Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Open Source Osijek: Plan predavanja i radionica za 2014. godinu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.01.2014. 23:48 
Naslov:  Open Source Osijek: Plan predavanja i radionica za 2014. godinu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Open Source Osijek inicijativa je izradila plan predavanja i radionica za 2014. godinu. Pogledajte što su isplanirali uz pojašnjenja novih predavanja:

Softver

Kod predavanja iz područja softvera želja nam je uvesti vas u svijet programiranja, predavanjima “Uvod u programiranje” imati ćete prilike shvatiti logiku programskih jezika te ćemo vam pokušati približiti način razmišljanja i problematiku s kojom ćete s susretati kasnije u radu s programskim jezicima. Niz nastavljamo s paralelnim predavanjima o programskom jeziku Java te programskom jeziku C#.

Predavanja ćemo pokušati organizirati tako da se međusobno prate te da su predavanja iz oba programska jezika unutar jednog do maksimalno dva tjedna.

Dakle ako u prvom predavanju o programskom jeziku Java budemo govorili o varijablama, tada o varijablama moramo govoriti i u prvom predavanju o programskom jeziku C# i tako redom.

S ovime želimo postići da ljudima koji žele pratiti oba programska jezika omogućimo uvid u komparativne razlike i sličnosti između oba jezika te samim time da ih bolje upoznaju i razumiju.

Ovu seriju nastavljamo s predavanjima “Unit testiranje”, koje će vas upoznati s unit testiranjem u programskom jeziku Java i svim alatima koji će biti potrebni za to.

Potom dolazimo do niza predavanja “Verzioniranje izvornog koda” gdje ćete se upoznati s alatima za verzioniranje, gdje ćemo fokus dati na Git s kojim ćete se imati prilike dublje upoznati uz predavanja i radionice koje će uslijediti.

I na kraju dolazimo do niza predavanja “Kontinuirana integracija softvera” gdje ćete naučiti koje su sve tehnike i alati potrebni da bi se odradila kontinuirana integracija softvera s kojom ćemo zaključiti priču o razvoju softvera i nadamo se omogućiti vam da se priključite nekom od projekata koje smo pokrenuli ili ćemo tek pokrenuti.


Sistemski

Nastavljamo s uvodom u Linux te krećemo s naprednim stvarima.

Nakon toga prelazimo na predavanja o TCP/IP protokolima gdje ćete se upoznati s osnovama i nekim naprednijim stvarima oko TCP/IP-a. Pokazati ćemo vam kako to sve funkcionira i što se zapravo dešava u jednoj računalnoj mreži u pozadini. Ovo predavanje je vrlo važno za programere i za sistemaše.

Projektno

Krećemo s predavanjem “Osiguranje kvalitete” gdje ćete imati prilike vidjeti zbog čega je osiguranje kvalitete bitno i kojim metodama se može postići.

Nastavljamo s predavanjem “Prvi koraci prema inovaciji” – ovdje ćemo pričati o tome kako uopće doći do neke ideje za projekt ili inovaciju.

Pošto ćemo sada zaokružiti priču od stvaranja nekog projekta (ili inovacije) do osiguranja kvalitete (a prije smo pričali o metodama razvoja softvera općenito), sada se vraćamo na temu metoda razvoja softvera , s predavanjem “Agilne metode razvoja softvera” gdje ćete se upoznati s agilnim metodama razvoja softvera - zašto i kako.

i na kraju slijede predavanja o strojnom učenju i online tečajevima s kojima zatvaramo ovaj niz predavanja.

Mala napomena na kraju : Cijelo vrijeme govorimo o predavanjima ili nizu predavanja jer veći dio gore navedenih predavanja predstavlja niz predavanja iz određene teme a koliko duboko i široko ćemo ići , ovisi o potrebama. Dakle moguće je da će se neka predavanja dodatno proširivati.


Opis predavanja

Sistemski

Uvod u GNU/Linux

Opis


Nastavljamo s predavanjima o GNU/Linux operacijskim sustavima.
Slijedi rad s vi tekst editorom te korištenje sed i awk alata uz još pokoji koristan alat. Nakon toga krećemo sa Shell skriptama. Potom ćemo krenuti s naprednim stvarima, prema poglavljima u kojima smo naučili neke osnove stvari.

Dakle ovdje će biti materijala za nekoliko predavanja i/ili radionica.

Predavač
Hrvoje Horvat

Osnove TCP/IP protokola

Opis


Arhitektura TCP/IP protokola, OSI model, IP adrese i subnetiranje (podmreže) te osnove routing-a te routing protokoli.
ARP, RARP i ICMP te BOOTP, TCP – Transmission Control Protocol i UDP - User Datagram Protocol, Fragmentacija paketa.

TCP/IP Aplikacijski protokoli :

DNS
Telnet
TFTP i FTP
SMTP
HTTP
Upotreba alata : netstat , tcpdump i Wireshark.

Predavač
Hrvoje Horvat


Projektno

Osiguranje kvalitete


Predavač
Stela Ćemalović

Prvi koraci prema inovaciji

Opis
Inovacija je jako izlizan pojam i danas je jako teško razlučiti što je prava inovacija. Neki ljudi imaju više uspjeha sa svojim idejama, zašto? Kako biti kreativan ili kreativniji? Predavanje daje odgovor na ova pitanja i uvod u kreativne tehnike i Inovacijski proces.

Predavač
Tomislav Buljubašić


Agilne metode razvoja softvera

Predavač
Željko Trogrlić

Strojno učenje

Predavač
Željko Trogrlić

Online tečajevi

Predavač
Željko Trogrlić

Softver

Uvod u programiranje

Predavač
Dejan Miler

Uvod u programski jezik Java i C#

Opis
Java platforma. Koncepti objektno orijentiranog programiranja. Osnove programskog jezika Java. Koncept klasa i objekata. Programsko sučelje (eng. interface).

Predavač
Dejan Miler
Igor Bedek

Unit testiranje

Opis
Jeste li znali da postoji automatizirano testiranje softvera? Uvod u testiranje softvera. Ideja unit testiranja. Životni vijek unit testa. Mock objekti i zašto nam trebaju. Pregled dostupnih alata na tržištu za potrebe unit testiranja u Java programskom jeziku. Konkretni primjeri unit testova pisanih pomoću Java programskog jezika.

Predavač
Hrvoje Varga

Verzioniranje izvornog koda

Opis
Ideja verzioniranja izvornog koda. Razlozi korištenja takvog sustava. Terminologija. Pregled dostupnih alata na tržištu. Pojam centraliziranog i decentraliziranog sustava. Zašto Git? Uvod u Git. Šta sve nudi i kako koristiti Git. Arhitektura Git alata.

Predavač
Hrvoje Varga

Kontinuirana integracija softvera

Opis
Pojam integracije softverskih projekata. Ideja kontinuirane integracije. Zahtijevi kontinuirane integracije. Prednosti. Pregled dostupnih alata na tržištu. Opis Jenkins alata.

Predavač
Hrvoje Varga

Klik za više:


Detaljna uputstva i više o predavačima doznajte ovdje: klik!


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: