Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Okrugli stol - kulturne ustanove moraju mijenjati dosadašnje modele financiranja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65875
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.09.2013. 18:49 
Naslov:  Okrugli stol - kulturne ustanove moraju mijenjati dosadašnje modele financiranja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao dio obilježavanja 3. Modern Silence Film Festivala koji se ove godine održava u sklopu Drava festa (13.- 21. rujna), u foajeu kina Urania održan je okrugli stol/ javni dijalog čija je tema bila razvoj i financiranje projekata u području kreativnih industrija te mogućnosti njihovog jačanja korištenjem EU fondova.

Okrugli je stol okupio dvadesetak sudionika koji rade na području kreativne industrije i kulture, od predstavnika Ministarstva kulture, grada i županijske razvojne agencije, preko Udruge poslodavaca, Umjetničke akademije pa do institucija i udruga u kulturi, djelatnika u kulturi i drugih zainteresiranih osoba iz područja kulture i umjetnosti.



Zajednička teza svih govornika bila je da kulturne ustanove moraju mijenjati dosadašnje navike financiranja isključivo iz državnih, regionalnih i lokalnih proračuna i okrenuti se više tržišnom modelu funkcioniranja. Naveden je podatak kako je Grad Osijek prošle godine izdvojio 40 milijuna kuna za kulturu, od čega je jedna trećina tog iznosa otišla za HNK i to gotovo isključivo za hladni pogon, a jako malen dio novca otišao je konkretnim programima i institucijama u kulturi što je zastarjela paradigma koja se mora mijenjati.



Jedno od rješenja za takav zaokret su i EU fondovi koji nude velike mogućnosti za privlačenje sredstava, ali zahtijevaju i kvalitetne projekte, obučene ljude i interne kapacitete koje većina malih udruga nema ili nisu dovoljno razvijeni. Upravo se ulaganje u vlastite kapacitete nametnulo kao jedna od ključnih teza sastanka oko koje su se svi sudionici složili.



Predstavljeno je i nekoliko osječkih udruga koje više-manje uspješno plivaju tim novim, više poduzetničkim vodama, uključujući Dječje kazalište, Francusku alijansu te Zemaljsku udrugu podunavskih Švaba. Ravnateljica Dječjeg kazališta, Jasminka Mesarić naglasila je važnost koncepta menadžera u kulturi kao osoba koje ne kukaju već iznalaze rješenja i mogućnosti financiranja pri čemu je naglasak stavljen i na potrebu obrazovanja budućih kulturnih menadžera kroz suradnju Umjetničke akademije, studija kulturologije i osječkog Ekonomskog fakulteta.



Naglašena je i potreba povezivanja i jačanja suradnje svih dionika u kulturi te dijaloga s lokalnim i regionalnim vlastima kao partnerima u iznalaženju financija za projekte u kulturi, što nažalost često izostaje, barem kada je grad Osijek u pitanju. Svi sudionici pohvalili su ideju održavanja ovakvog skupa i razmjene mišljenja i gledišta u nadi da će se on nastaviti s novim temama i idejama.



Inače, okrugli stol organizirala je predsjednica uprave Kinematografa Osijek d.d. Marijana Bošnjak i to ne slučajno baš na današnji dan. Naime, 19. rujna 1912. u kinu Urania održana je prva javna projekcija, pa je ovaj okrugli stol ujedno bio i prigoda za najavu novog početka djelovanja Cinema cabaret/Art kina Urania koje je planirano za jesen ove godine...





Tekst i foto: M.M./Osijek031.com



Pročitajte i:
Drava Fest 2013. [program]
Ponovo se otvara kino Urania!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: