Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Antunovac uskoro bez mina!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65848
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.09.2013. 15:45 
Naslov:  Antunovac uskoro bez mina!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Hrvatskoj je još 647 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, od čega 106 u Osječko-baranjskoj županiji. Plan je da 2019. imamo Hrvatsku bez mina, a jedan korak k tom cilju postignut je i ovih dana razminiranjem poljoprivrednog zemljišta u Antunovcu.

Završeno je razminiranje poljoprivrednih površina na 35 hektara za što je 1,7 milijuna kuna donirao HEP. Razminirano zemljište odmah će u zakup poljoprivrednicima i OPG-ima s područja Općine. Do kraja godine očekuje se da će i posljednjih 117 ha od ukupno 1.500 ha pod minama biti očišćeno.

Osječko-baranjskoj županija među tri je minama najonečišćenije županije u Hrvatskoj i tu činjenicu nastojimo promijeniti, kaže zamjenik župana Dragan Vulin. Pod minama je još 106,5 četvornih kilometara, a očišćen je 81. Zahvaljujući i sredstvima Europske unije planiraju se novi projekti, među kojima i razminiranje šumskih površina u vrijednosti od 48 milijuna eura.

Za svako razminiranje potrebna su i sredstva pa je vrijedno istaknuti da je HEP s ovogodišnjih 2,2 milijuna kuna dao najveću pojedinačnu donaciju među domaćim pravnim osobama. Dio sredstava bit će potrošen za razminiranja u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od 1998. do danas HEP je donirao 73,5 milijuna kuna u projekte razminiravanja.

Sredstava će trebati još jer minski sumnjivih površina ima u 12 hrvatskih županija u kojima živi petina hrvatskog stanovništva. Procjene govore da je još 70.000 - 80.000 zaostalih mina, a za razminiranje treba oko 5 milijardi kuna. Naglasiti treba da razminiranje nije samo trošak, već prije svega sigurnosni problem, ali i početak gospodarskog razvitka u ratu stradalih područja.

Koliko su opasna minski sumnjiva područja govore i podatci da je od 1991. u Hrvatskoj od mina stradalo 1.976 osoba, od čega 510 smrtno.





Tekst i foto: Iva Fijala/Radio Osijek


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.09.2013. 18:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ma sve divno i krasno, 5 za zalaganje

Redakcija 031 je napisao/la: ›
Razminirano zemljište odmah će u zakup poljoprivrednicima i OPG-ima s područja Općine.

taman na vrijeme za jesensku sjetvu, a možda i izoru koju minu koja je ukopana više od 20 cm ispod površine Razz

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: