Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Dosta je bilo s prijevarama potrošača!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65806
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.01.2014. 9:22 
Naslov:  Borzan: Dosta je bilo s prijevarama potrošača!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Različita kvaliteta istih prehrambenih proizvoda je prijevara i treba se kažnjavati tako da novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom

Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane među najkrupnijim je gospodarskim segmentima u EU, upošljava 48 milijuna ljudi proizvodeći vrijednost od 715 milijardi eura. Usprkos brojnim i strogim propisima za sigurnost hrane, onima koje je i Hrvatska tokom pregovaračkog procesa morala unijeti u svakodnevnu praksu, povremeno izbijaju skandali. Prijevarama se, osim što one nerijetko ugrožavaju zdravlje, gubi povjerenje u proizvođače, a posljedice kriminala beskrupuloznih pojedinaca osjeća čitav sektor.

Za razliku od SAD-a, EU nema opće prihvaćenu definiciju prijevare s hranom, jedino Regulativa 178/2002 propisuje kako je zabranjeno „obmanjivati potrošače“. To se mora promijeniti, kazne se moraju postrožiti a povjerenje potrošača povratiti.

Upravo zato, Europski parlament u utorak, 14. siječnja, glasa o prijedlogu mjera koje će zaštiti građane i kazniti prevarante. Primjerice, predlaže se da novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom.

Zastupnica Biljana Borzan, inače članica Odbora za javno zdravstvo i sigurnost hrane EP, kazala je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP kako u definiciju prijevare s hranom obavezno moraju uči slučajevi u kojima je kvaliteta istih proizvoda različita u novim i starim članicama EU.

- Konjsko meso u prodaji kao govedina, lažno maslinovo ulje, pokvareno meso sa svježim deklaracijama ... Drage kolegice i kolege, o ovim stvarima ne bismo trebali raspravljati u Europskom parlamentu 2014. godine. Nažalost moramo, jer je povjerenje potrošača u europsku prehrambenu industriju na niskim granama. Stoga, pozdravljam ovaj prijedlog i još jednom pozivam Europsku komisiju da se uhvati u koštac s onima koji kockaju s našim zdravljem radi profita - kazala je Borzan.

Lista prehrambenih proizvoda s najvećim rizikom prijevare prema istraživanju Spink/Moyer: 1. Maslinovo ulje, 2. Riba, 3. Organska hrana, 4. Mlijeko, 5. Žitarice, 6. Med, 7. Kava i čaj, 8. Začini, 9. Vino i 10. Voćni nektari




Tekst: Ured zastupnice EP Biljane Borzan

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
simo031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6329
Lokacija: Ludoland
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.01.2014. 9:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

     Dosta je bilo s prijevarama potrošača!

Ovo osobito uvjerljivo zvuči iz usta političara...

_________________
http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: