Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osječko-baranjskoj županiji više od trećine stanovništva nema nikakve prihode

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 66037
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.11.2013. 14:32 
Naslov:  U Osječko-baranjskoj županiji više od trećine stanovništva nema nikakve prihode
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Državni zavod za statistiku objavio je podatke iz Popisa stanovništva provedenog 2011. godine koji se odnose na stanovništvo prema izvorima sredstava za život i prema trenutačnoj aktivnosti.

Prema tim podacima, Hrvatska ima ukupno 4.284.889 stanovnika, od čega 3.632.461 osoba ulazi u kategoriju radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina. Na državnoj razini zaposleno je 41,4% stanovništva, nezaposlenih je 8%, dok je najveći udio neaktivnih osoba – čak 50,5% (umirovljenici, učenici i studenti, kućanice te ostale neaktivne osobe – tzv. obeshrabreni radnici).

Kada je o Osječko-baranjskoj županiji riječ, zanimljiv je podatak da je zaposlenih tek negdje oko 37%, dok su više od 50% starijih od 15 godina ekonomski neaktivne osobe među kojima prednjače umirovljenici. U samom Gradu Osijeku situacija je tek neznatno bolja: ima nešto više od 40% zaposlenih i gotovo 50% ekonomski neaktivnih osoba. Nezaposlenih je na prvi pogled malo – tek oko 9%, ali toj brojci treba pridodati i druge skupine koje se prijavljuju Zavodu za zapošljavanje poput kućanica ili ostalih neaktivnih osoba (obeshrabrenih radnika) i onda dolazimo do brojke od nešto manje od 20% nezaposlenih.

Popis stanovništva obuhvatio je i podatke o glavnim izvorima sredstava za život. Prema tim podacima, u Osječko-baranjskoj županiji tek oko 32% stanovništva ima prihode od stalnog ili povremenog rada, dok je broj osoba bez ikakvih prihoda oko 36%. Zanimljivo za pretežno poljoprivredni kraj, tek nešto manje od 2% stanovnika ostvaruje prihod od poljoprivrede, dok ih više od 25% ostvaruje prihode od starosne ili neke druge mirovine.

U samom Osijeku situacija je opet nešto bolja jer nešto manje od 40% stanovništva ima prihode od stalnog ili povremenog rada, bez ikakvih prihoda je oko 30% stanovnika dok starosnu ili neku drugu mirovinu uživa oko 30% stanovnika.



Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Ana Mišin, Darija Najbert/ Foto arhiv Osijek031.com



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.11.2013. 21:05 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bilo bi pošteno napisati pravo stanje u Osječkoj-baranjskoj županiji ovo je malo uljepšano kako ljudi u gradu i županiji teško preživljavaju. Na žalost mora se reći istina ovako nije bilo ni u mračnom komunizmu kada je vladao bravar Joža sa crvenim kmerima ..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 09.11.2013. 21:22 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bravar joža i crveni kmeri po 166 put

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.11.2013. 10:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jožeka se danas često spominje u odnosu na današnje robovlasničko vrijeme..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: