- biber
- 25oml mlijeka
- 300ml vode
- tikvica
- 250g gauda sira
- 100g mozzarella sira
- crvena paprika
- zeleni list rotkvice



Priprema:

Tikvicu oprati, narezati na kolutiće i lagano posoliti.

Mesni umak:
U wok na malo maslinova ulja popržite crveni luk. Kad luk zastakli ubaciti mljeveno meso, vilicom ga lagano razdvojiti(stisnuti) te dodati crveno vino. Nakon što vino napola ispari (5 min.), dolijte mesni temeljac (ili voda+žlica vegete). Ubacite veliku vrhom žlicu pirea koncentrata rajčice i sve začine (origano, bosiljak, vegeta, majčina dušica). Sve dobro izmješajte i kuhajte 20 min.

Bešamel:
Sitno isjeckati bijeli luk. U lonac stavimo da se rastopi maslac i na njemu kratko popržimo bijeli luk i šećer(2 min.), dolijemo mlijeko i pustimo da baci ključ. Nakon toga dolijemo razmučenu vodu sa brašnom(vodu i brašno razmutim u shakeru, da bez grudica) te dodamo biber i sol. Miješamo dok se bešamel ne zgusne. Bešamel treba biti srednje gust.

Pripremite pogodnu posudu za pečenje lazanja, namažite ju sa maslacem. Naribajte svu gaudu, izrežite mozzarelu na fete. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i krenite sa redanjem slojeva.

Dolje stavite listove lazanja, jedan red. Ukoliko je potrebno listove lazanja režite, krojite kako je potrebno, kad se sve zapeče neće se vidjeti ni raspadati. Na listove izlijte grabilicu bešamel umaka, razmažite ga preko tijesta i preko rubova. Na bešamel dodajemo mesni umak, raširimo ga. Pobacajmo ribanu gaudu i poredamo kolutiće tikvice.



i idemo novi red i novi red, sve dok ima tijesta. Za kraj ostavite malo gaude i svu mozzarellu, koje čemo koristiti kad lazanje budu gotove. Kad ste sve poredali stavite alu foliju i ubacite sve u zagrijanu pećnicu na 30 min. Nakon 30 min. izvdite lazanje, ugasite pećnicu, skinite alu foliju, posipajte preostalom gaudom i poredajte fete mozzarelle. U ugašenu, ali još toplu pećnicu na 5 min. ubacite lazanje da bi se sir na vrhu otopio.

Servirajte i uživajte!!





Veliki pozdrav iz kuhinje ispod duge od Garfielda i Eveline

Tekst i foto: Evelina Klajn


Kao malena sam maštala o svojoj obitelji, djeci, kuhanju ručka, pečenim mirisnim kolačićima, igram. Majka sam dragoj djeci Lorni i Lucianu, žena svom najboljem prijatelju Klaudiu, gazdarica maloj gospođici Mrvici, prijateljica najboljim prijateljicama/ma svijeta, sanjar ostvarivih snova sa vagonom novoprimljenih ideja…

Volim djecu, ljude, igru, sunce, kišu, snijeg…volim ljubav, život… VOLIM…..kuhanje i serviranje….
Iz ljubavi sam zatrpala laptop i mobitel fotkama pripreme hrane i serviranim jelima. Moram to negdje pohraniti, a onda pomislih da to sve podijelim s vama. Vođena ljubavlju, bojama, okusima i mirisima pokrenula sam blog http://kuhinjaispodduge.wordpress.com/
Blogić služi onima koji obožavaju kuhati, razmjenjivati recepte i onima koji će to tek zavoljeti. Pomoći će onima koji se žele hraniti na zdrav način ili isprobati nešto novo, originalno, možda napraviti neki stari recept, još od moje bake ili kušati slavonske specijalitete.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: