Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u knjižnici, vol. 9/13 [nagradna igra je završena]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65806
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.10.2013. 15:51 
Naslov:  Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u knjižnici, vol. 9/13 [nagradna igra je završena]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove godine nizom aktivnosti obilježava Mjesec hrvatske knjige 2013. godine koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Mjesec hrvatske knjige 2013. godine odvijat će se pod motom Tko čita (ne) skita!, a bogatom programu možete pristupiti putem web stranice GISKO. Mi poslovično nastavljamo s predstavljanjem novih naslova pristiglih na police omiljene vam Knjižnice.




Počet ćemo s poznatom dječjom bajkom "Snježna kraljica : klasična priča Hansa Christiana Andersena", ovoga puta s izvrsnim ilustracijama Manuela Šumberaca. Znana nam je to priča koja počinje s poznatim bio jednom … i tako, bio jednom jedan zao duh, zlobniji od svih drugih zlih duhova. Načinio je čarobno zrcalo koje je izobličavalo sve što se u njemu ogledalo i njime je zastrašivao ljude. Ono se jednog dana razbilo i razletjelo u milijune komadića. Kada bi nekome upalo u oko, svijet bi vidio kao ružno i nesretno mjesto, a ako bi mu došlo do srca, ono je postajalo sve hladnije, poput kocke leda…

Nastavljamo s novom velikom zvijezdom među piscima za mlade Lauren Oliver i romanom "Ako se ne probudim". Samantha Kingston ima sve što jedna srednjoškolka može poželjeti: neodoljivo zgodnog dečka, tri fantastične najbolje prijateljice i jedna je od najpopularnijih cura u školi. Petak 12. veljače trebao je biti samo još jedan dan u njezinu savršenom svijetu. Ispalo je, međutim, da joj je to posljednji dan u životu. Što biste učinili da imate samo jedan dan života? Kako biste se ponašali? Koga biste poljubili? I koliko biste daleko bili spremni otići da spasite svoj život? Istodobno sirov i osjećajan te nadasve prelijep roman s krajem koji je jednako toliko hrabar koliko i bolan.

Za nešto starije čitače izdvojili smo nekoliko romana od kojih je prvi, "Pripovjedač priča" Marija Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2010. godine. Pripovjedač na izložbi u Firenci vidi fotografiju Indijanaca Machiguenga koje je posjetio prije dvadeset godina. Retrospekcijom se vraća u prošlost u doba studentskoga prijateljevanja sa Saulom Zuratom, koji je kasnije nestao negdje u Amazoni. U romanu, koji su kritičari prepoznali kao egzemplarno djelo magijskog realizma, Mario Vargas Llosa znalački miješa zbilju i fikciju, mitsko i fantastično, pri čemu "magijsko-realistička" nije samo čudesna zbilja Amazone i amazonskih Indijanaca, nego i sama narativna elaboracija.

U izdanju Meandarmedie i ovoga puta dolazi nam zanimljiv roman pod nazivom "Vodič za uredan život : mali savjeti profesionalnog ubojice" autora Hallgrimura Helgasona. Tomislav Bokšić zvan Toksični profesionalno je i besprijekorno obavio 66 ubojstava za hrvatsku mafiju u New Yorku. No ovog je puta ubio pogrešnog tipa, te mora pobjeći iz SAD-a i otpisati način života koji mu se osladio. Ubojitom igrom slučaja našao se u zrakoplovu na putu za Reykjavik u ulozi američkoga TV-propovjednika oca Friendlyja. Na otoku gdje nitko ne prodaje oružje i ne naručuje ubojstva ludi tragikomični zapleti natjerat će Toksičnoga da se zamisli nad vlastitom krvavom prošlosti i neizvjesnom budućnosti.

Još jedna brutalna priča koja nadilazi uobičajene trilere o ubojicama dolazi u romanu "Mračnija strana" Codyja McFadyena. Laž, mračna želja ili davni grijeh, svatko ima neku tajnu koju sa sobom odnosi u grob. Nitko to ne zna bolje od Smoky Barrett, specijalne agentice FBI-a. Ali kakvu je to strašnu tajnu čuvala mlada Lisa Reid da je zbog nje mučki ubijena u zrakoplovu tijekom putničkog leta? I kakav je to ubojica koji u tijelima svojih žrtava ostavlja zaboden križ? Smoky i njezin iskusni tim uskoro ulaze u trag muškarcu koji se naziva Propovjednikom. On je sakupljač grijehova...

Majstorski građena napetost koja ostavlja bez daha djelo je Jilliane Hoffman u priči "Slatke male stvari". Specijalni agent Bobby Dees iz floridskog Odjela za zločine nad djecom najbolje poznaje bol koju trpe obitelji nestalih djevojaka. Kad se trinaestogodišnja Lainey Emerson ne vrati kući nakon dogovora s misterioznim El Capitanom kojeg je upoznala na internetu, agent Dees, i sam obilježen traumom roditelja nestale tinejdžerke, daje sve od sebe kako bi je pronašao živu. I dok Laineyna majka sve više tone u očaj i beznađe, otmičar dodatno izaziva policiju šaljući platna na kojima su ekspresionistički naslikane neke od nestalih djevojaka, a policija pronalazi i prve leševe…

Dijelom moderni triler, dijelom klasični horor, "Odjel 19, Početak" i autor Will Hill odvest će vas na zastrašujuće putovanje od popločenih ulica viktorijanskog Londona, preko surovih planina Transilvanije i zaleđene Rusije, do njujorških ulica u vrijeme prohibicije. Nakon što mu je otac ubijen i cijeli slučaj zataškan, a majku mu otme nepoznato stvorenje, Jamie se Carpenter nađe unutar najtajnovitije vladine agencije, Odjela 19, koji je prije više od stoljeća utemeljio Abraham Van Helsing, zajedno s četvoricom muškaraca koji su preživjeli susret s Drakulom. Uz pomoć snažnog i neobičnog prijatelja te prekrasne vampirice, Jamie kreće u borbu protiv krvoločnog neprijatelja...

Prije pola stoljeća, 22. studenog 1963. godine, zbio se jedan od najdramatičnijih pojedinačnih događaja u povijesti SAD-a koji je šokirao američku i svjetsku javnost. Događaj je promijenio cjelokupnu političku i duhovnu klimu SAD-a, a poslije se, zbog niza tajanstvenih okolnosti, pretvorio u jedan od najvećih političko-zavjereničkih misterija u sveukupnoj američkoj, pa i svjetskoj povijesti. "Pucanj u Kennedyja : životna priča i dramatična smrt voljenog predsjednika" autora Billa O'Reillyja i Martina Dugarda otkriva nam tko je bio John Kennedy, kakav je čovjek bio, zašto je bio tako uspješan predsjednik, zašto je fascinirao američku javnost te kakve je sve osobne drame proživljavao. Opisuje i njemu bliske osobe: gracioznu suprugu Jacqueline, utjecajnog brata Bobbyja, ostale članove njegove mnogobrojne obitelji. Opisuje i druge slavne ličnosti koje su imale ulogu u njegovu životu, na primjer glumicu Marilyn Monroe, koja mu je bila ljubavnica, i pjevača Franka Sinatru, preko kojeg je održavao vezu s mafijom.

Knjiga "Kataklizma" D. S. Allana i J. B. Delaira, predstavlja proboj ogromnih proporcija, novo razumijevanje kozmičkih događaja u nedavnoj geološkoj prošlosti Zemlje. Ova zanimljiva multidisciplinarna znanstvena studija bavi se dokazima velike globalne katastrofe koja se dogodila prije samo 11.500 godina. Pomicanja kore, podrhtavanja Zemljine osi, masovna izumiranja, podizanje planinskih lanaca, dizanje i sažimanje kopnenih masa, gigantske vulkanske erupcije i potresi, svi oni ukazuju da se zbio fatalni sudar s kozmičkim posjetiteljem. Obilni geološko, biološki i klimatološki dokazi tog zastrašujućeg događaja stavljaju pod pitanje mnoge geološke teorije i bude sjećanja na našu pravu, ne tako daleku prošlost. Dva vrsna stručnjaka s Cambridgea i Oxforda, geolog i paleontolog, nude i odgovor na zagonetku što je uništilo svijet i dovelo čovječanstvo na rubu izumiranja u tom davnom, zaboravljenom događaju.

Knjiga "Dokaz da postoji raj", koju je ugledni američki neurokirurg i ateist napisao nakon iskustva kliničke smrti, uzdrmala je svjetsku znanstvenu zajednicu, i već je mjesecima na prvom mjestu svih svjetskih top lista. Autor knjige, Eben Alexander ugledni je neurokirurg koji je uvijek bio skeptičan prema iskustvima svojih pacijenata koji su doživjeli iskustva kliničke smrti i svjedočili o postojanju onostranog svijeta, razgovorima s anđelima i Bogom. Sve dok i sam nije doživio takvo iskustvo. Naime, u svojoj 54. godini obolio je od rijetke bolesti i sedam dana bio u komi. Nakon toga je od žestokog kritičara takvih svjedočanstava postao jedan od najsnažnijih zagovornika ideje da raj postoji te da je duhovna stvarnost jednako realna kao i materijalna. Zbog toga ga je odbacio jedan dio znanstvene zajednice, ali su ga prigrlili milijuni ljudi širom svijeta. Znanost nas uči da se naša svijest nalazi u mozgu i da ako mozak ne funkcionira ispravno, ne možemo ništa doživjeti. Njegova iskustva pišu drugačiju priču.

Nova knjiga u izdanju VBZ-a "Hibernacijska dijeta" kaže da uz pomoć meda, zdrave prehrane i vježbi otpora može vratiti vaše tijelo u prirodnu ravnotežu, da iskoristimo svoj prirodni tjelesni sustav za oporavak i zaustavimo začarani krug loše biologije koja može uzrokovati pretilost. M. i S. McImmes pišu: "Žlica meda svake večeri pomoći će vam da izgubite višak kilograma", a nama ostaje samo pročitati knjigu i krenuti na još jednu dijetu, ovoga puta, možda uspješnu!

Nagradna igra
Portal Osijek031.com poklanja 1x1 knjigu Rahuuuu: bestjelesni demon / Adrian
P.[Predrag] Kezele
vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite ""Osijek031.com & GISKO mi poklanjaju knjigu!"


Nagradna igra je završena, a sretni dobitnici su:
Lidija Rajhl
Zoran Vajagić


Dobitnici će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnicima čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!

Nagradna igra je završena, a sretna dobitnica je:
Lana Priman

Dobitnici će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnicima čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!

[Sponzorirani članak]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: